ΠΟΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

Ποιο σχολείο να διαλέξω για το παιδί μου;Ποιο σχολείο να διαλέξω για το παιδί μου; Πώς να το προετοιμάσω για το δημοτικό; Το Τaλκ συζητάει τα ερωτήματα αυτά που έχουν περάσει από τη σκέψη όλων μας με τη δασκάλα κ. Βασιλική Κανάση.

-Κυρία Κανάση καλησπέρα. Πότε πρέπει να αρχίσει ο γονιός να ψάχνει σχολείο για το παιδί του; 

Για όλα τα παιδιά, τους δασκάλους και τους γονείς το σχολικό έτος ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Για κάποιους όμως ξεκινά αρκετά νωρίτερα… Είναι οι γονείς των μικρών μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ δημοτικού. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι γονείς που θα έχουν «πρωτάκι» καλούνται να αποφασίσουν πού θα φοιτήσει το παιδί τους. Ακόμα όμως και αν έχουν αποφασίσει το πού σίγουρα υπάρχει αρκετός προβληματισμός σχετικά με το πώς θα πρέπει να το προετοιμάσουν για τη μετάβαση του στην Ά δημοτικού. Στα τριάντα και πλέον χρόνια συνεργασίας μου με γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πως το «καλύτερο» σχολείο, αλλά και το «έτοιμος/η για το σχολείο» έχει σχεδόν τόσες ερμηνείες, όσες και οι γονείς.

-Ποιο είναι, λοιπόν, για εσάς το «καλύτερο» σχολείο;

Το «καλύτερο» σχολείο και τα κριτήρια επιλογής για κάθε οικογένεια είναι τόσο διαφορετικά γιατί ακριβώς αντανακλούν τις προσδοκίες και τα όνειρα γονέων και παιδιών. Κανένα σύστημα εκπαιδευτικής αξιολόγησης δεν μπορεί να πει ότι το καλύτερο σχολείο είναι αυτό που έχει τους περισσότερους μαθητές ή τους λιγότερους μαθητές ανά τάξη, το καλύτερο γήπεδο ή το καλύτερο εργαστήριο, τα πιο οικονομικά ή τα πιο ακριβά δίδακτρα, το δημόσιο ή το ιδιωτικό. Ως μητέρα, γιαγιά, εκπαιδευτικός και διευθύντρια, και μάλιστα με τη σειρά αυτή, η άποψη που έχω πλέον σχηματίσει είναι πως δεν υπάρχει το καλύτερο σχολείο, αλλά το καλύτερο σχολείο για το δικό σας παιδί.

-Τι πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε πέρα από την ασφάλεια, την καθαριότητα, την προσοχή, τα οποία θεωρώ πώς κάθε ευσυνείδητος συνάδελφος σας εξασφαλίζει για τα παιδιά;

Κατά την επίσκεψή σας στα υποψήφια σχολεία, αυτό που θα πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε είναι η κουλτούρα και το «κλίμα» της κάθε σχολικής μονάδας. Για το λόγο αυτό σας προτείνω να επισκεφθείτε το σχολείο της επιλογής σας κάποια πρωινή ώρα, ώστε να έχετε την ευκαιρία να αντιληφθείτε τη λειτουργία σε ώρα μαθημάτων, αλλά και διαλειμμάτων. Κατά κανόνα σε μία καλά οργανωμένη σχολική μονάδα θα αντιληφθείτε ένα ήρεμο κλίμα, θα δείτε τη δουλειά των παιδιών στο χώρο, θα επισκεφθείτε τάξεις που μοιάζουν περισσότερο με παιδικά δωμάτια παρά με αίθουσες διδασκαλίας. Μην αναζητήσετε τέλειες δημιουργίες, αλλά τα αυθεντικά έργα των παιδιών και το μεράκι των εκπαιδευτικών. Αναζητήστε σχολεία δραστήρια, που δεν γίνεται μόνο μάθημα, αλλά πολλές δράσεις που θα τραβήξουν και το δικό σας ενδιαφέρον.

