ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ: ΟΙ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΥΩΝ

αθλητική παιδείαΖούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουμε την καθημερινότητά μας ευκολότερη με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια. Κάποιοι σκέφτονται για εμάς την τέλεια λύση κι εμείς, επηρεασμένοι από τη διαφήμιση και τη λειτουργικότητα του προϊόντος, σπεύδουμε να το αγοράσουμε. Τηλεχειριστήρια ή λειτουργία wi-fi για την πόρτα στάθμευσης του οχήματος, για τα ρολά ασφάλειας, για τα φώτα του σπιτιού, για τη θέρμανση. Ας μην ξεχνάμε και το κεντρικό αντικείμενο του σαλονιού, που πλέον συναγωνίζεται σε διαστάσεις τον τοίχο του δωματίου, και δεν είναι άλλο από την υπέρλαμπρη τηλεόραση. Διαθέτει οθόνη τελευταίας τεχνολογίας για να μην καταπονούνται τα μάτια μας και επικεντρώνεται ανενόχλητη στο να καθοδηγεί τον εγκέφαλό μας στην τεμπελιά και στην απραξία.
Πολλά σπίτια έχουν σχεδόν μόνιμα ανοιχτό το κουτί που κάνει τα πάντα για εμάς, χωρίς εμάς. Μας ταξιδεύει σε ονειρεμένες χώρες και πολιτισμούς, σε ειδυλλιακές παραλίες με τιρκουάζ νερά, σε εικόνες που θέλουμε να αγγίξουμε και να γευτούμε. Ηλιοβασιλέματα που συνοδεύονται από ένα κοπάδι ελεφάντων, γκουρμέ γεύματα στα πιο φημισμένα εστιατόρια –που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν αυτό που τρώμε είναι φαγητό ή καλλιτεχνικό δημιούργημα–, συνοδεία εξαιρετικού κρασιού. Βλέπουμε τις τάσεις της μόδας για φέτος, στα ρούχα, στα παπούτσια, στα μαλλιά. Καλοσχηματισμένα σώματα μας παρουσιάζουν όργανα γυμναστικής που στηρίζονται στη δύναμη ή ασκήσεις που γίνονται σε καθιστή θέση, ώστε να μη νιώσουμε καταβεβλημένοι σωματικά ή ψυχικά. Έχουμε φτάσει στο σημείο να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση, στους κοιλιακούς και στα καλογυμνασμένα πόδια.
Η πραγματικότητα, όμως, δεν βρίσκεται εκεί. Βρίσκεται στην αρμονία της φυσικής κατάστασης, της οικοδόμησης των μυών, των ασκήσεων για τα αντανακλαστικά, της ισορροπίας και το σημαντικότερο: στις διατάσεις. Με αυτό το τόσο παραμελημένο κομμάτι της προπόνησης θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.
Πολλές φορές, στη βιασύνη να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας και να βγείτε από το γυμναστήριο, φαίνεται δελεαστικό να παραλείψετε τις διατάσεις. Η συμβατική πεποίθηση υπαγορεύει ότι αυτές έρχονται τελευταίες σε σειρά προτεραιότητας. Αρκετά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, δεν τους δίνουν την πρέπουσα σημασία. Αναφέρομαι σε όλες τις ηλικίες. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που έρχονται από αυτά τα σπορ με έντονη δυσκαμψία. Είναι ζωτικής σημασίας να αποκτήσουμε όλοι μας, και ιδιαίτερα τα παιδιά μας, αθλητική παιδεία.

Τι είναι η ευλυγισία;
Ευλυγισία είναι η ικανότητα κίνησης μιας άρθρωσης σε όλο το εύρος της με ευκολία. Η ευλυγισία βοηθά την απόδοση, τη στάση του σώματος, αποτρέπει τη λανθασμένη ευθυγράμμιση του κορμού, διατηρεί το κατάλληλο μήκος και την ισορροπία των μυών και φυσικά μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Πότε να κάνετε διατάσεις;
Πριν ξεκινήσετε προπόνηση είναι σημαντικό να κάνετε γενικό ζέσταμα 10΄-15΄. Αν η άσκησή σας είναι έντονη, τότε το ζέσταμα θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο. Αν, για παράδειγμα, η προπόνησή σας είναι το τρέξιμο, θα πρέπει να ξεκινήσετε με ελαφρύ τζόγκινγκ. Αν παίζετε τένις, κάντε μερικά χτυπήματα για καλύτερο αποτέλεσμα στα σερβίς. Το ζέσταμα και οι διατάσεις είναι δύο ξεχωριστές ενέργειες. Δεν πρέπει να τεντωθείτε πριν κάνετε μία καλή προθέρμανση, γιατί οι μύες και οι τένοντες είναι κρύοι και υπάρχει το ενδεχόμενο τραυματισμού. Η ροή του αίματος σε αυτές τις περιοχές βοηθά τους ιστούς να γίνουν πιο εύκαμπτοι. Οι διατάσεις πρέπει να γίνονται απαραίτητα και μετά το τέλος της προπόνησής σας.

