ΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ PLAYBACK ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από-Κοινού-8-πρίζες-ηχείαΟ ψυχίατρος και δραματοθεραπευτής Λάμπρος Γιώτης μιλάει στο Τaλκ για τις παραστάσεις Playback και για τη σχέση τους με την εκπαίδευση. Το Playback είναι ένα είδος θεάτρου εμψύχωσης που ξεκίνησε από την Αμερική (Jonathan Fox & Jo Salas, 1973) και αναπτύχθηκε σε διάφορες χώρες του κόσμου την τελευταία εικοσαετία. Συνδυάζει το σωματικό θέατρο με τη τεχνικές που προκύπτουν από τη δραματοθεραπεία, το ψυχόδραμα και το κοινωνικό θέατρο. Το Playback αποτελεί ένα θεατρικό δρώμενο κατά το οποίο ένας θίασος ειδικά εκπαιδευμένων ηθοποιών αναλαμβάνει να αναπαραστήσει ιστορίες και αφηγήσεις των θεατών. Η επικοινωνία μεταξύ θεατών και ηθοποιών γίνεται με τη βοήθεια ενός συντονιστή- σκηνοθέτη που είναι παρών στο δρώμενο και αντλεί θεματικό υλικό από το κοινό για να το αναπαραστήσουν οι ηθοποιοί μέσω αυτοσχεδιασμού. Ο αυτοσχεδιασμός περιλαμβάνει ήχους, κίνηση, διάλογο, χρήση αντικειμένων, μουσική, τραγούδι και φωτισμούς.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Γιώτης, οι παραστάσεις Playback μπορεί να έχουν κάποιο συγκεκριμένο στόχο, εκπαιδευτικό ή θεραπευτικό, όταν παίζονται σε ανάλογους χώρους (π.χ. σχολεία, ψυχιατρεία, κέντρα απεξάρτησης, φυλακές).

Το θέατρο Playback έχει εφαρμοστεί σε σχολεία, γενικά και ειδικά σε διάφορες χώρες του κόσμου για εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Έχοντας υπ’ όψη τα πολλά και ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στην Ελλάδα σήμερα, το θέατρο Playback μπορεί να προσφέρει ένα ουσιαστικό πεδίο διαλόγου στο χώρο της εκπαίδευσης. Ζητήματα όπως το στίγμα απέναντι στη διαφορετικότητα, ο ρατσισμός, η βία και η παρενόχληση, η χρήση τοξικών ουσιών, η σχέση ανάμεσα στα δύο φύλα, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, οι σχέσεις μεταξύ μαθητών, καθηγητών και οικογενειών, απασχολούν τους μαθητές όλο και πιο συχνά. Το θέατρο Playback δίνει το βήμα στο μαθητή να καταθέσει τη δική του γνώμη και άποψη.

Ο σχεδιασμός των παραστάσεων αυτών είναι προσανατολισμένος στο να βοηθήσει τους μαθητές να ανταλλάξουν απόψεις, να εκφράσουν συναισθήματα, να ζυμώσουν απόψεις και να βρουν τη δική τους φωνή απέναντι στα θέματα που τους απασχολούν. Ο ιδιαίτερος προσανατολισμός αυτών των παραστάσεων θα είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των διακρίσεων απέναντι στα «διαφορετικά» παιδιά ενός εκπαιδευτικού πλαισίου, που είναι περιθωριοποιημένα λόγω οποιασδήποτε ατομικής ή κοινωνικής τους ταυτότητας, όπως παιδιά με ειδικές ανάγκες, ιδιαιτερότητες, παιδιά που ανήκουν σε κάποια εθνική ή φυλετική μειοψηφία.

Η εργασία της ομάδας του κ. Γιώτη βασίζεται σε 20 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του θεραπευτικού θεάτρου. Το θέατρο Playback αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο θεατρικού πειραματισμού που δίνει υπαρξιακό νόημα στη συλλογική ανθρώπινη εμπειρία και βοηθάει να αναπτυχθεί η συναίσθηση του «ανήκειν». Είναι εντυπωσιακό πόσο συναισθηματικά κοντά νιώθει το κοινό όταν συμμετέχει σε μια παράσταση Playback, ακόμη και αυτοί που μπορεί να μην έχουν μιλήσει καθόλου.

2

Για να γνωρίσετε το θέατρο Playback, προτείνουμε να παρακολουθήσετε την παράσταση JUKE BOX. 

Τραγούδια που αγαπήσαμε ξυπνάνε προσωπικές μας ιστορίες. Φωτεινές, σκοτεινές, τρυφερές ή πικάντικες…

Ας τις δούμε στη σκηνή!

Playback Ψ 

Θέατρο αυτοσχεδιασμού

Κάθε Σαββατοκύριακο, στον 6ο όροφο ενός κτιρίου πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας, ανοίγει τις πόρτες του ο “Παλμός”, χώρος έκφρασης και δημιουργίας.

Με αφορμή αγαπημένα τραγούδια, μια ομάδα ηθοποιών, μουσικών και εικαστικών είναι έτοιμη να ακούσει ιστορίες από τη ζωή σας και να τις παίξει στη σκηνή με θεατρικό αυτοσχεδιασμό. Μια ιδιαίτερη συνάντηση μέσα από ιστορίες που θέλετε επιτέλους να ακουστούν!

ΠΑΛΜΟΣ – Κλεισθένους 3, Πλατεία Κοτζιά

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Κάθε Σάββατο, 9.15 μ.μ. και Κυριακή 8.15 μ.μ.

Από το Σάββατο 16 Μαρτίου ως την Κυριακή 21 Απριλίου 2019

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 6973959552

Γενική είσοδος: 10 € | Φοιτητικό: 8 €

Ατέλειες, κάρτα ανέργων, άνω των 65, μέλη ομάδων playback: 5 €

Η ομάδα Playback Ψ είναι η πρώτη επαγγελματική ομάδα Θεάτρου Playback στην Ελλάδα. Από το 2004 ως σήμερα δίνει παραστάσεις σε θέατρα, πλαίσια θεραπείας και εκπαίδευσης, συνέδρια και φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας μια σκηνή για να παιχτεί κάθε ανθρώπινη ιστορία.  

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Καλλιτεχνική Διεύθυνση και Σκηνοθεσία: Λάμπρος Γιώτης

Συντονίζουν εναλλάξ: Λάμπρος Γιώτης, Δημήτρης Μπέγιογλου, Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Βέρα Λάρδη, Χρήστος Θεοχαρόπουλος

Παίζουν εναλλάξ: Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Βέρα Λάρδη, Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Μαργαρίτα Καστρινού, Μαρία Μαραγκοπούλου, Άρτεμις Χατζηαργυρίου, Κατερίνα Webster, Σάββας Βασιλειάδης

Μουσική: Αλέξανδρος Μισιρλιάδης, Παναγιώτης Κουκούτας

Φωτισμοί: Νίκος Θεοχαρόπουλος, Κωστής Μπασούλης

Μουσική διδασκαλία: Σοφία Μάλαμα

Εικαστική επιμέλεια: Μάγδα Τσαγκαράκη

Βοηθός παραγωγής: Αλεξία Πολυμενοπούλου

Φωτογράφιση: Ειρήνη Μιχοπούλου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Παραγωγή: Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός»

Δραματοθεραπεία | Προσωπική Ανάπτυξη | Θέατρο Playback | Θεατρικό Εργαστήρι | www.palmos.info | f: playback ψ