ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Ο ΘΩΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ

Θωμάς ΚινδύνηςΓια 6η συνεχόμενη χρονιά ο Θωμάς Κινδύνης και η ομάδα του καλούν τα παιδιά να απολαύσουν τις πρώτες τους καλοκαιρινές τους διακοπές με τέχνη και παιχνίδι! Το θέατρο, η μουσική, ο χορός και οι εικαστικές τέχνες θα γίνουν αφορμή για δημιουργία και παιχνίδι για παιδιά από 5 έως 14 ετών! Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικοδιδάσκαλος μιλάει στο Τaλκ για το 6ο Καλλιτεχνικό Καλοκαιρινό Camp που διοργανώνουν οι Μορφές Έκφρασης.

1. Τι μπορεί να προσφέρει στα παιδιά ένα Καλλιτεχνικό Καλοκαιρινό Camp;

Αυτό που έχει να προσφέρει η τέχνη σε όλους μας: έκφραση, αυτό-εξέλιξη, ανακάλυψη, παρατηρητικότητα, φαντασία και ουσιαστική επικοινωνία. Η επαφή των παιδιών με τις τέχνες είναι τροφή για τον πνευματικό τους κόσμο αλλά και οδηγός για την αναζήτηση του ωραίου στη ζωή. Ο στόχος του Καλλιτεχνικού Camp ήταν αυτός εξ αρχής, έχοντας σαν αφορμή τα παιδικά Καλλιτεχνικά Εργαστήρια που λειτουργούν οι Μορφές Έκφρασης, καθ΄ όλη τη σχολική χρονιά και βλέποντας την πρόοδο των παιδιών αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια πιο συστηματική επαφή, έτσι γεννήθηκε και δημιουργήθηκε η όλη ιδέα. Η επιλογή του χώρου ήταν επίσης μια από τις βασικές μας προτεραιότητες και η αλήθεια είναι ό,τι βρήκαμε έναν μικρό παράδεισο… Ένα πανέμορφο δάσος, ο Βοτανικός κήπος Διομήδους στο Χαϊδάρι, όπου τα παιδιά μέσα στη φύση μαθαίνουν, παίζουν, απολαμβάνουν και βιώνουν την έννοια της ελευθερίας και της αισθητικής.

MorfesEkfrasisCamp2

2. Θα μπορούσατε να μας παραθέσετε τι περιλαμβάνει το καλλιτεχνικό σας camp;

Κάθε εβδομάδα με τα παιδιά εξερευνούμε διάφορες θεματικές ενότητες, αυτό είναι το θέμα είναι που θα μας απασχολεί κάθε μέρα, και μέσα από τις τέχνες και το παιχνίδι θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε και να βιώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Τα θέματα που θα προσεγγίσουμε φέτος είναι: Επικοινωνία και Έκφραση, Αρχαίοι Μύθοι, Πολιτισμοί του κόσμου, Θεραπευτικά Βότανα, Αξίες και Αρετές, Παραμύθια από την αρχή, Εξερευνητές της γνώσης. Κάθε μέρα τα παιδιά συμμετέχουν σε διαφορετικά καλλιτεχνικά εργαστήρια: Θέατρο, Μουσική με βάση το σύστημα Orff, Κίνηση, Χορός, Τραγούδι, Ζωγραφική, Κατασκευές μουσικών οργάνων, Κατασκευή μάσκας, Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, Γλυπτική, κ.ά. Όπου με βάση πάντα το παιχνίδι θα ανακαλύψουν τα προσωπικά τους ταλέντα αλλά το πιο σημαντικό θα μοιραστούν με άλλους τη χαρά της δημιουργίας.

MorfesEkfrasisCamp5

3.Έχετε, ως Μορφές Έκφρασης, μεγάλη θητεία στην καλλιτεχνική εκπαίδευση για παιδιά, περίπου 17 χρόνια. Μπορείτε να μας πείτε πού στοχεύετε και σε τι ωφελεί τα παιδιά η καλλιτεχνική τους ενασχόληση;

Οι Μορφές Έκφρασης αναζητούν μέσα από τις Τέχνες έναν δρόμο που μπορεί να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στην πνευματική του φύση, στην προσωπική ανάπτυξη και την κατανόηση ζωής. Η Τέχνη είχε και έχει έναν προορισμό να δημιουργήσει αισθητική και ελπίδα στον άνθρωπο, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής με ευκολότερο τρόπο και με μια πορεία που να είναι φιλική προς την επιβίωση. Έχοντας αυτό σαν μπούσουλα επιθυμούμε να δώσουμε στα παιδιά αυτή τη φιλοσοφία, αναπτύσσοντάς τους πρώτιστα τη δημιουργική τους φαντασία και να αυξήσουμε την ικανότητά τους να συνεργάζονται και να βοηθούν. Ο κόσμος είμαστε εμείς και τα παιδιά είναι το μέλλον, και αν θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο οφείλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά τα εφόδια για να το πετύχουν.

