ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ Ή ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

to-the-working-mom-from-the-sahm-featuredΚάντε μια αναζήτηση για φωτογραφίες εργαζόμενων μπαμπάδων και εργαζόμενων μαμάδων στο google. Αστείο, ε; Οι μισές τουλάχιστον των μπαμπάδων περιλαμβάνουν ακριβώς 0 (μηδέν) παιδιά και σχεδόν καμία δεν τους δείχνει σε κατάσταση συναγερμού (αν τους δείχνει, δεν είναι εργαζόμενοι, είναι απλώς μπαμπάδες).Οι εργαζόμενες μαμάδες, από την άλλη, βρίσκονται συνήθως σε έξαλλη κατάσταση: είτε παλεύουν με 18 χέρια να κάνουν τα πάντα, εντός και εκτός σπιτιού, εντός και εκτός γραφείου, με παιδιά, με χαρτιά, με παιδιά και με χαρτιά μαζί, είτε βρίσκονται σωριασμένες σε μια πολυθρόνα και παρακαλάνε τη Γη να σταματήσει για να κατέβουν. Αναμενόμενο (ή ενδεικτικό του ότι) οι περισσότεροι από εμάς (εργοδότες, εργαζόμενοι και πελάτες) να έχουμε στο νου μας τις επαγγελματίες με παιδιά ως δυστυχισμένα άυπνα πλάσματα που μετά βίας καταφέρνουν να σκεφτούν λογικά ή να ολοκληρώσουν μια δουλειά χωρίς λάθη, γιατί, ας πούμε, το μισό τους μυαλό είναι πάντοτε πίσω στο σπίτι ή στο μωρό που κινδυνεύει να μπουσουλήσει μέσα στον αναμμένο φούρνο.

548992eab370b_-_rbk-dad-guilt-0213-1-xln

Όχι ότι ένα μέρος της εικόνας αυτής δεν είναι αλήθεια. Ναι, πολλές φορές ως εργαζόμενες μαμάδες νιώθουμε να μας πνίγουν οι υποχρεώσεις, ο χρόνος, οι ενοχές. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και στους περισσότερους σύγχρονους μπαμπάδες. Πράγμα που αποδεικνύει ότι η σαρωτική κατηγοριοποίηση των γυναικών ως αναποτελεσματικών εργαζόμενων, από τη στιγμή που αποκτούν παιδιά, είναι μάλλον ένα ακόμα κατασκεύασμα του συλλογικού και κάπως σεξιστικού ασυνείδητου, παρά αντικειμενική αλήθεια. Το πρόβλημα είναι ότι αποτρέπει πολλούς, ακόμα και σήμερα, να επιλέξουν ως υπάλληλο, πάροχο υπηρεσιών ή συνεργάτη, μια από εμάς, είτε αναζητάμε δουλειά σε κάποια επιχείρηση, είτε περιμένουμε μια προαγωγή που αξίζουμε, είτε είμαστε αυτοαπασχολούμενες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τη δυσπιστία των γύρω τους, αφού είναι γυναίκες και έχουν και παιδιά.

μαμάδες

Έχει όμως βάση αυτός ο αποκλεισμός; Ή μήπως οι εργαζόμενοι γονείς (και ακόμα περισσότερο οι μαμάδες, αν δεχτούμε ότι ακόμα εκείνες αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινής φροντίδας των παιδιών) αναπτύσσουν, εξ ανάγκης, δεξιότητες που τους κάνουν ακόμα καλύτερους -άρα και πιο περιζήτητους- επαγγελματίες; Μήπως η γονεϊκότητα μάς εξοπλίζει με υπερδυνάμεις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και προς όφελος του εργοδότη ή των πελατών μας -ειδικά αν αυτοί μας εξασφαλίζουν τα πράγματα που έχουμε περισσότερη ανάγκη ως γονείς, δηλαδή καφέ και ευελιξία;

Πενία (χρόνου) τέχνας κατεργάζεται

Υπάρχει στα αγγλικά ένα ρητό που λέει “αν θέλεις να γίνει κάτι, ζήτα από έναν πολυάσχολο άνθρωπο να το κάνει”. Μπορεί οι εργαζόμενες μαμάδες να μην έχουν ούτε 5′ μέσα στη μέρα για τον εαυτό τους, όπως η πίεση του χρόνου τις κάνει συνήθως πολύ πιο αποτελεσματικές στα πράγματα που αναλαμβάνουν. Η αυστηρή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, η συγκέντρωση και ο καλός προγραμματισμός δεν είναι προαιρετικά, όταν η μπέιμπι σίτερ πρέπει να φύγει μια συγκεκριμένη ώρα από το σπίτι -είναι απλώς θέμα καθημερινής επιβίωσης. Αλλιώς: οι εργαζόμενες μαμάδες δεν ασχολούνται με περιττά πράγματα, τελεία.

(Tip: Αν νιώθετε ότι το 24ωρο δε σας φτάνει ποτέ, υπάρχουν τεχνικές διαχείρισης χρόνου που μπορούν να σας λύσουν τα χέρια. Θα τις μάθουμε στο σεμινάριο “Ξανακέρδισε το χαμένο χρόνο” την Παρασκευή 22/6 στο Summer Camp του Women On Top).

