Η σημασία της βαθμίδας του νηπιαγωγείου

νηπιαγωγείουOι έρευνες λένε ότι τα πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού είναι τα πλέον καθοριστικά για την εξέλιξή του. Τα χρόνια αυτά ξεκινούν στο σπίτι, στην αγκαλιά των γονιών, και ολοκληρώνονται στο νηπιαγωγείο. Παρόλα αυτά, η βαθμίδα του νηπιαγωγείου θεωρείται από τους περισσότερους λιγότερο χρήσιμη, υποδεέστερη των επόμενων ετών «κανονικού» σχολείου και δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία του.

Ωστόσο, όσα μαθαίνουν τα παιδιά μέχρι τα 6 τους χρόνια στο πρώτο οργανωμένο πλαίσιο μάθησης, στο εκπαιδευτικό περιβάλλον του νηπιαγωγείου, με το οποίο αλληλεπιδρούν καθημερινά, είναι μεγάλης σημασίας για τη μετέπειτα πορεία τους. Αποτελεί τον πρώτο και σημαντικότερο σταθμό στη συναισθηματική, πνευματική, αλλά και κοινωνική εξέλιξη του κάθε ατόμου. Διότι αυτή είναι η τρυφερή ηλικία που, με τον κατάλληλο τρόπο, φυτεύεται ο σπόρος για μάθηση. Ένας σπόρος που στον σωστό χρόνο και με τις κατάλληλες μεθοδολογίες θα ανθίσει – όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Φύση!

Όλα αυτά, βέβαια, πρέπει να γίνονται με τρόπο διαδραστικό, όπως απαιτεί η μικρή ηλικία των παιδιών. Στα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη, μέσα σε ατμόσφαιρα παιχνιδιού και χαράς, το παιδί αποκτά πολύτιμες εμπειρίες μάθησης. Στο νηπιαγωγείο τους φροντίζουν ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν τη στιγμή που ερευνούν, που ανακαλύπτουν, που παρατηρούν. Μέσα από το καθημερινό πρόγραμμα, οι μαθητές μπαίνουν σε διαδικασίες όπου μοιράζονται, συνεργάζονται, αλληλεπιδρούν, τόσο μέσα στην τάξη όσο και στο καταπράσινο φυσικό περιβάλλον όπου βρίσκεται το σχολείο. Μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων τούς δίνονται τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να μάθουν αρχικά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να τα κατανοούν και στη συνέχεια να τα διαχειρίζονται –εφόσον αφορά τους ίδιους– ή να τα σέβονται, όταν πρόκειται για τους συμμαθητές τους, οπότε και μέσα από συζήτηση και διάλογο να βρίσκουν λύσεις. Σε αυτό το ταξίδι γνωρίζουν και μαθαίνουν να αγαπούν τον εαυτό τους, να αυτονομούνται και να προχωρούν προς την κοινωνική ωρίμαση και την προσαρμογή τους σε νέες συνθήκες.

Διότι, τελικά, τι άλλο χρειάζεται κάποιος για να έχει σωστές βάσεις πέρα από σεβασμό στους συνανθρώπους, στη φύση και στους κανόνες, ενσυναίσθηση και αγάπη για μάθηση; Όλα αυτά ξεκινούν στην πιο σημαντική τελικά βαθμίδα, στο νηπιαγωγείο, τότε που το παιδί είναι πιο ανοιχτό και δεκτικό από κάθε άλλη ηλικία!

Η Σχολή Καίσαρη ιδρύθηκε το 1960 στο Παλαιό Φάληρο από το όνειρο του Ανδρέα Καίσαρη για τη δημιουργία ενός οικογενειακού σχολείου που διατηρεί προσωπική σχέση με τους μαθητές και τους γονείς τους. Από το 1995 ξεκίνησε η λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη στη Βάρη Αττικής, σε μία ιδιόκτητη καταπράσινη έκταση 35 στρεμμάτων. Σε ένα πρότυπο εκπαιδευτικό περιβάλλον λειτουργούν σήμερα Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Leave a Reply