MorfesEkfrasisCamp3

4. Το ότι δημιουργείτε camp εδώ και 6 συνεχή χρόνια σημαίνει ότι υπάρχει επιτυχία. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι να μας πείτε τα παιδιά πως το βιώνουν;

Θα το πω με λίγα λόγια: τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα καθώς και οι γονείς τους είναι ενθουσιασμένοι βλέποντας τα βλαστάρια τους να είναι χαρούμενα και δημιουργικά. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά δεν θέλουν να φύγουν όταν τελειώνει το πρόγραμμα της ημέρας, αλλά και στο σπίτι αρκετοί γονείς μάς λένε ότι τα παιδιά μεταφέρουν πολλά απ΄ όσα έχουν κάνει. Τα παιδιά κάνουν καινούργιους φίλους αλλά και κάποια αναλαμβάνουν οικειοθελώς και υπευθυνότητες για την ομάδα τους, το κάθε παιδί έχει τις ιδιαιτερότητες του, τις οποίες τις μαθαίνουμε και τις αναγνωρίσουμε και φροντίζουμε να νιώθει άνετα και ευχάριστα σε κάθε περίπτωση.

MorfesEkfrasisCamp1

5. Εσείς ως καλλιτεχνικοί δάσκαλοι πως το βιώνετε είναι για εσάς λειτούργημα ή μια επιπλέον ενασχόληση;

Οι περισσότερες καλλιτέχνες–εμψυχωτές που συμμετέχουν στο camp είναι εκπαιδευμένοι στις Μορφές Έκφρασης, λειτουργούμε χρόνια μαζί και φυσικά μαζί οραματιζόμαστε και θέτουμε στόχους. Το καλλιτεχνικό camp είναι για μας περισσότερο ένας τρόπος ζωής, μια μικρή καλλιτεχνική οικογένεια, όπου οι καλλιτέχνες μαζί με τα παιδιά συν-βιώνουν και συν–υπάρχουν σε αυτό το πολύ όμορφο εγχείρημα. Δίνουμε τη ψυχή μας για να εκπληρώσουμε την ως άνω φιλοσοφία μας και να δούμε τα παιδιά να είναι ευτυχισμένα.

MorfesEkfrasisCamp6

6. Μιλήστε μας για τις Μορφές Έκφρασης σε σχέση με τα παιδιά τι άλλο εκτός από το camp ετοιμάζετε;

Οι Μορφές Έκφρασης λειτουργούν εδώ και 26 χρόνια από το 1993, η σχέση μας με τα παιδιά ήταν εξ΄ ορισμού δυνατή, αφού η ομάδα μας σχηματίστηκε από καλλιτέχνες αλλά και παιδαγωγούς. Η επαφή μας και η ενασχόληση μας με τα παιδιά πήρε πιο συστηματική μορφή πριν 17 χρόνια όταν ιδρύσαμε το «Παιδί & Τέχνη» τα παιδικά καλλιτεχνικά μας εργαστήρια, όπου εκατοντάδες παιδιά έχουν βιώσει τη χαρά της επικοινωνίας και του παιχνιδιού μέσα από τις τέχνες. Φέτος τα εργαστήρια μας θα επεκταθούν και πέρα από τα τμήματα Θεάτρου, Μουσικής και Κίνησης, θα λειτουργήσουν φέτος και εργαστήρια Κατασκευών και Ρομποτικής πάντα σε σχέση με τις Τέχνες. Επίσης θα επαναλειτουργήσει το τμήμα «Αρμονικής ανάπτυξης παιδιών και εφήβων» ένα εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης που στόχο έχει να αναπτύξει στα παιδιά ικανότητες επικοινωνίας, μελέτης και κατανόησης του κόσμου. Επίσης έχουμε το παιδικό θέατρο που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και οι παραστάσεις συνήθως είναι soldout. Φέτος το ρεπερτόριο μας ανανεώνεται με τέσσερα καινούργια έργα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, από βρέφη ως και εφήβους. Τα σχέδια μας και το όραμα μας για τα παιδιά πιστεύουμε ότι δεν θα σταματήσουν ποτέ. Σύντομα θα ανακοινώσουμε κι άλλα…

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το το Camp εδώ. 

Leave a Reply