ΕΜΠΥΡΕΤΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

εμπύρετα νοσήματαΚαθώς τα εμπύρετα νοσήματα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν την τιμητική τους μερικές απλές συμβουλές προς γονείς και όχι μόνο.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή συμβαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Έχουμε επιδημίες ιογενών νόσων, εμπύρετα νοσήματα. Υπάρχει γρίπη αλλά εκτός από αυτήν υπάρχουν και άλλο ιοί που μπορεί να κάνουν παρόμοια συμπτώματα με αυτήν όπως πχ οι αδενοϊοί.
Αυτή η χρονιά είναι ακριβώς ίδια με την προηγούμενη.
Τα συμπτώματα είναι πονόλαιμος, καταρροή, φταρνίσματα, βήχας και ψηλός πυρετός που μπορεί να κρατήσει ακόμα και πέντε με επτά μέρες.
Γι’ αυτό μην πανικοβάλεστε με τα εμπύρετα νοσήματα και μην τρέχετε στα νοσοκομεία αμέσως για πολλούς λόγους:

Πρώτον γιατί οι ιώσεις αυτές παρότι κάνουν ψηλούς πυρετούς και έντονο βήχα σε υγιείς γενικά ανθρώπους δεν κάνουν συχνά βαριές επιπλοκές που να χρειάζονται νοσοκομείο. Ιδίως αν έχετε κάνει αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να κολλήσετε γρίπη αλλά πιθανότατα θα αποτρέψει βαριά επιπλοκή. Το αντιγριπικό δεν προστατεύει από άλλους ιούς, οπότε ακόμα και εάν το έχετε -και πολύ καλώς κάνει- , μπορεί να περάσετε άλλα εμπύρετα νοσήματα.

Δεύτερον οι σχετικά σοβαρές επιπλοκές όπως η βρογχίτιδα, η πνευμονία ή η ωτίτιδα δεν συμβαίνουν στην αρχή της νόσου αλλά μετά το 3ο 24ωρο. Γι’ αυτό μην βιάζεστε να τρέξετε στον γιατρό σας μόλις δείτε την πρώτη μέρα 40 πυρετό. Πιθανότατα δεν θα βρει τίποτα και εάν είναι και ανασφαλής θα σας φορτώσει με άχρηστα φάρμακα και αντιβιοτικά που δεν χρειάζεστε. Έτσι την επόμενη φορά που πραγματικά θα χρειαστείτε το αντιβιοτικό, αυτό δεν θα σας προστατεύσει.

Τρίτον γιατί αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα. Θα πάτε με μια νόσο αυτοπεριοριζόμενη και αφενός θα ταλαιπωρηθείτε χωρίς λόγο, αφετέρου θα κολλήσετε και κάτι σοβαρότερο.

Μην το παρακάνετε με τα αντιπυρετικά. Ο πυρετός δεν είναι εχθρός μας αλλά φίλος μας. Με τον πυρετό ο οργανισμός αμύνεται. Επίσης ο ψηλός πυρετός δεν πέφτει εύκολα. Μπορεί να διατηρηθεί ψηλός ακόμα και εάν έχετε χορηγήσει αντιπυρετικά. Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο και περιμένετε. Δεν χρειάζεται να δίνετε συνεχώς αντιπυρετικά γιατί στο τέλος θα τρυπήσετε κάνα στομάχι. Ακόμα και το ντεπόν σε μεγάλες και συνεχείς χορηγήσεις μπορεί να κάνει ηπατική βλάβη.

Μην πρήζετε τον γιατρό σας να σας χορηγήσει αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά είναι μόνο για τις επιπλοκές. Να είστε ικανοποιημένοι όσοι έχετε γιατρούς που δεν δίνουν με την πρώτη αντιβιοτικά. Αν πάρετε αντιβιοτικά, χωρίς να τα χρειάζεστε, όπως είπα παραπάνω, την επόμενη φορά που θα τα χρειαστείτε όπως σε μια σοβαρή κατάσταση ή σε ένα σοβαρό χειρουργείο -συγγνώμη για την έκφραση- “θα πάτε ακλαυτοι”.

Προς γιατρούς. Τα Tamiflu και τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες. Έχουν σαφείς ενδείξεις. Δεν νοείται να δίνονται Tamiflu για προφύλαξη, χωρίς συμπτώματα σε υγιείς ενήλικες.

Προς γονείς. Μην τηλεφωνείτε συνεχώς στους γιατρούς σας, εφόσον έχετε ήδη μιλήσει με αυτούς, κάθε φορά που το παιδί κάνει 40 πυρετό. Εφόσον ξέρετε τι να κάνετε, κάντε το. Είμαστε κοντά σας για υποστήριξη και ψυχοθεραπεία αλλά από το πρωί έχουμε απαντήσει σε 100 τηλέφωνα ο καθένας. Θα χάσουμε τη μπάλα και θα υποεκτιμήσουμε κάποιο σημαντικό τηλεφώνημα. Έτσι είναι όλα τα παιδιά. Και τα δικά μας 40αρια κάνουν κι ας τους κάναμε τα εμβόλια. Να είστε προετοιμασμένοι, όπως είπα παραπάνω, ότι αυτές οι ιώσεις κάνουν ΨΗΛΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥΣ 5 ΜΕ 7 ΗΜEΡΕΣ.

Ψυχραιμία. Χειμώνας είναι. Και θα περάσει.

Ο Αντώνιος Δαρζέντας είναι παιδίατρος, Ακρωτηρίου 10 | Πάτρα

Leave a Reply