ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ| ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019

Από την αγκαλιά των γονιών στην αγκαλιά της ομάδας © Βαγγέλης Λαϊνάς_pΤο Ίδρυμα Ωνάση τη νέα χρονιά γυμνάζει την ψυχή και απελευθερώνει τις δυνάμεις μας προσφέροντας ασκήσεις για μαθητές κάθε ηλικίας μέσα από διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα που διευρύνουν τη φαντασία, δυναμώνουν την ευαισθησία, μεγαλώνουν τη θέληση. Τα  προγράμματα του Φεβρουαρίου είναι γεμάτα μουσική, εικαστικά, χορό, φωτογραφία, ψηφιακές εφαρμογές, καβαφική ποίηση και επαναστατικές ιδέες.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

episkeuazoume-xanahrisimopoioume-anakyklonoume©S.Petropoulos

Επισκευάζουμε, ξαναχρησιμοποιούμε, ανακυκλώνουμε

Upcycling για γονείς με παιδιά 8-12 ετών

Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Το upcycling (επανάχρηση) είναι στάση ζωής, αφού τα υλικά θα πρέπει να οδηγούνται στην ανακύκλωση μόνο αν δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στην καθημερινότητά μας. Στο διήμερο εργαστήριο «Επισκευάζουμε, ξαναχρησιμοποιούμε, ανακυκλώνουμε», γονείς και παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν κάτι νέο, με εξαρτήματα παλιών υπολογιστών και άλλα υλικά.

Θα ανοίξουν ηλεκτρονικές συσκευές που δεν λειτουργούν πλέον, για να δουν τι κρύβουν μέσα στον εγκέφαλό τους και πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από τα εξαρτήματά τους. Θα ανταλλάξουν ιδέες, θα συνεργαστούν και στο τέλος, όλοι μαζί θα φτιάξουν κάτι φαντασμαγορικό.

Συντελεστής: Αντώνης Κάνουρας: Μηχανικός Ρομποτικής – Ιδρυτής Robotixlab

Κόστος: 12 € το κάθε παιδί και 12 € κάθε γονέας (και για τις 2 συναντήσεις)

Χώρος: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λ. Συγγρού 107, Αθήνα)

Πληροφορίες – Κρατήσεις: T. 213 017 8002

Email: [email protected]

http://www.sgt.gr/gre/SPG2300

Ergastirio_Synaisthimatwn©VaggellisLainas

Από την αγκαλιά των γονιών στην αγκαλιά της ομάδας

Κινησιολογικό εργαστήριο για γονείς και βρέφη από 12 μηνών έως 2 ετών

Τις Κυριακές, 17 και 24 Φεβρουαρίου & 3 και 17 Μαρτίου 2019

Πώς μοιάζει μια ομάδα ανήσυχων βρεφών; Σε αυτό το εργαστήριο συναισθημάτων, τα βρέφη σχηματίζουν την πρώτη τους συναρπαστική ομάδα εξερευνητών.

Αν έχετε μωρό έτοιμο να κάνει τα πρώτα του βήματα προς την εξερεύνηση του κόσμου, τότε στο εργαστήριο συναισθημάτων «Από την αγκαλιά των γονιών στην αγκαλιά της ομάδας», θα ανακαλύψετε αγκαλιά με τα μικρά σας νέους κόσμους, νέα συναισθήματα και νέες προκλήσεις των αισθήσεων, παίζοντας. Γονείς και εκπαιδευτές μοιράζονται τη χαρά των πρώτων βημάτων –ή ακόμα και αλμάτων– των μωρών, ενώ εκείνα δέχονται νέα ερεθίσματα που θα τα βοηθήσουν να κινηθούν στον χώρο αλλά και να ετοιμαστούν για τον έξω κόσμο με τον πιο δημιουργικό τρόπο.

