ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ATHENS COMICS LIBRARY

Η ομάδα της Athens Comics Library δημιούργησε μία σειρά πακέτων δημιουργικής απασχόλησης Τake Away Art που οι γονείς μπορούν να κάνουν από το σπίτι μόνοι μαζί με τα παιδιά τους (προσχολικής ηλικίας). Η Λήδα Τσενέ, η Βασιλεία Βαξεβάνη και η Ντίνα Ντζιώρα μιλούν στο Τaλκ για τη νέα πραγματικότητα και τις φετινές παράξενες γιορτές!

Συστήστε μας την Athens Comics Library και το Baytna Hub.

Η Athens Comics Library ιδρύθηκε το 2015 και ήταν ένα όνειρο που είχαμε πάντα, καθώς θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα φυσικό χώρο συνάντησης για την κοινότητα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το  Comicdom Con Athens, αλλά και για να φιλοξενούμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Στα ράφια της θα βρει κανείς 2.500 (περίπου) ελληνικά, αμερικανικά, ευρωπαϊκά comics, αλλά και manga για να διαβάσει, αλλά και να δανειστεί, εφόσον γίνει συνδρομητής μας. Στόχος της ACL είναι επίσης να συμβάλει στην αλλαγή της σχέσης του Έλληνα με τις βιβλιοθήκες και το διάβασμα γενικά, και ειδικά για τα comics. Μέσα από τις δράσεις μας φιλοδοξούμε να χτίσουμε ένα νέο αναγνωστικό κοινό που θα στηρίξει την ελληνική σκηνή της 9ης Τέχνης. Το 2019, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το Refugee Trauma Initiative και τους Help Refugees και γίναμε και εμείς ένα Baytna Hub (υπάρχουν τρία στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή), δημιουργώντας έναν ασφαλή, δημιουργικό χώρο για παιδιά πρόσφυγες προσχολικής ηλικίας και τους φροντιστές τους. Εκεί λοιπόν προσφέρουμε απασχόληση στα παιδιά αξιοποιώντας φυσικά τα comics και την αφήγηση, ενώ παράλληλα χτίζουμε μια όμορφη κοινότητα μάθησης, συνεργασίας και παιχνιδιού. Πριν μας κλείσει ο κορονοϊός, οι υπηρεσίες μας ήταν ανοιχτές κάθε Δευτέρα και Παρασκευή 10.00-14.00, ενώ τις Τετάρτες το ραντεβού μας δινόταν στο Σεράφειο. Μέσα από τη μεθοδολογία του Baytna επιχειρούμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη των παιδιών προσφύγων, τα οποία βιώνουν σαφώς στρες, ανασφάλεια και τραύμα και παράλληλα να ενδυναμώσουμε τις οικογένειές τους.

Η πανδημία σάς ανάγκασε να σταματήσετε τις δραστηριότητές σας. Όμως δεν μείνατε άπραγες. Πώς αντιμετωπίσατε τη νέα πραγματικότητα;

Πρώτον, είμαστε μαμάδες πολύ μικρών παιδιών, οπότε αυτό από μόνο του δεν μας επιτρέπει να μένουμε άπραγες. Δεύτερον, τα 2 τελευταία χρόνια έχουμε μπει και στην οικογένεια του Baytna Hub και τα παιδιά μας εκεί χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη σε τέτοιες δύσκολες περιόδους. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε ήδη σκεφτεί κάποια πράγματα για να αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό lockdown, τα οποία δυστυχώς κληθήκαμε και να εφαρμόσουμε. Βάλαμε λοιπόν όλη μας τη θετική ενέργεια στα Take Away Art πακέτα μας, αλλά και στο live μας από τη σελίδα της Athens Comics Library στο Facebook κάθε Τετάρτη 11.00-12.00 όπου μοιραζόμαστε ιστορίες και φτιάχνουμε εύκολες κατασκευές. Στον ελεύθερο δε χρόνο μας, ετοιμάζουμε και ένα μίνι διαδικτυακό εορταστικό StayComicdom, 18-23 Δεκεμβρίου, με συνεντεύξεις, διαγωνισμούς, δραστηριότητες για παιδιά και όπως συνηθίζουν να λένε… και πολλές εκπλήξεις!

