ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΙΟΥ: ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

Ελένη Φωτίου

Η Ελένη Φωτίου και τα κορίτσια της σχεδιάζουν τα ταξίδια του μέλλοντος.

Η επαγγελματική δραστηριότητα της ΜΑΜΑΚΙΤΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή και την καθημερινότητα της οικογένειάς της. Ως επαγγελματίας του τουρισμού και ταξιδιωτική σύμβουλος που σχεδιάζει εξατομικευμένα οικογενειακά ταξίδια στην Ελλάδα, η Ελένη Φωτίου ταξιδεύει πολύ κατά τη διάρκεια του χρόνου και κυρίως την άνοιξη που, όπως μας εξηγεί, ευνοεί για καλές φωτογραφίες, ενώ η τουριστική σεζόν δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Σκοπός της είναι αφενός να βελτιώνει συνεχώς τις υπηρεσίες του (πολύ ξεχωριστού) ταξιδιωτικού της γραφείου και αφετέρου να εντάσσει σε αυτό νέους προορισμούς, αναπτύσσοντας νέες συνεργασίες.
Καθώς έχει ήδη κλείσει ένας χρόνος χωρίς «κανονικά» ταξίδια, καθώς όλοι μουρμουρίζουμε καθημερινά για το πόσο μας έχουν λείψει οι εξορμήσεις, καθώς ούτε φέτος θα μπορέσουμε ταξιδέψουμε σε χωριά και εξοχικά για Πάσχα και καθώς ακόμα κι όταν τελικά ταξιδέψουμε αυτό θα γίνει με ρίσκο, μέτρα, περιορισμούς και άγχος, σκέφτηκα να τηλεφωνήσω στην Ελένη και να τη ρωτήσω πώς αντιμετωπίζει εκείνη και η οικογένειά της τον ξαφνικό, μα παρατεταμένο περιορισμό των ταξιδιών και τη ριζική αλλαγή στην καθημερινότητά της.
Συζητήσαμε ώρες, για πολλά και διάφορα, χωρίς όμως να έχουμε μια συνομιλία-τυπική συνέντευξη, χωρίς να τις θέσω συγκεκριμένες ερωτήσεις, με αρχή, μέση και τέλος. Κλείνοντας, είχε καταλάβει τι ήθελα να μεταφέρω στους αναγνώστες του Τaλκ και είχα καταλάβει πως είχα επιλέξει τον πιο κατάλληλο άνθρωπο για να μιλήσει για το ταξιδιωτικό μας παρελθόν, παρόν και μέλλον με αισιοδοξία, βαθιά γνώση και αγάπη. Γνωρίστε, λοιπόν, τη φιλοσοφία της Ελένης και ‒γιατί όχι;‒ υιοθετήστε τη!

Το ξεκίνημα της πανδημίας…
… μας βρήκε στην αρχή μιας χρονιάς που επεφύλασσε μεγάλη επιτυχία! Σε ένα κλίμα αισιοδοξίας, είχαμε σχεδιάσει με την οικογένειά μου ένα «κυκλικό» ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ανακαλύπταμε ορισμένους εξαιρετικά ενδιαφέροντες εναλλακτικούς προορισμούς, προκειμένου να τους εντάξουμε στα εξατομικευμένα πακέτα μας. Με μια στάση στη Θεσσαλονίκη, θα συνεχίζαμε στο τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής, στην προ του Άθω περιοχή, στη Θράκη με επίκεντρο τον ποταμό Νέστο, στη Λήμνο και στον Αϊ-Στράτη, καταλήγοντας στο Λαύριο. Αυτό, όπως και όλα τα επόμενα ταξίδια, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στα νησιά αναβλήθηκαν επ’ αόριστον, γιατί μπορεί μεν οι εργαζόμενοι σε ταξιδιωτικά γραφεία να έχουμε άδεια να ταξιδεύουμε για επαγγελματικούς λόγους, είναι, όμως, κοινωνικά αδιάκριτο να μην περιοριζόμαστε στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις, σε μια τέτοια περίοδο που το συλλογικό καλό είναι πολύ σημαντικότερο από τις προσωπικές επιθυμίες.

Δεν σου έλειψαν τα ταξίδια;
Σε όλους μας λείπει το ταξίδι, η φύση, η εναλλαγή τοπίου, ο δρόμος ο ίδιος…  Μεγάλη η αλλαγή στην καθημερινότητά μας. Όμως, το ταξίδι περιλαμβάνει τρία στάδια και μόνο ένα εξ αυτών περιλαμβάνει μετακίνηση. Το ταξίδι είναι μία κατάσταση του μυαλού. Είναι πρωτίστως η προσμονή και ο σχεδιασμός. Έμεινα σπίτι συνεχόμενα δύο μήνες και διάβασα πολύ, κυρίως ταξιδιωτική λογοτεχνία. Έτσι «ξαναεπισκέφτηκα» παλαιούς προορισμούς και «κύκλωσα» στον χάρτη νέους, όπου θέλω να ταξιδέψω. Επίσης, το ταξίδι είναι ο απολογισμός. Είχα το χρόνο να ταξιδέψω ξανά στις δικές μου αναμνήσεις, κάνοντας παράλληλα και μια ενδοσκόπηση, να ξεκαθαρίσω φωτογραφίες και να ψαχουλέψω ταξιδιωτικά ημερολόγια, αποσπάσματα από τα οποία θα διαβάσετε σύντομα στην ιστοσελίδα travelsbytravelers.com της Μάγιας Τσόκλη.

