ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, ΠΑΜΕ ANYMASYROS

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 2022 επιστρέφει και φέτος στην όμορφη πρωτεύουσα των Κυκλάδων, από τις Σεπτεμβρίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου, για την 15η έκδοσή του με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, συζητήσεων και παράλληλων εκδηλώσεων. Βασικό πυλώνα του Φεστιβάλ αποτελούν τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, νέους επαγγελματίες, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία. Τι λέτε; Πάμε να το γνωρίσουμε;Με αφορμή τη Μικρασιατική Καταστροφή…
Φέτος, η θεματική των εργαστηρίων βασίζεται στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, οι συμμετέχοντες καλούνται να εμπνευστούν από λογοτεχνικά αποσπάσματα, φωτογραφίες, παραδοσιακές μουσικές από τη Μικρά Ασία, ηχογραφημένες και γραπτές μαρτυρίες και να δημιουργήσουν ταινίες animation με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έτσι, θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο εργαστήριο για εφήβους «Animating the past», με εκπαιδευτή τον ταλαντούχο σκηνοθέτη από τη Ρουμανία Paul Muresan. Με αφετηρία το τραγούδι «Σμυρναίικο Μινόρε» και χρησιμοποιώντας παστέλ χρώματα πάνω σε χαρτί, οι συμμετέχοντες ξαναζωντανεύουν το παρελθόν, καθώς είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε από πού ήρθαμε και προς τα πού επιλέγουμε να πάμε.
Επιπλέον, στην όμορφη Ποσειδωνία θα διεξαχθεί το μονοήμερο εργαστήριο για παιδιά «Κι όμως κινείται», με τον Συριανό σκιτσογράφο και εικονογράφο Γιάννη Ξαγοράρη. Οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν το δικό τους προσωπικό flipbook.
Επίσης, ένα εργαστήριο που απευθύνεται σε ενήλικους και νέους επαγγελματίες θα καθοδηγηθεί από την ανερχόμενη Ισραηλινή animator Mor Israeli. Με αφορμή ένα απόσπασμα από  την Αιολική Γη του Ηλία Βενέζη και το παραδοσιακό τραγούδι «Θάλασσα λυπήσου», οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν και θα εμψυχώσουν τις έννοιες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, για ένα παρελθόν που χάθηκε, ένα νέο παρόν, και ένα άγνωστο μέλλον.
Πέραν αυτών, σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ-ΜεΑ Δήμου Σύρου Ερμούπολης διοργανώνεται εκπαιδευτικό εργαστήριο για ΑμεΑ με εκπαιδεύτρια την Έλενα Παυλάκη, ενώ οι βετεράνοι του δραστήριου ΚΑΠΗ Δήμου Σύρου Ερμούπολης θα δημιουργήσουν τις ταινίες τους με την animator, γραφίστρια και εκπαιδεύτρια Μαργαρίτα Σιμοπούλου.
Τέλος, σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου διοργανώνεται τριήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο για τους μαθητές του σχολείου με εκπαιδευτή τον Χαράλαμπο Μαργαρίτη, σκηνοθέτη της ταινίας Τόποι Ελληνισμού: Ερμούπολη, παραγωγής του Animasyros και με αφορμή την ταινία αυτή.

Παιδικό πρόγραμμα K.ID.S 
Η παιδική ενότητα του φεστιβάλ αποτελείται από 20 ταινίες, οι οποίες μέσα από την φαντασία, το χιούμορ και την ευρηματικότητα ανοίγουν τους ορίζοντες της σκέψης και αναδεικνύουν μηνύματα που αφορούν στο περιβάλλον, τη διαφορετικότητα, την ενσυναίσθηση, τις οικογενειακές σχέσεις.

Monkey Domino
Ulf Grenzer / Germany / 4’7” / 2021
Ένας πίθηκος σε ένα ζωολογικό κήπο σκέφτεται τη ζωή του στη ζούγκλα. Μια μέρα θα γνωρίσει έναν άντρα και την κόρη του που θα του αλλάξουν τη ζωή.

Don´t blow it up
Alžbeta Mačáková Mišejková / Czech Republic / 7’17” / 2022
Δεν είναι εύκολη η συμφιλίωση μετά από έναν καυγά. Ειδικά άμα όταν θυμώνεις φουσκώνεις σαν μπαλόνι.

I’m not afraid!
Marita Mayer / Norway / 7’02” / 2022
Μια ταινία που μας λέει πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας.

The Knight’s Hart
Vivi Markatos / Greece / 30’ / 2021
Οι περιπέτειες του Col, ενός νεαρού γεωργού που ονειρεύεται να γίνει ιππότης. Θα καταφέρει να ξεπεράσει τους φόβους του και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του;

Sorry For Your Loss
Kirsten Lewis, Kate Munro / South Africa / 4’18” / 2021
Ο Otso, είναι μια πολική αρκούδα και κάθε μέρα περνάει τη μέρα του με τους φίλους του. Μια μέρα όμως, το σπίτι του θα αρχίσει να λιώνει.