Πάμε στα Take Away Art Boxes. Πώς είχατε την ιδέα; Τι είναι; Τι περιλαμβάνουν; Σε ποιους απευθύνονται και πώς μπορούμε να τα αποκτήσουμε;

Όντας και οι τρεις μαμάδες που αντιμετωπίζουμε τις δικές μας προκλήσεις και κυρίως έχοντας στο μυαλό μας πώς θα καταφέρουμε να παραμείνουμε σε επαφή με τα παιδάκια του Baytna Hub, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Take Away Art. Κάθε πακέτο ΤΑΚΕ ΑWAY ART περιέχει: Προσωπικό γράμμα στο μικρό μας φίλο/η με το όνομά του/της, 4 δημιουργικές δραστηριότητες – μια για κάθε εβδομάδα του μήνα που βασίζονται στο κόμικ και τη δημιουργική αφήγηση, όλα τα υλικά για κάθε δραστηριότητα, γραπτές οδηγίες για τις δραστηριότητες σε 4 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και φαρσί), μικρά δωράκια έκπληξη από τους συνεργάτες μας. Για κάθε πέντε πακέτα που αγοράζονται (το κόστος είναι 25 ευρώ, συν 3 ευρώ έξοδα αποστολής για νομούς εκτός Αττικής), εμείς προσφέρουμε ένα δωρεάν σε παιδιά ευάλωτων ομάδων και φυσικά στα παιδιά του Baytna Hub. Κάθε πακέτο φτιάχνεται με πολλή αγάπη από την Artεμις, την κοπέλα που θα δει κανείς και στο λογότυπό μας, και η χαρά της όταν τα παραδίδει με το ποδήλατό της στους μικρούς μας φίλους είναι πολύ μεγάλη. Μπορείτε να μας στέλνετε τις παραγγελίες σας στο [email protected]  ή με μήνυμα στη σελίδα της Athens Comics Library στο Instagram.

Πώς μπορεί να αξιοποιήσει η οικογένεια που θα λάβει το πακέτο το υλικό που θα βρει μέσα;

Όπως είπαμε και πιο πάνω, κάθε πακέτο περιλαμβάνει όλα τα υλικά και οδηγίες για τις δραστηριότητες. Κυρίως όμως περιλαμβάνει και όμορφες ιστορίες σε επιμέλεια της  Βασιλείας, που μπορούν να διαβαστούν ξανά και ξανά και να αποτελέσουν αφορμή και για καινούργιες δραστηριότητες. Θέλαμε κάθε πακέτο να προκαλέσει κοινό χώρο και χρόνο για παιδιά και γονείς/φροντιστές, μια ευκαιρία να εκφράσουμε συναισθήματα, αλλά και να συνδεθούμε μεταξύ μας, φεύγοντας για λίγο από τις οθόνες που αυτή την περίοδο κατακλύζουν τις ζωές μας.

Έχετε ετοιμάσει κάποιο γιορτινό πακέτο για την αναγκαστικά κατ’ οίκον διασκέδαση των ζουζουνιών μας αυτό το διάστημα; Αν ναι, τι περίπου περιλαμβάνει και πώς θα μπορούσαμε να το στείλουμε ως δώρο σε κάποιο παιδάκι;

Τα γιορτινά πακέτα μας είναι ήδη στο εργαστήριο της Artεμις και ετοιμάζονται να παραδοθούν στους μικρούς μας φίλους. Ευτυχώς που εμείς έχουμε ποδήλατο και μάλλον θα φτάσουμε πιο γρήγορα. Όπως θα περίμενε κανείς οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι καλικάντζαροι και ξωτικά, ενώ τους παραλήπτες περιμένουν και όμορφα δώρα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Έχουν μείνει λίγα, γι’αυτό τρέξτε να προλάβετε! Μπορείτε να μας στέλνετε τις παραγγελίες σας στο [email protected]  ή με μήνυμα στη σελίδα της Athens Comics Library στο instagram.

