ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ TAKIS

Ίδρυμα TakisΤο Ίδρυμα Takis, η παρακαταθήκη στο κοινό του σπουδαίου γλύπτη Παναγιώτη Βασιλάκη (Takis) στο ελληνικό κοινό, έχει ως σκοπό την έρευνα, την καλλιέργεια, την ανάπτυξη, την προβολή και τη διάδοση της ελληνικής και παγκόσμιας τέχνης και επιστήμης, με έμφαση, προφανώς, στο έργο του καλλιτέχνη του οποίου φέρει το όνομα και την κληρονομιά.

Ο γλύπτης, το 1964 αγοράζει μια έκταση περίπου 10 στρεμμάτων στο λόφο Γεροβουνό, ο οποίος βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας ύψους 175 μέτρων, 19 μέτρα ψηλότερος από αυτόν της Ακρόπολης. Πρόκειται για ένα σημείο ξεχωριστής γεωγραφικής θέσης γι’ αυτό και στο παρελθόν ονομαζόταν Ιερό Βουνό. Ορμώμενος από τα ισχυρά μαγνητικά πεδία του λόφου, ο Takis ξεκινά τις εργασίες κατασκευής ενός κοινωφελούς οργανισμού με σκοπό την προώθηση της τέχνης και των επιστημών. Το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (Κ.Ε.Τ.Ε.), όπως είναι σήμερα γνωστό, ιδρύεται το 1986, ενώ επίσημα εγκαινιάζεται το 1993. «Δεν υπάρχει κανένας επισκέπτης στο Κ.Ε.Τ.Ε., που να μην αισθάνθηκε αυτή τη μαγνητική ηρεμία που έδωσε ο χώρος στο κορμί του», τόνιζε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων παρουσιάζουν οι ξεναγήσεις από εξειδικευμένο προσωπικό, κατά τη διάρκεια των οποίων μαθητές και εκπαιδευτικοί περιηγούνται στον περιβάλλοντα χώρο του ιδρύματος, καθώς και στους μουσειακούς χώρους. Πρόκειται για τον τόπο έμπνευσης και δημιουργίας των περισσότερων έργων τέχνης, έτσι οι επισκέπτες διαγράφουν ένα νοητό μονοπάτι στην καλλιτεχνική πορεία του πρωτοπόρου καλλιτέχνη και ερευνητή. Οι κήποι γλυπτικής του Ιδρύματος, ένας χώρος περίπου οκτώ στρεμμάτων, φιλοξενούν ψηλά και επιβλητικά γλυπτά εξωτερικών χώρων του καλλιτέχνη, όπως ΣινιάλαΑιολικάΛουλούδια αλλά και άλλα έργα του.Στον πανέμορφο χώρο στον λόφο του Γεροβουνού, διοργανώνονται και εκπονούνται πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις για σχολικές ομάδες δημοτικού και εκπαιδευτικούς. Οι Κήποι, τα Μουσεία και το Ανοιχτό Θέατρο γίνονται τόποι δράσης για όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν και να θαυμάσουν το έργο του σπουδαίου γλύπτη, μέσω ευφάνταστων διαδραστικών ομαδικών δράσεων. Τα προγράμματα, τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ, πραγματοποιούνται στα ελληνικά και στα αγγλικά και είναι σχεδιασμένα από την έμπειρη ιστορικό τέχνης (BA Honours Degree in Art History & Information Systems- Oxford Brookes University) και επιμελήτρια εκθέσεων Ειρήνη Περσίδου, που σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα αισθητηριακής αγωγής για μικρά παιδιά και εκπαιδευτικά προγράμματα Ιστορίας Τέχνης και Πολιτισμού για μαθητές όλων των βαθμίδων σε σχολεία, ιδρύματα, μουσεία και πολιτιστικούς φορείς.

Το Ίδρυμα Τάκις έκτοτε αποτελεί την κοιτίδα του καλλιτεχνικού και ερευνητικού έργου του καλλιτέχνη. Οι κύριοι χώροι του Ιδρύματος είναι το Μουσείο, το “Θέατρο”, οι Κήποι και το Ατελιέ του Takis οι οποίοι κοσμούνται από χαρακτηριστικά έργα όλων των περιόδων της καλλιτεχνικής του πορείας αλλά και από έργα φίλων του Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.  Πιο συγκεκριμένα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα από όλη την καλλιτεχνική πορεία του Takis, από το 1946 που δημιουργεί γύψινες προτομές μέχρι και τα πιο πρόσφατα έργα του. Το σύνολο των γλυπτών, έργων ζωγραφικής, σχεδίων του Ιδρύματος αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες συλλογές του έργου του Takis, ενώ προσφέρει μια λεπτομερή επισκόπηση όλων των σταδίων και φάσεων της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας. Η μόνιμη συλλογή του Ιδρύματος επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τη γλυπτική πορεία ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα που κατάφερε να μείνει ανεξίτηλος στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης χάρη στην πρωτοπορία και στην καινοτομία του.
Επίσης, η μόνιμη συλλογή του Ιδρύματος ολοκληρώνεται και από έργα άλλων καλλιτεχνών Ελλήνων και ξένων όπως της Niki de Saint Phalle, του Roy Lichtenstein, του Χρήστου Τζίβελου, του Μίνου Αργυράκη.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλ. 2102389019 και 2102313410 ή στο email: edu@takisfoundation.org
ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚEΨΕΩΝ
Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 18.00 μόνο κατόπιν ραντεβού
Σάββατο – Κυριακή μόνο κατόπιν ραντεβού
ΙΔΡΥΜΑ ΤΑΚΙΣ – ΚΕΤΕ
Takis Foundation
Τέρμα Δερβενακίων
Γεροβουνό – Καματερό
134 51 Αθήνα
Εύκολη πρόσβαση: Αττική οδός, Έξοδος 7, Δωρεάν parking

Leave a Reply