Συντελεστές
Σάνια Στριμπάκου: Χορογράφος, χορεύτρια και παιδαγωγός

Μοίρα Ραπανάκη: Εικαστικός και παιδαγωγός

Θεματικές & Ημερομηνίες:

Δ΄ Θεματική | Φύση: Τις Κυριακές, 17 και 24 Φεβρουαρίου & 3 και 17 Μαρτίου 2019

20 € το κάθε παιδί και 20 € ο κάθε γονέας (και για τις 4 συναντήσεις)

Ε΄ Θεματική | Συναισθήματα: Τις Κυριακές, 31 Μαρτίου & 7 και 14 Απριλίου 2019

Κόστος: 15 € το κάθε παιδί και 15 € ο κάθε γονέας (και για τις 3 συναντήσεις)

Χώρος: Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής

Πληροφορίες: T. 213 017 8002

Email: [email protected]

http://www.sgt.gr/gre/SPG2177

Δημιούργησε τη δική σου Ψηφιακή Αφήγηση Ι © Κική Παπαδοπούλου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Δημιούργησε τη δική σου Ψηφιακή Αφήγηση Ι

Ένα ψηφιακό εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας (VR) για εφήβους 14-17 ετών

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 | 11:00-15:00

Έχει τύχει να δοκιμάσετε κάσκα εικονικής πραγματικότητας (VR) και να δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια; Αν όχι, τώρα θα έχετε την ευκαιρία. Γιατί χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, θα δημιουργήσουμε μαζί ένα πρωτότυπο πρόγραμμα ξενάγησης για την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.

Το εργαστήριο «Δημιούργησε τη δική σου Ψηφιακή Αφήγηση Ι» χρησιμοποιεί την κάτοψη του χώρου της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και βάσει αυτής, οι έφηβοι μπορούν να δημιουργήσουν μία νέα ψηφιακή ξενάγηση για τους μελλοντικούς επισκέπτες της Βιβλιοθήκης. Σκοπός είναι κάθε μελλοντικός χρήστης να μπορεί να παρακολουθεί την ξενάγηση στον χώρο μέσα από μια κάσκα εικονικής πραγματικότητας (VR).

Δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία της Βιβλιοθήκης, οι έφηβοι θα εμπλουτίσουν την αφήγησή τους με κινούμενα στοιχεία, ήχους και εικόνες. Με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, θα καταφέρουν να γνωρίσουν έναν νέο, διαδραστικό κόσμο, θα αποκτήσουν νέες ψηφιακές δεξιότητες και θα δουν πώς δουλεύει κάποιος στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας, που είναι πραγματικά συναρπαστικός.

Συντελεστής: Κώστας Διαμαντής: 3D Graphics & Game Developer, Software & Media Administrator, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Κόστος: Δωρεάν

Χώρος: Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56, Αθήνα)

Πληροφορίες – Κρατήσεις:  T. 210 3713000

Email: [email protected]

http://www.sgt.gr/gre/SPG2268

 psifiaki_afigisi_2(1)

Δημιούργησε τη δική σου Ψηφιακή Αφήγηση II

Ένα εργαστήριο επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για εφήβους 14-17 ετών

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 | 11:00-15:00

Μουσειολόγος; Προγραμματιστής; Ή, μήπως, συγγραφέας; Σε αυτό το εργαστήριο, θα συνδυάσετε και τις τρεις ιδιότητες, προκειμένου να σχεδιάσετε ένα πρωτότυπο ψηφιακό πρόγραμμα για την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, με τη βοήθεια της τεχνολογίας AR. Μια περιήγηση που θα απογειώσει την εμπειρία σας μέσα στον χώρο ενώ στέκεστε απέναντι σε βιβλία και πίνακες ζωγραφικής που «μιλούν».

Στο εργαστήριο «Δημιούργησε τη δική σου Ψηφιακή Αφήγηση II», οι έφηβοι μαθαίνουν πώς να φτιάχνουν προγράμματα ξενάγησης σε έναν χώρο με τη χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Θα επιλέξουν κάποια από τα πολύτιμα βιβλία, έργα τέχνης και αντικείμενα της Ωνασείου Βιβλιοθήκης για να τα «ζωντανέψουν».

Τι πληροφορία θα χρησιμοποιούσατε για να αλληλεπιδράσει ένας πίνακας του Ελ Γκρέκο ή η Χάρτα του Ρήγα με τον επισκέπτη; Ένα κείμενο, ένα ηχητικό αρχείο ή, μήπως, κάτι εικαστικό; Με την απόφασή σας, η ψηφιακή περιήγηση έχει αρχίσει.

