ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ;

Κάθε γυναίκα η οποία σέβεται τον εαυτό της , θα πρέπει να φροντίζει και την υγεία της. Επειδή “κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν”, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σύμφωνα πάντα με τις κατευθυντήριες οδηγίες πρέπει να διενεργούνται προληπτικές εξετάσεις ώστε να έχουμε πάντα έγκαιρη διάγνωση που πολλές φορές μπορεί να σώσει και ζωές.

Στην Ευρωιατρική Δάφνης εκτελούνται εξετάσεις που σκοπό έχουν την πρόληψη στις γυναίκες ανάλογα με την ηλικία και τους παράγοντες κινδύνου.

Τεστ Παπ: Το πρώτο τεστ Παπανικολάου θα πρέπει να διενεργείται σε ηλικία 21 ετών. Οι γυναίκες ηλικίας 30 έως 65 ετών θα πρέπει να να εξετάζονται σε ετήσια βάση με ένα τεστ Παπανικολάου,. Οι γυναίκες άνω των 65 ετών δεν θα πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του τραχήλου εφόσον έως αυτή την ηλικία κάνανε τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου, με αρνητικά αποτελέσματα. Σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό καρκίνου τραχήλου της μήτρας η εξέταση θα πρέπει να διενεργείται έως και 20 χρόνια μετά τη πρώτη διάγνωση χωρίς όριο ηλικίας. Μετά την ηλικία των 30 ετών, πέρα από το ΠΑΠ τεστ, συστήνεται και το HPV DNA τεστ.

Γυναικολογικός Υπέρηχος: Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να συμπληρώνεται με ένα υπερηχογράφημα που μας παρέχει ανατομικές πληροφορίες όσο αφορά τη μήτρα και τις ωοθήκες. Επομένως, και πάντα με τις οδηγίες και του ιατρού σας, είναι προτιμότερο το τεστ Παπ να συμπληρώνεται με ένα υπερηχογράφημα κάθε έτος, το οποίο είναι  προτιμότερο να διενεργείται την πρώτη εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου, γιατί στη φάση αυτή είναι καλύτερη η απεικόνιση του ενδομητρίου, με αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβής η εξέταση.

Καρδιολογικός έλεγχος: Σε γυναίκες άνω των 40 ετών και ανά 1-2 έτη, καλό είναι να εκτελείται ένα βασικό checkupγια τον προσδιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου με βασικές εξετάσεις αίματος: ΤΚΕ (Καθίζηση), Ουρία, Σάκχαρο, Ουρικό οξύ, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, HDL (καλή χοληστερίνη) και LDL (κακή χοληστερίνη). Εάν υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου όπως καπνίσματος, οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων, τότε ο έλεγχος θα πρέπει να αρχίζει πολύ νωρίτερα.

Έλεγχος για διαβήτη: Λόγω της αυξημένης συχνότητας του διαβήτη στις μέρες μας, κρίνεται επιτακτική η μέτρηση της γλυκόζης αίματος για να δείξει εάν υπάρχει προδιάθεση ή διαβήτης. Μετά την ηλικία των 45 θα πρέπει να εξετάζετε το σάκχαρό σας κάθε δύο-τρία χρόνια. Γυναίκες με αυξημένους παράγοντες κινδύνου (αυξημένη χοληστερόλη, θετικό οικογενειακό ιστορικό, υπέρταση, παχυσαρκία κλπ) ή προδιαβήτη θα πρέπει να κάνουν συστηματικό έλεγχο σε ετήσια βάση.

Έλεγχος θυρεοειδούς: Ο έλεγχος του θυρεοειδούς αδένα γίνεται με τον προσδιορισμό των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα και των αντισωμάτων τους, οι τιμές των οποίων θα καταδείξουν την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Με το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς, παίρνουμε πληροφορίες για την ανατομία του αδένα. Εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα συστηνέται ο έλεγχος να γίνεται άνα πέντε χρόνια με πρώτο έλεγχο μετά τα 35 έτη. Γυναίκες με 1ου βαθμού συγγένεια με ασθενή με θυρεοειδοπάθεια πρέπει να εξέταζονται μία φορά το χρόνο.

Γενική ούρων: Καλό είναι να πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο σε κάθε ηλικία

Γενική αίματος: Μία φορά το χρόνο σε κάθε ηλικία.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣΙΑΤΡΟΣ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΗΣ, ΕΥΡΩΙΑΤΡΙΚΗ ΔΑΦΝΗΣ

IMG__025_

Leave a Reply