Laika & Nemo
Jan Gadermann, Sebastian Gadow / Germany / 15’  / 2022
Ο Nemo είναι διαφορετικός. Κυκλοφορεί με ένα σκάφανδρο και όλοι τον κοροϊδεύουν. Μια μέρα θα γνωρίσει έναν αστροναύτη και τα πράγματα θα αλλάξουν.

The Perfect Fit
Meinardas Valkevičius / Lithuania / 10’30” / 2022
O Patrick ζει σε ένα ορφανοτροφείο. Θα καταφέρει να βρει γονείς που θα τον αγαπήσουν;

SPUFFIES
Jaka Ivanc / Slovenia / 11’09” / 2021
Τα Spuffies τρελαίνονται για τα φρούτα jubies. Όταν όμως θα τελειώσουν αυτά που βρίσκονται στον κήπο τους θα πρέπει να κάνουν ένα ταξίδι να βρουν νέα.

The Paper Plane
Siew May Khoo, Jay Septimo, Pamela Farhat, Michel Doumit / Lebanon / 5’ / 2021
Μια τρυφερή ταινία που μας δείχνει πως με τη σωστή στήριξη, όλα τα παιδιά μπορούν να διαπρέψουν.

The bird
Anastasiia Martyniuk / Ukraine / 3’13” / 2022
Η ιστορία ενός μοναχικού πουλιού. Θα βρει κάποιον για να μην είναι πια μοναχικό;

Giggle Wiggle – Hot Summer Day
Marzena Nehrebecka / Poland / 6’ / 2021
O Giggle Wiggle και η μικρή Blabberina θα περάσουν μια μέρα στο δάσος με πολλά απρόοπτα.

Miracle
Shaofu Zhang / United States / 7’10” / 2021
Δύο παιδιά θα ζήσουν απίστευτες περιπέτειες όταν μπουν στο διαστημόπλοιο που έχει εφεύρει η γιαγιά τους.

Piece of Art
Erik Verkerk, Joost van den Bosch / Netherlands / 2’15” / 2021
Ένας διαρρήκτης θα επιχειρήσει να κλέψει έναν πίνακα από ένα μουσείο, αλλά θα τα κάνει μαντάρα!

Edmond and Lucy – The Story Stones
François Narboux / France / 11’06” / 2022
Οι περιπέτειες του σκίουρου Edmond, και της αρκουδίνας Lucy.

The Boy and the Elephant
Sonia Gerbeaud / France / 6’40” / 2022
Ένα αγόρι που έχει το κεφάλι ενός ελέφαντα δέχεται bullying από τα παιδιά του σχολείου του.

Autosaurus rex
Marcel BARELLI / Switzerland / 5’45” / 2022
Ανάμεσα στα πολλά είδη που ζουν στον πλανήτη μας, το πιο τρομερό που επηρεάζει τα οικοσυστήματά μας είναι ο, Αυτοκινητόσαυρος Ρεξ!

Piropiro              
Miyoung BAEK / S. Korea / 9’30” / 2021
Η ιστορία δύο πουλιών που συναντιούνται τυχαία και μετά αποφασίζουν να φύγουν ταξίδι μαζί.

Andy
James Wheless / United States / 7’30” / 2021
Η ιστορία ενός κουταβιού που ξεπερνάει τα εμπόδια που του παρουσιάζονται για να βρει το σκοπό της ζωής του.

Trojan Horace
Scott Graham / United States / 6’10” / 2022
Μια ομάδα Ελλήνων πολεμιστών προσπαθούν να μπουν μέσα στα τείχη της Τροίας, αλλά ένας αφελής φύλακας τους χαλάει συνέχεια τα σχέδια.

Luce et le Rocher
Britt RAES / Belgium / 13’ / 2022
Μια μέρα ένας τεράστιος βράχος ξαπλώνει στο χωριό όπου μένει η Luce. Οι χωρικοί δεν μπορούν να ανοίξουν ούτε τις πόρτες τους.

Kayak
Solène BOSSEBOEUF, Flore DECHORGNAT, Tiphaine KLEIN, Auguste LEFORT, Antoine ROSSI / France / 6’11” / 2021
Ένας πατέρας θα πάει για καγιάκ με το νεαρό του γιο. Το ποτάμι που ήταν ήρεμο, ξαφνικά θα αγριέψει και θα ξεκινήσει η περιπέτειά τους.

