ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

σχολεία
Νέα δεδομένα για την υποχρεωτική εκπαίδευση προανήγγειλε πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας. Η πρώτη μεταρρύθμιση αφορά την επέκταση από τον Σεπτέμβριο του ολοήμερου δημοτικού σε όλα τα σχολεία της χώρας, η δεύτερη την ένταξη στο νήπιο από την ηλικία των 4 ετών, η τρίτη την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου με στόχο την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και η τέταρτη την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Για τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία ο πρωθυπουργός είπε ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο επεκτείνεται το μέτρο σε όλα τα σχολεία της χώρας (μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια) και ότι εντάσσονται στο δίκτυο 800 σχολικές μονάδες με πάνω από 10.000 μαθητές. Επίσης, μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, ώστε σε δύο χρόνια να μην υπερβαίνουν τους 22. Δήλωσε επίσης ότι τα προγράμματα δωρεάν σίτισης στα δημοτικά, που καλύπτουν σήμερα περίπου 20% του μαθητικού πληθυσμού (200.000 μαθητές), θα επεκταθούν σε άλλες 300.000 μαθητές με στόχο να καλυφθεί το 50% του μαθητικού πληθυσμού.

Για την υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο από την ηλικία των τεσσάρων ετών, σημείωσε ότι βασικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία είναι η 14ετής υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας. «Δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από τεσσάρων ετών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό», είπε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης θα σχολάνε στις 13:15 και όχι στις 12:25 όπως μέχρι σήμερα, και ότι θα δίνεται πλέον πρόσβαση παιδιών ΑμΕΑ και στην επαγγελματική εκπαίδευση, με ειδικά σχολεία.

Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων, ώστε να οδηγηθούμε στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τέλος, ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν κανονικά τα σχολεία με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού.

Leave a Reply