Συντελεστής: Κώστας Διαμαντής: 3D Graphics & Game Developer, Software & Media Administrator, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Κόστος: Δωρεάν

Χώρος: Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56, Αθήνα)

Πληροφορίες-Κρατήσεις: T. 210 3713000

E-mail: [email protected]

http://www.sgt.gr/gre/SPG2270

DIY Φτιάχνουμε τα δικά μας μουσικά όργανα c. Ανδρέας Σιμόπουλος_p

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 

DIY: Φτιάχνουμε τα δικά μας μουσικά όργανα

Για μαθητές Δ’, Ε’ & ΣΤ΄ Δημοτικού από το 28ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών (Μενίδι), το 21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών «Λέλα Καραγιάννη» (Κάτω Πατήσια), το 50ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019 | Ώρα έναρξης 11:00

Τι είναι ένα DIY ηλεκτρονικό όργανο; Στο εργαστήριο «DIY: Φτιάχνουμε τα δικά μας μουσικά όργανα», μαθητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν μαζί με καλλιτέχνες/παιδαγωγούς πρωτότυπα αυτοσχέδια μουσικά όργανα. Χρησιμοποίησαν  ό,τι μπορεί να γεννήσει μουσική και όλη η τάξη έγινε μία μπάντα σε δημιουργικό οίστρο. Η μπάντα χάκαρε διάφορα αντικείμενα και συσκευές, βάζοντας στο παιχνίδι και την ψηφιακή τεχνολογία, ενώ ταυτόχρονα εξερεύνησε τον τρόπο που παράγεται κάθε ήχος, βλέποντας με νέα ματιά απλά, καθημερινά αντικείμενα.

Οι μαθητές από τέσσερα δημοτικά σχολεία της Αττικής προσκαλούν γονείς και φίλους για να παρουσιάσουν τους μουσικούς πειραματισμούς τους την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Το πρόγραμμα είναι μέρος του προγράμματος Interfaces, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γίνεται σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο De Monfort.

Συντελεστές

Άρης Δρουκόπουλος: Τεχνικός ήχου & κατασκευαστής ηλεκτρονικών συσκευών ήχου/ηχείων

Γιάννης Κοτσώνης: Μουσικός

John Richards: Μουσικός & συνθέτης

Κόστος: Δωρεάν

Χώρος: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Πληροφορίες: 213 017 8002

E-mail: [email protected]

http://www.sgt.gr/gre/SPG2181 

_Ergaleia_ErgastZafos2┬sStavrosP-(6-of-12)_Petropoulos_site

Εργαλεία αποσυναρμολόγησης: Τα σχολεία βγαίνουν έξω στη γειτονιά

Μαθητές Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου από 3 σχολεία του κέντρου της Αθήνας, το 64ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Μεταξουργείο), 70o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Ακρόπολη) και το 7ο Γυμνάσιο Αθηνών (Παγκράτι), μάς παρουσιάζουν τα έργα που δημιούργησαν στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα έξω στην πόλη

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019 | Ώρα έναρξης 12.00

Η δημιουργικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών δεν μπορεί να μένει άλλο μόνο μέσα στην τάξη. Γι’ αυτό, μια «εργαλειοθήκη» για μαθητές, ταξίδεψε σε τρία σχολεία του κέντρου της Αθήνας για να παίξουν με ήχους και να κατασκευάσουν αντικείμενα που «μιλούν», να χαράξουν το δικό τους αλφάβητο και να βγάλουν την τάξη τους στο προαύλιο. Το εργαστήριο «Εργαλεία αποσυναρμολόγησης: Τα σχολεία βγαίνουν έξω στη γειτονιά» δημιούργησε τις συνθήκες ώστε το έργο τους να βγει έξω, στο προαύλιο του σχολείου και να επικοινωνηθεί με τη γειτονιά και με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Σύλληψη & Σχεδιασμός προγράμματος: Ζάφος Ξαγοράρης, εικαστικός καλλιτέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής της ΑΣΚΤ

