ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ “THE PASTORAL PROJECT”

Πρόσφατα είχα τη χαρά και την τιμή να συμμετάσχω στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού εικαστικής δημιουργίας του Μεγάρου The Pastoral Project για παιδιά και νέους 6 έως 16 ετών, με πηγή έμπνευσης τη διάσημη «Ποιμενική» Συμφωνία αρ. 6 του Ludwig van Beethoven [Λούντβιχ βαν Μπετόβεν]. Η  «Ποιμενική» αποτυπώνει μουσικά την αρμονική ένωση του ανθρώπου με τον φυσικό του κόσμο. Αυτή η στενή σχέση του συνθέτη με τη φύση ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του Beethoven Pastoral Project, που εκπόνησαν από κοινού η Οργανωτική Επιτροπή του Έτους Μπετόβεν, η Γραμματεία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και το περιβαλλοντικό δίκτυο Earth Day, με στόχο την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και τη διατήρηση της ισορροπίας στη φύση. Τα παιδιά, ακούγοντας την  «Ποιμενική», έπρεπε να δημιουργήσουν ένα εικαστικό έργο βασισμένο σε αυτή, που να αποτυπώνει παράλληλα και τι συμβαίνει σήμερα με τη φύση και το περιβάλλον.

Οι έγκυρες συμμετοχές, ανάμεσα στις οποίες κληθήκαμε να επιλέξουμε, ήταν 200, ενώ η διαδικασία ήταν πολυήμερη και δύσκολη, καθώς η πλειονότητα των έργων ήταν υψηλής ποιότητας και το καθένα είχε τη δική του πινελιά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, που άξιζε διάκριση. Τελικά, μέσα από τον διαγωνισμό και τη συνεργασία των μελών της επιτροπής αναδείχτηκαν 6 νικητές, ένας για κάθε ηλικιακή κατηγορία συμμετοχής. Αυτοί είναι οι:

Αμαρυλλίς Μυλωνά, 6 χρονών (κατηγορία 2014)

Δημήτρης Παπαδάκης, 7 χρονών (κατηγορία 2013) 

Μανούσος Φραγκιαδάκης, 8 χρονών (κατηγορία 2012)

Νίκη Αγγέλη, 10 χρονών (κατηγορία 2011-2010)

Χαράλαμπος Βασιλάκης, 11 χρονών (κατηγορία 2009-2008)

Ιωάννα-Παναγιώτα Φωτοπούλου, 16 χρονών (κατηγορία 2007-2004)

Τα πρωτότυπα έργα των διαγωνιζομένων αξιολογήθηκαν από πενταμελή επιτροπή που απαρτίστηκε από τους:

1. Νάνσυ Κουταβά, συνεργάτιδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF Ελλάς
2. Μιχάλη Οικονόμου, αρχιμουσικό της συναυλίας Κυριακή πρωί στο Μέγαρο The Pastoral Project
3. Ναταλί Παμπούκη, ιστορικό Τέχνης (MA) εκ μέρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
4. Πελιώ Παπαδιά, δημοσιογράφο-υπεύθυνη διαδικτυακής ανάπτυξης και επικοινωνίας στο περιοδικό Taλκ
5. Ειρήνη Περσίδου, ιστορικό Τέχνης-επιμελήτρια εκθέσεων και συνεργάτη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΜΜΑ

Οι νικητές θα ειδοποιηθούν από το Μέγαρο για την παραλαβή του βραβείου τους στα στοιχεία επικοινωνίας που έχουν δηλώσει στη φόρμα συμμετοχής, καθώς η κυριακάτικη πρωινή συναυλία της 29ης Νοεμβρίου, στο τέλος της οποίας επρόκειτο να γίνει η βράβευση των νικητών, αναβλήθηκε λόγω των υγειονομικών μέτρων. Παρ’ ό,τι, όμως, ανατράπηκαν τα σχέδιά μας για ζωντανή παρουσίαση των βραβευμένων, δεν μειώνεται η χαρά που θα πάρουν τα παιδιά έστω και με τη διαδικτυακή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ο διαγωνισμός εικαστικής δημιουργίας Τhe Pastoral Project πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το WWF Ελλάς στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Μεγάρου και περιμένουμε κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, που φέρνουν τα παιδιά κοντά στις τέχνες!

Πληροφορίες

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr   

Leave a Reply