ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Η ΒΑΛΙΤΣΑ ΤΗΣ ΝΙΝΑΣ»

Η βαλίτσα της ΝίναςΗ Λίνα Μουσιώνη επιστρέφει με ένα πολύχρωμο, ονειρικό βιβλίο για παιδιά από 6 ετών, που θα γοητεύσει όμως και αναγνώστες κάθε ηλικίας. «Η Βαλίτσα της Νίνας» δεν είναι σαν τις βαλίτσες των διακοπών, που όλοι ανυπομονούμε να ετοιμάσουμε. Είναι μια παράξενη βαλίτσα, που διεκδικούν πολλοί, μα τελικά δεν τους ταιριάζει και κυρίως είναι ασήκωτη. Όμως, στα χέρια της ιδιοκτήτριάς της, η βαλίτσα γίνεται πανάλαφρη, τόσο που μπορεί να τη σηκώσει με το μικρό της δαχτυλάκι! Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Ο Μίμης ο ταχυδρόμος, ποιητής και μουσικός και ποδηλάτης φοβερός, φτάνει καταϊδρωμένος στην πολυκατοικία της οδού Ρωμαίου και Ιουλιέτας 33. Μαζί του κουβαλά μια παράξενη βαλίτσα από δέρμα καφετί, ούτε μεγάλη ούτε μικρή. Ο Μίμης χτυπά όλα τα κουδούνια στη σειρά. Οι ένοικοι της πολυκατοικίας κατεβαίνουν αναστατωμένοι και οι καρδιές τους χτυπούν δυνατά. Τι κρύβει η μυστηριώδης βαλίτσα; Γιατί είναι τόσο βαριά; Και κυρίως, σε ποιον ανήκει τελικά;

Clipboard01Μήπως στην κ. Σόνια, που την αγόρασε σε μια παρισινή αντικερί κι έχει μέσα της τα ρούχα και τα διαμαντικά της; Μήπως στον κ. Τάσο, δώρο ενός Ινδού μαχαραγιά κι έχει μέσα της ό,τι χρειάζεται ένας καλός γιάπης; Μήπως στη γιαγιά Λουκία, που την έπαιρνε μαζί της στα σαφάρι της στην Αφρική κι έχει μέσα ό,τι χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά της; Μήπως στη χορεύτρια Μαρί, αγορασμένη από τις Βρυξέλλες για ένα ταξίδι στις Σεϋχέλλες κι έχει μέσα τα καλλιτεχνικά της συμπράγκαλα; Μήπως στον Θέμη, που την κουβάλησε από τη Θεσσαλονίκη με τη γάτα του την Ελπινίκη κι έχει μέσα τα υπάρχοντα ενός νεαρού εργένη με γάτα; Όχι, σε κανέναν από αυτούς δεν ανήκει η βαλίτσα. Ενώ νομίζουν ότι είναι δική τους, με το που την πλησιάζουν τρομάζουν. Όχι μόνο δεν έχει μέσα της ό,τι πίστευαν πως θα βρουν, αλλά είναι και ασήκωτη! Οι ένοικοι της πολυκατοικίας ανησυχούν. Υποπτεύονται τη βαλίτσα. Κάτι πρέπει να κάνουν με δαύτη… Κι ο Μίμης ετοιμάζεται, απογοητευμένος, να φύγει. Μέχρι που εμφανίζεται η Νίνα.

Άραγε, ποιο είναι αυτό το πλάσμα με τα πράσινα μαλλιά, τα τακουνάκια που χτυπούν παλαμάκια, την κόκκινη καπελαδούρα και τη γάτα της τη Μελπομένη και γιατί εκείνη βρίσκει τη βαλίτσα-φαινόμενο πανάλαφρη; Οι απαντήσεις στο βιβλίο «Η βαλίτσα της Νίνας», με τη φανταστική, πλήρη συναισθημάτων, πολύχρωμη και ταξιδιάρικη εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το μόνο που μπορώ να σας αποκαλύψω για τη Νίνα και τη βαλίτσα της, που έχει ρωγμές και σχισμές και γρατζουνιές που τόσο της ταιριάζουν, είναι ότι είναι πως είναι τόσο γεμάτη που δε ζυγίζει ούτε όσο ένα πούπουλο…

Μόλις διαβάσετε το βιβλίο, σκεφτείτε μαζί με τα μικρά σας με τι θα γεμίζατε εσείς τη δική σας βαλίτσα, ώστε να τη μεταφέρετε μαζί σας σε ολάκερη τη ζωή σας χωρίς να σας βαραίνει! Εμείς έχουμε ήδη φτιάξει τις λίστες μας και όσο τις συμπληρώνουμε και γεμίζουμε τις φθαρμένες βαλίτσες μας, άλλο τόσο αυτές ελαφραίνουν!

«Η βαλίτσα της Νίνας» είναι ένα βιβλίο-ποίημα που θα κάνει μικρούς και μεγάλους να σκεφτούν την καθημερινότητά τους, όσα τους δίνουν χαρά, τις όμορφες αναμνήσεις τους, τις συγκινήσεις, τους φόβους, τα ταξίδια, τις εμπειρίες, τα όνειρα και τους αγαπημένους τους και να τα συγκεντρώσουν, ώστε να βγάλουν φτερά και να πετάξουν στα σύννεφα ψηλά. Ταυτόχρονα, είναι ένα βιβλίο που θα κάνει μικρούς και μεγάλους να σκεφτούν ποια είναι τα ασήκωτα βάρη της καθημερινότητάς τους και πόσο κακό μπορεί να τους κάνει τελικά μια ρουτίνα που έχουν αδιαμαρτύρητα αποδεχτεί… Ίσως, λοιπόν, «Η βαλίτσα της Νίνας» μας κάνει να βάλουμε σε άλλες βαλίτσες, ή ίσως καλύτερα σε σακούλες σκουπιδιών, τα άχρηστα άχθη που μας κρατούν κολλημένους σε μια μέτρια ή ακόμα και κακή καθημερινότητα. Και έπειτα, να ιδρώσουμε, γιατί οι βαλίτσες αυτές θα ζυγίζουν τόνους χίλιους, να τις σηκώσουμε και να τις πετάξουμε μια για πάντα έξω από τις ζωές μας! Καλή ανάγνωση!