ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤO ΣΧΟΛΕΙO ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ Β

Kid-sick_660Καθώς τα σχολεία ανοίγουν και τα παιδιά επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους, μια επίσκεψη στον παιδίατρο για το προγραμματισμένο checkup και για τον προληπτικό εμβολιασμό κρίνεται αναγκαία. Κατά την επίσκεψή σας, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε για τους κινδύνους μιας ιδιαίτερα ύπουλης νόσου, της μηνιγγίτιδας Β και να εμβολιάσετε τα παιδιά σας άμεσα, αν δεν το έχετε ήδη κάνει. Η ζωή τους είναι ευθύνη μας! Δεν το ρισκάρουμε!

Ας μην ξεχνάμε ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με πολλά κρούσματα. Ο θάνατος, μέσα σε ελάχιστες ώρες, ενός βρέφους 8 μηνών στην Κρήτη από μηνιγγίτιδα Β, θάνατο που σόκαρε το πανελλήνιο… Λίγο νωρίτερα ένα αγοράκι εννέα μηνών νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης… Τον Μάρτιο ένα 4χρονο αγοράκι νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» με το περιστατικό να καταγράφεται σε παιδικό σταθμό του Χαϊδαρίου, ο οποίος συστεγάζεται με Δημοτικό Σχολείο…  Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ…

Δεν θέλουμε να θρηνήσουμε ΚΑΙ άλλα θύματα φέτος. Ο παιδίατρός σας θα σας ενημερώσει για τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά λόγω εποχικότητας της νόσου και του συγχρωτισμού, για το πόσο εύκολα μεταδίδεται η νόσος, αλλά και -δυστυχώς- για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με πέρυσι.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μηνιγγίτι­δας Β: Τρία είναι τα κλασικά σημάδια της μηνιγγίτιδας Β που πρέπει να μας ανησυχούν: ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος και η δυσκολία στην κάμψη του αυχένα, τα οποία δυστυχώς, συχνά μπερδεύουν τους γονείς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο ακόμα και για τον παιδίατρο να κάνει την ορθή διάγνωση, ειδικά στα πρώιμα στάδιά της. Άλλα συμπτώματα: ναυτία, εμετοί, έντρομο βλέμμα, φωτοφοβία, υπνηλία ή έντονη ανησυχία. Στα βρέφη και στα νεογνά, τα συμπτώματα είναι πιο ασαφή: έντονη ανησυχία, βραδύτητα στη συμπερι­φορά, εμετοί και άρνηση κατανάλωσης τροφής. Τα συμπτώ­ματα αυτά μπορούν να εκδηλωθούν μέσα σε διάστημα μερικών ωρών μέχρι μια ή δύο ημέρες.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παι­διά μας από τη μηνιγγίτιδα Β: Ο εμβολιασμός αναδεικνύεται ως το πιο σημαντικό «όπλο» που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες και οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά από τη μηνιγγίτιδα Β. Ο εμβολιασμός είναι εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, και μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών. Το εμβόλιο κατά της Μηνιγγίτιδας Β προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη νόσο, ενώ από το 2017 έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Μην καθυστερήσετε, λοιπόν, ούτε μια μέρα. Μην το ρισκάρετε. Επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας και εμβολιάστε τα παιδιά σας, ενόψει της έναρξης των σχολείων και των φθινοπωρινών λοιμώξεων. Η νόσος προλαμβάνεται και θεραπεύεται μόνο μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού ενώ γονείς και παιδίατροι πρέπει να λειτουργήσουν με κοινό στόχο την πρόληψη για την καταπολέμησή της. 

Leave a Reply