-Πώς πρέπει να είναι η συνεργασία σχολείου-γονιού και πώς μπορεί ο γονιός να εξασφαλίσει ότι αυτή θα είναι καλή;    

Η συνεργασία με ένα δημοτικό σχολείο είναι μία συνεργασία 6 έως και 10 ετών, εάν υπάρχουν στην οικογένεια και μικρότερα αδελφάκια. Σκεφτείτε πόσες τέτοιες σταθερές συνεργασίες έχετε στην οικογενειακή σας ζωή; Γι’ αυτό και πρέπει να στηρίζεται σε ξεκάθαρους όρους, γνωστούς και αποδεκτούς και από τις δύο πλευρές. Ζητήστε να διαβάσετε τον κανονισμό του σχολείου, ενημερωθείτε για τον τρόπο και τις μεθόδους διδασκαλίας και αξιολόγησης. Ρωτήστε εάν αυτές διαφοροποιούνται ανά παιδί και πώς αυτό επιτυγχάνεται. Συζητήστε με τον διευθυντή ή τη διευθύντρια ποια είναι η πολιτική του σχολείου στην αντιμετώπιση της μη συμμόρφωσης με τους κανόνες. Αντιστοίχως και εσείς από την πλευρά σας μη διστάσετε να ενημερώσετε το σχολείο για ό,τι θεωρείτε πώς θα είναι χρήσιμο για τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να βοηθήσουν το παιδί σας με τον καλύτερο τρόπο. Η κουλτούρα του σχολείου που θα επιλέξετε πρέπει να ταιριάζει με τα πιστεύω της οικογένειάς σας. Ξεκινήστε μία ειλικρινή σχέση συνεργασίας, καθώς το παιδί σας θα περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του στο νέο αυτό περιβάλλον. Όπως οι οικογένειες έτσι και τα σχολεία έχουν «χαρακτήρα», προσανατολισμό, και εξειδίκευση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε δίνουν την ίδια βαρύτητα σε όλα τα γνωστικά πεδία. Οι μαθητές μας, για παράδειγμα, αγαπούν πολύ τις θετικές επιστήμες, οπότε πολλές δραστηριότητες στο σχολείο μας λαμβάνουν χώρα υπό το πρίσμα της διαδικασίας της επιστημονικής σκέψης και του πειράματος.

-Όσον αφορά στη σχολική μελέτη; Πρέπει να γίνεται στο σπίτι ή στο σχολείο; Ποια η άποψή σας; 

Όπως σωστά αναφέρετε, άλλο ένα από τα βασικά σημεία για τα οποία θα πρέπει να είστε πλήρως ενήμεροι είναι η σχολική μελέτη, καθώς αποτελεί ένα ακόμη θέμα όπου, οι γνώμες διχάζονται. Κάποιοι γονείς θεωρούν πως το καλό σχολείο πρέπει να δίνει πολλές «εργασίες για το σπίτι» ενώ άλλοι πώς η εξάσκηση πρέπει να γίνεται κατά κύριο λόγο στο σχολείο. Οπότε για τον καλύτερο προγραμματισμό σας, θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων την πολιτική του σχολείου αναφορικά με το ζήτημα αυτό. Για παράδειγμα στο δικό μας σχολείο η σχολική μελέτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 λεπτά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, καθώς επιθυμούμε τα παιδιά να έχουν χρόνο για παιχνίδι και για τις άλλες εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Εάν οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις και το πρόγραμμα της οικογένειάς σας δεν επιτρέπουν την επίβλεψη της μελέτης του παιδιού, θα πρέπει να μεριμνήσετε για την οργάνωσή της πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μέσω π.χ. εγγραφής του παιδιού στο ολοήμερο ή σε τμήμα μελέτης, εάν διαθέτει το σχολείο σας. Σε περίπτωση που έχετε τη δυνατότητα να μελετά το παιδί στο σπίτι, οργανώστε το γραφείο του ή κάποιον άλλο σταθερό χώρο πριν από την έναρξη του σχολικού έτους.

Η Βασιλική Κανάση είναι διευθύντρια του ιδιωτικού δημοτικού Σχολή Κανάση

Leave a Reply