ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ”

Ταξιδιώτες στο χρόνοΠέρυσι, ο Γιάννης Σαρακατσάνης και η παρέα του με είχαν εκπλήξει ευχάριστα με την παράστασή τους “Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο”. Φέτος, λοιπόν, πήγαμε στους “Ταξιδιώτες στο χρόνο” σίγουροι ότι θα δούμε κάτι πολύ καλό, πως θα μάθουμε πράγματα και πως θα γελάσουμε πολύ! Φυσικά δεν πέσαμε έξω. Θεωρώ, όμως, πως η νέα αυτή ευρηματική παράσταση πηγαίνει το παιδικό θέατρο ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά, καθώς δίνει στα παιδιά πολλή τροφή για σκέψη και στους γονείς που έχουν τη διάθεση να το ψάξουν περισσότερο μια ιδανική ευκαιρία για συζήτηση.

img_9208

Ταξιδιώτες στο χρόνο, λοιπόν. Ο Γιάννης Σαρακατσάνης, αφηγητής-σχολιαστής και κρατώντας ένα βιβλίο ιστορίας, τη χρονομηχανή του, είναι ο ξεναγός μας στο παρελθόν (με… σούπερ βοηθό του τον Άνθρωπο των Σπηλαίων, γνωστό μας από τις περσινές Εφευρέσεις) και μας παρουσιάζει τρεις ιστορίες:

img_9082

Η πρώτη μάς ταξιδεύει στα τέλη του 18ου αιώνα, στα χρόνια που προηγήθηκαν της Γαλλικής Επανάστασης και στην ίδια τη Γαλλική επανάσταση. Τόπος δράσης το Παρίσι. Πρωταγωνίστρια η Μαρία Αντουανέτα, η βασίλισσα που έμεινε στην ιστορία για τη μεγαλομανία της και για την ανικανότητά της να αφουγκραστεί τις ανάγκες του λαού της που λιμοκτονούσε. Παρακολουθούμε, λοιπόν, την άνοδο και την αναπόφευκτη πτώση της.

img_9260

Η δεύτερη ιστορία, η πιο δυνατή κατά τη γνώμη μου, μας πάει ακόμα πιο πίσω και πιο μακριά. Ταξιδεύουμε στη Μασαχουσέτη, στο Σάλεμ του 1692, όπου εξαιτίας του (ίσως και δικαιολογημένου) ψέματος ενός μικρού κοριτσιού, της Μπέτι Πάρις, η (κυριολεκτικά) πουριτανική κοινωνία με επικεφαλής τον ιερέα πατέρα της Μπέτι επιδίδεται σε ένα κυνήγι μαγισσών και θανατώνει αθώους πολίτες, χωρίς να ενδιαφέρεται πραγματικά για την αλήθεια.

img_9450

Η τρίτη και τελευταία ιστορία διαδραματίζεται στα τέλη του 15ου αιώνα και πρωταγωνιστεί ο γνωστός μας Χριστόφορος Κολόμβος, που ναι μεν ανακάλυψε τυχαία την Αμερική, κάνοντας μια σειρά λάθος υπολογισμών, αλλά που μέχρι τον θάνατό του ποτέ δεν αποδέχτηκε πως είχε φτάσει σε μια νέα Ήπειρο. Θεωρούσε, δηλαδή, μέχρι το τέλος της ζωής του πως είχε ανακαλύψει μια πιο σύντομη οδό για την Ασία και πως ό,τι εξερεύνησε ήταν τμήμα των Ινδιών στις οποίες σκόπευε αρχικά να φτάσει.

img_9497

Δεν θα πω περισσότερα για τις τρεις ιστορίες και για αυτό που τις συνδέει, για το “ηθικό τους δίδαγμα”, ας μου επιτραπεί η έκφραση, το οποίο κρατήσαμε μικροί και μεγάλοι βγαίνοντας από το θέατρο. Γιατί θα είναι… spoiler και θα χαλάσει η ουσία της παράστασης, αν το γνωρίζετε εκ νέου. Θα πω, όμως, λίγα λόγια για τις εξαιρετικές ερμηνείες των έξι ηθοποιών, Γιάννη Σαρακατσάνη, Αλεξάνδρας Ούστα, Σωσώς Χατζημανώλη, Κίμωνα Φιορέτο, Θανάση Ζερίτη και Σταύρου Γιαννουλάδη, με τους οποίους γελάς με την ψυχή σου, αλλά και συγκινείσαι και προβληματίζεσαι, στα σημεία που χρειάζεται.

img_9397

Εξαιρετική και η μίνιμαλ σκηνοθεσία του Γιάννη Σαρακατσάνη στην οποία έχει ενταχθεί ένα video wall και βιντεοπροβολές που συμπληρώνουν την αφήγηση, τα λιτά σκηνικά, αλλά και τα εντυπωσιακά κουστούμια της Γεωργίας Μπούρδα, και η μουσική και τα τραγούδια του Νίκου Τσέκου, έξυπνα και ζωντανά!

Συμπερασμάτικά, είδαμε μια πολύ δυνατή κειμενικά, νοηματικά και ερμηνευτικά παιδική παράσταση στην οποία η παγκόσμια Ιστορία ξεδιπλώθηκε μπροστά σε μικρούς και μεγάλους με μουσική, τραγούδια και χορό, με διάδραση, με εντυπωσιακές βιντεοπροβολές και, πάνω απ’ όλα, με πάρα πολύ χιούμορ. Θυμηθήκαμε (ή μάθαμε) τρία σημαντικά ιστορικά γεγονότα, τα  οποία, όμως, αντικρίσαμε με μια νέα ματιά.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως η ιστορία όντως επαναλαμβάνεται! Και διδάσκει. Και όποιος τη γνωρίζει καλά θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το μέλλον, που -μεταξύ μας- δεν φαντάζει ευοίωνο, καλύτερα! Επιβάλλεται, λοιπόν, να παρακολουθήσουμε τους Ταξιδιώτες στο χρόνο και να σκεφτούμε καλά όσα έχουν να μας πουν.

img_8958

Υ.Γ. Για ποιες ηλικίες είναι, θα με ρωτήσετε. Είναι μια παράσταση που μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι. Ακόμα και παιδιά από 3-4 ετών, που δεν θα καταλάβουν τα πάντα, αλλά θα διασκεδάσουν και θα πάρουν κάποιες πρώτες προσλαμβάνουσες. Όμως, με τα μεγαλύτερα παιδιά, μαθητές δημοτικού π.χ., θα έχετε πολλά περισσότερα να συζητήσετε. Εννοείται πως ακόμα και έφηβοι έχουν να κερδίσουν πολλά παρακολουθώντας τη. Και πως είναι ένα μεγάλο μάθημα και για εμάς τους ενήλικες. Που ξεχνάμε πολύ εύκολα.

Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ.

Leave a Reply