Εισηγητές εργαστηρίων

Δήμητρα Ιωάννου: συγγραφέας

Ανδρέας Κασάπης: εικαστικός

Νεκτάριος Παππάς: εικαστικός & μουσικός

Ευριπίδης Παπαδοπετράκης: χαράκτης

Κόστος: Δωρεάν

Χώρος: Στο 70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Ακρόπολη), Καλλισπέρη 1, Αθήνα

Πληροφορίες:  T. 213 017 8002

Email: [email protected]

http://www.sgt.gr/gre/SPG2213

synthetontasixousmepsifiakesefarmoges_©VaggelisLainas

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Συνθέτοντας ήχους με ψηφιακές εφαρμογές

Ένα δωρεάν πρόγραμμα μουσικής και ψηφιακών εφαρμογών για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Φεβρουάριος – Μάρτιος 2019

Στο εργαστήριο «Συνθέτοντας ήχους με ψηφιακές εφαρμογές» οι μαθητές εντοπίζουν και συλλέγουν απλούς, καθημερινούς ήχους από το περιβάλλον του σχολείου και της γειτονιάς. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση βοηθάει τους μαθητές να κάνουν τις δικές τους ηχογραφήσεις και συνθέσεις μέσα από ένα λογισμικό που ονομάζεται “Compose with sounds” («Σύνθεση με ήχους»), φτιάχνοντας το δικό τους κομμάτι μουσικής. Μπορούν να πειράξουν τον χαρακτήρα, τη διάρκεια και τον ρυθμό, ώστε η τελική τους σύνθεση να τους εκφράζει απόλυτα. Παράλληλα, μαζί με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους, τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν ένα πολύ έξυπνο ψηφιακό εργαλείο, το οποίο θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν έπειτα και μόνοι τους, στο σχολείο και στο σπίτι.

Το πρόγραμμα είναι μέρος του προγράμματος Interfaces, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συντελεστές

Θάλεια Ιωαννίδου: Μουσικός-sound artist

Μιχάλης Μοσχούτης: Μουσικός

Δημήτρης Πατσαρός: Μουσικός παραγωγός-sound designer

Βασίλης Τζαβάρας: Μουσικός

Κόστος: Δωρεάν

Χώρος: Γυμνάσια Αττικής

Πληροφορίες: T. 213 017 8002

Email: [email protected]

http://www.sgt.gr/gre/SPG2284

Anakalyptontastintexnitouixoukaitiseikonas_

Ανακαλύπτοντας την τέχνη του ήχου και της εικόνας

Μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων φτιάχνουν μουσική με τη βοήθεια μουσικών και εικαστικών, αντλώντας έμπνευση από ένα σύγχρονο έργο τέχνης

Φεβρουάριος – Μάιος 2019

H Στέγη συνεργάζεται και φέτος με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Interfaces. Μουσειοπαιδαγωγοί, εικαστικοί και μουσικοί/συνθέτες με το εργαστήριο «Ανακαλύπτοντας την τέχνη του ήχου και της εικόνας» βοηθούν τους μαθητές να χτίσουν μια γέφυρα μεταξύ των δύο τεχνών. Οι μαθητές επισκέπτονται το μουσείο δύο φορές, για να εξερευνήσουν έργα σύγχρονης τέχνης και, έπειτα, σε έξι συναντήσεις στο σχολείο τους, συνθέτουν τα δικά τους, μοναδικά μουσικά κομμάτια.

Τα μουσεία περιμένουν τους μαθητές για να δώσουν ήχους σε σύγχρονα έργα τέχνης. Και πώς θα γίνει αυτό; Με τη φαντασία τους.

Το πρόγραμμα είναι μέρος του προγράμματος Interfaces, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μουσικοί: Γιάννης Κοτσώνης, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Σάββας Μεταξάς, Αναστασία Πέκη, Ιάκωβος Σταϊνχάουερ, Νάσσος Σωπύλης

Ημερομηνίες: Φεβρουάριος-Μάρτιος 2019

Χώρος: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Αθήνα), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη) και σε Επαγγελματικά Λύκεια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Πληροφορίες – Κρατήσεις:T. 213 017 8002

Email: [email protected]

http://www.sgt.gr/gre/SPG2285

No Responses