Πώς την… πάλεψες;
Άρχισα να περπατάω στη γειτονιά μου και στο κέντρο, ανακάλυψα δρομάκια, διαδρομές και γειτονιές που δεν γνώριζα, είδα την ανατολή από όλους τους λόφους. Επισκέφτηκα ξανά όλους τους αρχαιολογικούς χώρους. Επανεκτίμησα την Αττική, θυμήθηκα ότι είμαι ερωτευμένη με την Αθήνα και, μιλώντας με ταξιδιώτες που ανυπομονούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας, δεν ξέχασα καμία μέρα την ευγνωμοσύνη μου για τον τόπο που ζω.

Lessons learnt!
Μόνο «χαμένη χρονιά» δεν θα την έλεγα. Με μηδενική ταχύτητα, ήταν η χρονιά που διανύσαμε τα περισσότερα «χιλιόμετρα»! Από τη μία, μας δόθηκε χρόνος να δουλέψουμε, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, εντάξαμε νέους προορισμούς στην προσφορά μας και αναπτύξαμε συνεργασίες, που μόνο ένα τέτοιο γερό «ταρακούνημα» μπορούσε να προκαλέσει. Από την άλλη, κατεβάζοντας ταχύτητα, είχαμε ‒φαντάζομαι όλοι‒ την ευκαιρία να δούμε πού βρισκόμαστε σε σχέση με αυτό που ψάχνουμε στη ζωή μας, σε σχέση με την ουσία και τον σκοπό, που η ταχύτητα και η αδημονία της «κατάκτησης» μας κάνει να παραβλέπουμε. Να αναμετρηθούμε με την εγωιστική συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον και με την επιμονή μας να επιβληθούμε στη φύση. Να παραδεχτούμε ότι «πήραμε τη ζωή μας λάθος» και να το δούμε ως ευκαιρία «να αλλάξουμε ζωή». Το περιβάλλον «πήρε τα πάνω του» χωρίς την παρουσία μας. Μειώθηκαν οι πτήσεις και προορισμοί που υποφέρουν από υπερτουρισμό «ανέπνευσαν», η άγρια ζωή «θέριεψε». Ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, με τόση ησυχία, ακούγαμε πουλιά. Η πανδημία μάς θύμισε πόσο ανήμποροι είμαστε μπροστά στη φύση. Οι ισχυροί του πλανήτη προσπαθούν να βρουν μια λύση για να «πάρουμε τις ζωές μας πίσω» και τελικά έχουμε όλοι εναποθέσει τις ελπίδες μας στο ανοιξιάτικο αεράκι και περιμένουμε το καλοκαίρι να κάνει το θαύμα του!

Ταξίδι μετά…
Εύχομαι η πανδημία να μας κάνει όλους να ταξιδεύουμε πιο… αργά και συνειδητά, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία και στην κοινωνία. Προσωπικά, έχω αποφασίσει, στο μέτρο που μου αναλογεί, και ως γονιός αλλά και ως επαγγελματίας, να συμβάλω προς αυτήν την κατεύθυνση. Το ταξίδι δεν έχει νόημα αν είναι «περάστε, σκουπίστε, τελειώσατε…» Είναι για να σε κάνει να επιστρέφεις «άλλος άνθρωπος», για να σου αλλάζει τη ζωή.

Πάσχα 2021…
Για το Πάσχα του 2021 προσδοκώ την Ανάσταση, την Άνοιξη. Και θα φροντίζω κάθε Πάσχα από εδώ και στο εξής να θυμάμαι το Πάσχα του 2020 ως σημείο αναφοράς για να ελέγχω πού βρίσκομαι σε σχέση με την ουσία. Ελένη ΦωτίουΗ Ελένη Φωτίου είναι διεθνολόγος, μητέρα τριών κοριτσιών, ταξιδιωτική συντάκτης, συνιδρύτρια του ταξιδιωτικού γραφείου οικογενειακού τουρισμού ΜΑΜΑΚΙΤΑ Family Friendly Greece και ταξιδιωτική σύμβουλος με την Travel 12 και την KimKim. Σχεδιάζει υψηλών προδιαγραφών εξατομικευμένα ταξίδια Αμερικανών στην Ελλάδα και στην Ιταλία με εμπειρίες ψυχαγωγικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Leave a Reply