Η ευλυγισία έχει ηλικία;
Όσο μεγαλώνουμε, οι μύες και οι αρθρώσεις είναι φυσιολογικό να εξασθενούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση της κίνησης σε αρκετά σημεία. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να κάθονται περισσότερο κι αυτό να ωθεί στην επιδείνωση της δυσκαμψίας. Μπορεί να είναι αυτή η ροή των πραγμάτων, όμως είναι στο δικό σας χέρι να το αλλάξετε. Σκεφτείτε ένα παλιό λαστιχάκι που βρίσκεται στο συρτάρι εδώ και χρόνια μαζεύοντας πάνω του σκόνη. Αν προσπαθήσετε να το χρησιμοποιήσετε, πιθανότατα θα σπάσει τη στιγμή που θα τεντωθεί. Ένα καινούργιο λάστιχο εκτείνεται πολύ περισσότερο από το αρχικό του σχήμα, αρκεί να το χρησιμοποιείτε. Λιγότερη κίνηση ισούται με μεγαλύτερη αδράνεια. Αρχίζει να γίνεται αντιληπτό όταν ξυπνάτε το πρωί και νιώθετε τους μυς σας μουδιασμένους, μπορεί να νιώθετε ακόμα και πόνο. Η ανθρώπινη δύναμη, η αντοχή και η ταχύτητα αυξάνονται από τη γέννηση έως την ηλικία των 20 ετών. Η ευλυγισία, αν αφεθεί, μπορεί να χαθεί σε μεγάλο βαθμό. Επομένως, η εξάσκησή της από πολύ νεαρή ηλικία είναι σημαντική, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε μεγαλώνοντας τις αγαπημένες σας δραστηριότητες.

Συνοψίζοντας, τα οφέλη των διατάσεων γενικά και ειδικά μετά την άσκηση:

  • Ελαττώνουν την πιθανότητα τραυματισμού μυών και αρθρώσεων.
  • Μειώνουν τον πόνο στις περιπτώσεις τενοντίτιδας, αρθρίτιδας κ.ά
  • Μειώνουν τους καθημερινούς πόνους.
  • Οδηγούν σε καλύτερη στάση του σώματος.
  • Χαλαρώνουν το σώμα και το πνεύμα.
  • Βοηθούν την καρδιά να επιστρέψει στον φυσιολογικό της ρυθμό μετά την προπόνηση.
  • Αποβάλλουν ένα μέρος από το γαλακτικό οξύ που συσσωρεύεται στον οργανισμό έπειτα από κάθε άσκηση.
  • Αυξάνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και του αρθρικού υγρού στον χόνδρο.

Η καθημερινότητα δημιουργεί πολλές προκλήσεις και το άγχος οδηγεί σε έντονο σφίξιμο των μυών και σε χρόνιες ενοχλήσεις, όπως πονοκεφάλους, πόνους στη μέση, στον αυχένα, στους γοφούς και στα ισχία. Οι διατάσεις, λοιπόν, παρέχουν σημαντικά οφέλη και μπορούν να ανακουφίσουν το σώμα και να το βοηθήσουν να παραμείνει υγιές. Παράλληλα, είναι βάλσαμο για το άγχος. Πάμε να βάλουμε την ευλυγισία στη ζωή μας, με όλα τα πλούσια οφέλη που έχει να μας προσφέρει. Ας δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ουσία κι όχι στο όμορφο περιτύλιγμα.

Ο Ράμι-Αλέξανδρος Ρασλάν είναι προπονητής-εκπαιδευτής Kung Fu, Kick Boxing, αυτοάμυνας και personal trainer. Θα τον βρείτε στο 698 0888 661 και στο [email protected] και θα χαρεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σας και απορίες πάνω σε θέματα που αφορούν τη γυμναστική ή τον αθλητισμό. Στο www.facebook.com/talcmag/ ανεβαίνουν συχνά ασκήσεις-παιχνίδια που έχει δημιουργήσει με αγάπη για όλη την οικογένεια.  

Leave a Reply