Έχω ένα όνειρο

Πολλές φορές παρασυρόμαστε από τη γενίκευση ότι οι μητέρες δεν ενδιαφέρονται πια και τόσο για την καριέρα τους, από τη στιγμή που κάνουν παιδιά. Όμως το κίνητρο δεν είναι θέμα οικογενειακής κατάστασης -ούτε και το να είναι κάποιος αφοσιωμένος στην οικογένειά του αποκλείει το να έχει πάθος και για τη δουλειά. Μία γυναίκα που σταματάει να ενδιαφέρεται για τη δουλειά της επειδή έκανε παιδί, πιθανότατα δεν είχε επενδύσει εξαρχής και τόσα πολλά πράγματα στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Αντίθετα, μία μητέρα που αγαπάει τη δουλειά της και θέλει να εξελιχθεί σε αυτήν έχει ακόμα πιο ισχυρά κίνητρα να το κάνει: α) την ευημερία των παιδιών και της οικογένειάς της, β) την ψυχική της ισορροπία που συχνά παραπαίει όταν όλη της η προσοχή είναι στραμμένη αποκλειστικά στις ανάγκες των μικρών και του σπιτιού της και γ) το παράδειγμα που θέλει να δώσει στα παιδιά της, ως υπεύθυνη και επιτυχημένη επαγγελματίας.

(Tip: Αν δεν ξέρετε πια τι θέλετε να γίνεται όταν μεγαλώσετε -ή όταν μεγαλώσουν τα παιδιά- ελάτε να το βρούμε μαζί στο εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, την Τρίτη 13/6, στο Summer Camp του Women On Top).

Στο ρυθμό της εποχής

Μήπως οι μητέρες είναι ανενημέρωτες και δεν επιμορφώνονται αρκετά επειδή όταν δεν είναι στη δουλειά θέλουν να είναι με τα παιδιά τους; Τα στοιχεία λένε κάτι διαφορετικό: οι εταιρείες που έχουν αρκετές γυναίκες σε υψηλές θέσεις ευθύνης, έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στα κέρδη και τη βιωσιμότητά τους διεθνώς. Και η αλήθεια είναι ότι, παρότι είναι δύσκολο για όλους τους γονείς να εξισορροπήσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή και την επαγγελματική τους ζωή, υπάρχουν εργαλεία και τρόποι για να επιμορφωθεί και να παραμείνει ενημερωμένος ακόμα και ο πιο πολυάσχολος γονιός.

(Tip: στο Women On Top παρέχουμε πάντα δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά των γυναικών που συμμετέχουν στα σεμινάρια επαγγελματική ενδυνάμωσης που διοργανώνουμε).

Βασικό ένστικτο

Είτε εξαιτίας των ορμονών της εγκυμοσύνης είτε εξαιτίας της καθημερινότητας με ένα ή περισσότερα παιδιά, οι μαμάδες έχουν συνήθως πιο ανεπτυγμένες διαπροσωπικές δεξιότητες, όπως η ενσυναίσθηση, η διαχείριση συγκρούσεων, η υπομονή, η ισορροπία ανάμεσα στην καθοδήγηση και την ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας των άλλων, οι ικανότητες δικτύωσης και η ενεργητική ακρόαση. Με άλλα λόγια, όλα αυτά που μας βοηθάνε να φροντίζουμε πιο αποτελεσματικά τα παιδιά μας, μας επιτρέπουν να αναπτύσσουμε και πιο αποτελεσματικά το δίκτυο και την ομάδα μας στη δουλειά.

(Tip: Παρ’ όλα αυτά, ως γυναίκες -και ως μαμάδες πολλές φορές- δυσκολευόμαστε στις διαπραγματεύσεις και τη διεκδίκηση, ακόμα και πραγμάτων που είναι πολύ σημαντικά για μας -στο σπίτι ή στη δουλειά. Στις 11/6, στο Summer Camp του Women On Top, θα μάθουμε τις τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να βγαίνουμε κερδισμένες από κάθε δύσκολη κουβέντα).

Πότε θα βάλεις μυαλό;

Ίσως τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα σε σχέση με το πώς αλλάζει το μυαλό ενός ανθρώπου όταν γίνεται γονιός να προέρχονται από τον κόσμο των αρουραίων. Οι (αρκετές) μελέτες που έχουν γίνει σε θηλυκά πειραματόζωα έχουν δείξει ότι οι μητέρες αρουραίοι έχουν περισσότερους και μεγαλύτερους εγκεφαλικούς νευρώνες, περισσότερους υποδοχείς ορμονών και πιο ανεπτυγμένη δραστηριότητα σε περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζουν πιο ανεπτυγμένες ικανότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων και πιο ισχυρή μνήμη απ’ ό,τι εκείνες που δεν έχουν παιδιά. Μπορούν επίσης να σχεδιάσουν καλύτερα τις μελλοντικές τους αποφάσεις, κάνουν λιγότερα λάθη και επιδεικνύουν λιγότερο άγχος σε συνθήκες πίεσης, ενώ χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά γύρω από τις αποφάσεις τους.

Ποιος εργοδότης/πελάτης/συνεργάτης δε θα αναζητούσε αυτά τα χαρακτηριστικά στους ανθρώπους που θα εμπιστευόταν στη δουλειά;

Urban mom balancing work and family in a public cafe.

Το 3o Summer Camp του Women On Top θα πραγματοποιηθεί 11-22/6, στο χώρο τέχνης -ισμός και θα περιλαμβάνει σεμινάρια επαγγελματικής ενδυνάμωσης για γυναίκες σε κάθε φάση της επαγγελματικής τους ζωής. Για περισσότερες πληροφορίες: https://womenontop.gr/mentoring-learning/the-learning-hub/summer-camp-2018/

Leave a Reply