Αυτό το διάστημα τα παιδιά έχουν στερηθεί τις ιστορίες και τη δημιουργικότητα, κάποια εντελώς, κάποια περισσότερο και κάποια πιο τυχερά λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ζωή τους έχει ταραχτεί. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι φροντιστές ώστε να έχουν τις λιγότερες δυνατόν συνέπειες;

Τουλάχιστον, όταν θα βγούμε από αυτή την κατάσταση, αν μη τι άλλο, θα έχουμε πολλές ιστορίες να λέμε και είμαστε σίγουρες ότι θα βγουν και πολλά καινούργια pandemic/post-pandemic comics. Αναγνωρίζουμε τους φροντιστές ως μια νέα κοινωνική ευάλωτη ομάδα αυτή την περίοδο και στέλνουμε σε όλους τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς. Το να περνάμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μας, να τα αγκαλιάζουμε, να τους λέμε ιστορίες, να παίζουμε μαζί τους, είναι πράγματα που όλοι λέμε, αλλά δύσκολα κάνουμε όσο θα θέλαμε, μέσα σε αυτήν την κρίση. Το να τα ακούμε και να τα ακούμε ουσιαστικά θεωρούμε ότι είναι το πρώτο βήμα. Και σίγουρα η αφήγηση είναι ένας τρόπος να μας πουν αυτό που πραγματικά έχουν στο μυαλό τους και τα απασχολεί.

Θέλετε να μας προτείνετε δικά σας αγαπημένα γιορτινά παραμύθια να διαβάσουμε μαζί με τα μικρά μας;

Τικ και Τέλα δεν λείπει ποτέ από τις αναγνώσεις μας, οπότε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο (εκδόσεις Ίκαρος) είναι ένα βιβλίο που μας αρέσει να διαβάζουμε. Επίσης, Ο νάνος και η Αλεπού (εκδόσεις Μάρτης), αλλά όπως λέει και η Βασιλεία πέρα από το βιβλία, αναζητήστε και θρύλους για τους καλικάντζαρους και πλάστε τις δικές σας ιστορίες. Οι Παραδόσεις του Νικολάου Πολίτη δεν είναι και το πιο “παιδικό” βιβλίο αλλά θα ζωντανέψει τη φαντασία σας. 

Τέλος, με όπλο σας την αισιοδοξία, ποια είναι τα σχέδιά σας για τη νέα χρονιά.

Ευελπιστούμε ότι 2021 θα καταφέρουμε να διοργανώσουμε το 15ο επετειακό Comicdom Con Athens καλύτερο και μεγαλύτερο από ποτέ. Επίσης, θέλουμε να μπορέσουμε να υποδεχτούμε ξανά σχολεία στην Athens Comics Library και κυρίως να ξαναλειτουργήσει το Baytna Hub δημιουργώντας ενδιαφέρουσες ιστορίες και εμπειρίες για όλη την κοινότητά μας. Όσον αφορά το Take Away Art, δεν θα θέλαμε να πεθάνει μόλις βγούμε από την καραντίνα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσφέρουμε δημιουργικές λύσεις σε παιδιά και γονείς και να ενθαρρύνουμε τη γνωριμία τους με τα comics και την αφήγηση. Η Artεμις έχει ήδη πολύ ωραίες ιδέες για τα επόμενα πακέτα μας, τα οποία ανυπομονούμε να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα μικρά χεράκια και ειδικά στα παιδάκια εκείνα που δοκιμάζονται περισσότερο.

Athens Comics Library:
Links:
https://athenscomicslibrary.gr/
https://athenscomicslibrary.gr/take-away-art
email: [email protected]
Facebook: @athenscomicslibrary  Instagram: @athens_comics_library

Hashtags to use for Instagram:

#BaytnaHub #AthensComicsLibrary  #TakeAwayArt #CreativityAtYourDoor  #StoryTelling #Comics

Leave a Reply