ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ ΜΑΝΤΙΛΑΚΙΑ

απολυμαντικά μαντιλάκιαΗ πανδημία της Covid-19 μάς έχει οδηγήσει, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, στο να χρησιμοποιούμε συχνά απολυμαντικά μαντιλάκια, άλλοτε για να καθαρίζουμε κοινόχρηστες επιφάνειες και άλλοτε τα χέρια μας. Ξέρουμε, όμως, να τα χρησιμοποιούμε σωστά; Ή μένουμε άθελά μας εκτεθειμένοι στους ιούς και τα βακτήρια που ελπίζουμε να αποφύγουμε; «Τα απολυμαντικά μαντιλάκια περιέχουν χημικά, επομένως υπάρχουν ορισμένα βήματα ασφαλείας που πρέπει να τηρούμε», λέει η λοιμωξιολόγος Dr Carla McWilliams, από το Τμήμα Λοιμωδών Νόσων της Cleveland Clinic, στη Φλόριντα. Η Dr McWilliams έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τα λάθη.

Ελέγξτε τι χρησιμοποιείτε: Μη χρησιμοποιείτε για τις επιφάνειες τα μαντιλάκια χεριών, ούτε για τα χέρια σας τα μαντιλάκια που προορίζονται για καθαρισμό επιφανειών και αντικειμένων. Να διαβάζετε στις συσκευασίες τους ποια απολυμαντικά μαντιλάκια προορίζονται για κάθε χρήση και να το τηρείτε.

Ελέγξτε την ημερομηνία λήξεως: Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία. Τα χημικά που περιέχουν τα απολυμαντικά μαντιλάκια έχουν σχετικά περιορισμένη διάρκεια ζωής. Αν, λοιπόν, τα χρησιμοποιήσετε σύντομα μετά την προμήθειά τους (και, φυσικά, με σωστό τρόπο), θα σας προστατεύσουν από το νέο κορονοϊό. Αν όμως κάνετε προμήθειες για πολύ καιρό, μπορεί όταν έρθει η ώρα της χρήσης τους να έχουν μειωμένη αποδοτικότητα.

Αφαιρέστε πρώτα την εμφανή βρομιά: Αν το αντικείμενο που θέλετε να απολυμάνετε ή τα χέρια σας είναι εμφανώς βρόμικα, πρέπει πρώτα να τα σαπουνίσετε. Αν πρόκειται για επιφάνεια/αντικείμενο σε κοινόχρηστο χώρο, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε γάντια μιας χρήσεως για το σαπούνισμά της.

Διαβάστε τις οδηγίες χρήσεως και τις προειδοποιήσεις: Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά απολυμαντικά μαντιλάκια, κάθε ένα από τα οποία έχει ξεχωριστό χρόνο δράσης. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσεως για να γνωρίζετε σε πόση ώρα θα είναι ασφαλές ό,τι έχετε καθαρίσει με αυτά. Επιπλέον, τα απολυμαντικά μαντιλάκια για καθαρισμό επιφανειών συχνά αναγράφουν πως πρέπει να φοράτε γάντια κατά τη χρήση τους. Αν εσείς θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε εκτός σπιτιού (π.χ. για να απολυμάνετε το χερούλι στο καρότσι του σούπερ μάρκετ), φορέστε γάντια μιας χρήσεως. Όταν τελειώσετε το καθάρισμα, πετάξτε τα αμέσως. Μην παραλείψετε επίσης να διαβάσετε τι πρέπει να κάνετε εάν κατά λάθος φέρετε σε επαφή τα απολυμαντικά μαντιλάκια με τα μάτια ή/και το στόμα σας.

Απλώστε τα καλά και μη βιάζεστε: Για να αποδώσουν τα απολυμαντικά συστατικά πρέπει να καλύψουν ολόκληρη την επιφάνεια. Πρέπει επίσης να αφεθούν για ικανό χρονικό διάστημα να δράσουν. Επομένως, αφήστε μουσκεμένο το αντικείμενο που καθαρίζετε, όσο χρόνο χρειάζεται. Μην το αγγίζετε και μην το στεγνώσετε εάν δεν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα. Το ίδιο ισχύει και για τα απολυμαντικά μαντιλάκια για τα χέρια σας.  Μουσκέψτε καλά τα χέρια σας και τρίψτε τα απαλά για όση ώρα αναγράφει η συσκευασία.

Μην τα χρησιμοποιείτε δύο φορές: Να απορρίπτετε στον κάδο απορριμμάτων τα χρησιμοποιημένα μαντιλάκια. Αν είναι απολυμαντικά μαντιλάκια επιφανειών, να τα απορρίπτετε μαζί με τα γάντια μιας χρήσεως που πιθανώς θα φοράτε.

Φυλάξτε τα σε ασφαλές σημείο: Αν έχετε στο σπίτι παιδιά προσχολικής ηλικίας ή/και κατοικίδια ζώα, βεβαιωθείτε ότι φυλάσσετε τα απολυμαντικά μαντιλάκια σε κλειδωμένα ντουλάπια, όπου δε φτάνει κανείς.

Με πληροφορίες από εδώ.

Leave a Reply