ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: LIVE H ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διαδικτυακή εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες 12-17 κατά της νόσου του κορoνοϊού, διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, απαντούν σε απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε αρχικά πως η μετάλλαξη Δέλτα δεν φαίνεται να χτυπά περισσότερο τα παιδιά σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού ή τη βρετανική μετάλλαξη. Ωστόσο αυτό που έχει προκύψει είναι η αύξηση των κρουσμάτων λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας των παιδιών όλο το καλοκαίρι και ανέφερε πως «για αυτό αυξάνεται ποσοστιαία και ο αριθμός των κρουσμάτων». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως «περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων τόσο εξαιτίας των πολλών τεστ που θα πραγματοποιούνται στο σχολείο όσο και στην κινητικότητα των παιδιών. Άρα αναμένουμε να αυξηθεί και η νοσηλεία των παιδιών».

Για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που έχουν εμφανιστεί μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου στα αγόρια από 12 έως 17 ετών η κ. Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε πως είναι μια αναγνωρισμένη επιπλοκή όμως είναι σπάνια. «Θέλω να τονίσω ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που έχουμε καθημερινή ενημέρωση σχετικά με το εμβόλιο για το οποίο συνεργάζονται διεθνείς οργανισμοί από όλο τον κόσμο», τόνισε. Φέρνοντας ένα παράδειγμα τόνισε πως σε 1.000.000 εμβολιασμούς παιδιών υπολογίζεται ότι «θα γλιτώναμε πάνω από 5.000 λοιμώξεις, εκατοντάδες νοσηλείες, και δύο θανάτους στις ηλικίες 12 με 17 ετών. Στα 50 με 60 παιδιά θα εμφανιστεί ένα περιστατικό μυοκαρδίτιδας, το οποίο είναι πλήρως αντιμετωπίσιμο». Έτσι κατέληξε πως το όφελος από τον εμβολιασμό είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο.

Δείτε LIVE

Η εν λόγω εκδήλωση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης, επιστημονικής ενημέρωσης και παρότρυνσης των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ηλικίας 12 ετών και άνω, με στόχο την πληρέστερη θωράκιση της υγείας τους όσο και της δια ζώσης μαθησιακής διαδικασίας, όπως η δημοσίευση λίστας με συχνά ερωτήματα γονέων και απαντήσεις από τους ειδικούς.

Leave a Reply