Σχολικές Προβολές στο Θέατρο Απόλλων
Το Animasyros, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής, καλεί μαθητές, δασκάλους και καθηγητές να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η τέχνη της εμψύχωσης σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους:
20/09: Louis and Luca – Mission to the Moon (Rasmus A. Sivertsen, Νορβηγία, 2018, 80’)
Στον διεθνή αγώνα προς το φεγγάρι, η νορβηγική αποστολή διευθύνεται από τον λαμπρό εφευρέτη Reodor από το χωριό Pinchcliffe. Με τον Luca the Magpie ως τον γενναίο αστροναύτη, τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Αθήνα.
21/09: Captain Morten and the Spider Queen (Kaspar Jancis/Henry Nicholson/ Riho Unt, Εσθονία/Βέλγιο/Ιρλανδία/Αγγλία, 2018, 80’)
Στο πλαίσιο του αφιερώματος του Animasyros στις Βαλτικές χώρες, ο διάσημος Εσθονός σκηνοθέτης Kaspar Jancis, παρουσιάζει τον δεκάχρονο Μόρτεν να συρρικνώνεται κατά λάθος από έναν ανίκανο μάγο και να παγιδεύεται στο κατάστρωμα του δικού του πλοίου με την κακιά Spider Queen. Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Εσθονίας στην Αθήνα.
22/09: Icarus and The Minotaur (Carlo Vogele, Γαλλία/Λουξεμβούργο/Βέλγιο, 2021, 72’)
Στο νησί της Κρήτης, στα χρόνια του βασιλιά Μίνωα, ζούσε ένα ονειροπόλο αγόρι, ονόματι Ίκαρος. Μια μέρα, ανακάλυψε ένα μυστηριώδες πλάσμα που είχε το σώμα ενός άνδρα και το κεφάλι ενός ταύρου, τον γνωστό Μινώταυρο. Όταν ο βασιλιάς ζήτησε από τον πατέρα του Ίκαρου, τον φημισμένο εφευρέτη Δαίδαλο, να δουλέψει για ένα μυστικό έργο, ο Ίκαρος συνειδητοποίησε ότι ο νέος του φίλος μπορεί να κινδυνεύει…
Οι προβολές για τα σχολεία πραγματοποιούνται στο Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη, είναι δωρεάν και απαιτείται κράτηση θέσεων στο [email protected]. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τα σχολεία εκτός Ερμούπολης προβλέπεται μεταφορά.

I_AM Day: Animating inclusiveness 
Το Animasyros, σε συνεργασία με τις σχολικές κοινότητες, παρουσιάζει την εκδήλωση «I_AM Day: Animating inclusiveness», με στόχο την υποστήριξη της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσω μιας καινοτόμου προσωποκεντρικής, διεπιστημονικής και καλλιτεχνικής προσέγγισης. Θα παρουσιαστούν ταινίες, ομιλίες και θα ακολουθήσει απονομή βραβείων μαθητικού διαγωνισμού ταινίας animation με θέμα τη συμπερίληψη: Μια μοναδική ευκαιρία για δικτύωση των διδασκόντων με φορείς που εργάζονται χρόνια στην ειδική αγωγή και τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, ώστε να υιοθετήσουν το animation ως μέσο συμπερίληψης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου I_AM: “Inclusive education using Animation and Multimedia”, το οποίο υλοποιείται στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία και προωθεί την ανταλλαγή αξιών κοινωνικής ένταξης και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρίες και ειδικές μαθησιακές ανάγκες (Special Educational Needs & Disabilities- SEND), για την ισότιμη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, ενώ συνδράμει στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων. Το έργο χρησιμοποιεί το animation, μέσω ενός μεικτού προγράμματος ανάπτυξης ικανοτήτων μάθησης, για την ανάπτυξη ενός φιλόξενου περιβάλλοντος για παιδιά με SEND στα σχολεία γενικής αγωγής.
Η εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στις 15:30 στο Πνευματικό Κέντρο και θα αναμεταδοθεί μέσω του καναλιού YouTube του animasyros.
Τα «I_AM SHOTs» είναι μια σειρά τριών εκπαιδευτικών βίντεο μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του Ι_ΑΜ για τις σχολικές τάξεις. Στις ταινίες  παρουσιάζονται με απλό και περιεκτικό τρόπο οι «έννοιες» των ειδικών μαθησιακών αναγκών και της συμπεριληπτικής μάθησης. Δείτε τα βίντεο καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το έργο I_AM στο https://inclusiveeducation.eu

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε εμβληματικούς χώρους της Σύρου, όπως το θέατρο Απόλλων, ο θερινός κινηματογράφος Παλλάς, το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, ο ιστορικός πρώην χειμερινός κινηματογράφος ΕΡΜΗΣ, η Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, σε υπαίθριους χώρους όπως η Πλατεία Φοίνικα, η αυλή της Μονής Πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Σύρο, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις και events σε κεντρικά σημεία της Ερμούπολης. Μέρος του προγράμματος προβολών θα είναι διαθέσιμο και μέσω ψηφιακών προβολών στην ιστοσελίδα  www.animasyros.gr ενώ οι εργασίες της Αγοράς θα αναμεταδίδονται στο  επίσημο κανάλι του ANIMASYROS στο Youtube.

Περισσότερες πληροφορίες: www.animasyros.gr 

Η οπτική ταυτότητα του Animasyros 2022 σχεδιάστηκε από τον πρωτοπόρο στο animation, εικονογράφο και εικαστικό Γιάννη Κουτσούρη.

Leave a Reply