2ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

858x397-2Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας επιστρέφει για δεύτερη χρονιά με ακόμα πιο πλούσιο και συναρπαστικό πρόγραμμα για θεατές όλων των ηλικιών, από τις 18 έως 24 Νοεμβρίου, με μεγάλο χορηγό την COSMOTE TV.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ο κινηματογράφος Δαναός θα υποδεχτούν το κοινό με πρεμιέρες ταινιών κινουμένων σχεδίων και live action, αφιερώματα για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, baby-friendly προβολές και μια ενότητα αφιερωμένη στην αγαπημένη των μικρών θεατών ζωντανή μεταγλώττιση.

Παράλληλα με το πρόγραμμα, το Φεστιβάλ διοργανώνει εργαστήρια κινηματογράφου, ειδικά σχεδιασμένα για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες που αποσκοπούν να εξοικειώσουν τα παιδιά με την ψευδαίσθηση της κινούμενης εικόνας (4 – 5 ετών) και τις τεχνικές δημιουργίας της (7 – 9 ετών), να τους δώσουν τα εργαλεία για να διαβάσουν τα μηνύματα ανάμεσα στις γραμμές και να αποκωδικοποιήσουν τις εικόνες (8 – 12 ετών), να τους δείξουν τον δρόμο που οδηγεί από τα comics στο animation (9 – 12 ετών) και τέλος να τους προσφέρουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα βασικά στάδια δημιουργίας μιας ταινίας (11 – 14 ετών).

Περισσότερα στο https://tinyurl.com/y5yy5jxm

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε εργαστήριο

 • Do it like Coppola / Εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά 11 – 14 ετών
  Σάββατο 23 Νοεμβρίου | Ώρα: 12:30 – 16:00

Ζήσε την εμπειρία του γυρίσματος μιας ταινίας, συμμετέχοντας στα βασικά στάδια δημιουργίας της. Κατά τη διάρκεια του διαδραστικού εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες εμπλέκονται σε τρία σημαντικά στάδια της κινηματογραφικής εμπειρίας: γράφουν το σενάριο, σκηνοθετούν και πρωταγωνιστούν στη δημιουργία της δικής τους ταινίας. Η έμπνευση θα δοθεί από μια ταινία μικρού μήκους του προγράμματος του Φεστιβάλ. Μετά το εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα λάβουν αντίγραφο της μονταρισμένης ταινίας τους.

Αριθμός συμμετεχόντων: 30

Σχεδιασμός: The S Gene

Υλοποίηση: Αγάθη Δαρλάση

Συνεργάτες: Κάτια Παπασπηλιοπούλου και David Κυνηγός

Κόστος συμμετοχής: 27,00 € (στην τιμή περιλαμβάνεται μία πρόσκληση του Φεστιβάλ σε προβολή της επιλογής σας)

 • Κινούμενα αποτυπώματα / Εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά 7 – 9 ετών
  Σάββατο 23 Νοεμβρίου | Ώρα: 14:30 – 16:30

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις βασικές αρχές της τεχνικής stop-motion animation. Έχοντας ένα σενάριο που έχει μόνο αρχή και τέλος, βάζουν τη δική τους πινελιά και δημιουργούν τους χαρακτήρες, διαμορφώνοντας έτσι την πλοκή της ιστορίας. Στη συνέχεια, κατασκευάζουν φιγούρες και μαθαίνουν με απλά βήματα τη διαδικασία γυρίσματος μιας ταινίας κινούμενης εικόνας.

Η τεχνική που θα ακολουθηθεί είναι paper cut-out (2D) animation.

Αριθμός συμμετεχόντων: 15

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Χριστίνα Ντεπιάν & Ιωάννα Γιακουμάτου

Κόστος συμμετοχής: 18,00 € 

 • Μικροί κινηματογραφιστές / Εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά 4 – 5 ετών
  Κυριακή 24 Νοεμβρίου | Ώρα: 11:30 – 12:30

Πώς λειτουργεί η ψευδαίσθηση της κινούμενης εικόνας στον κινηματογράφο; Τι σχέση μπορεί να έχουν η φυσική, τα μαθηματικά, η μηχανική και η τεχνολογία με το σινεμά; Πώς μπορούμε να ζωγραφίσουμε ένα πουλί και μετά να το κάνουμε να πετάξει; Έναν άνθρωπο να τρέχει; Ξέρετε ότι, όταν μια εικόνα εναλλάσσεται γρήγορα, μας δίνει την αίσθηση της κίνησης; Ελάτε να φτιάξουμε μια κατασκευή με το εκπαιδευτικό υλικό της σειράς Lego Duplo Education.

Αριθμός συμμετεχόντων: 15

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Εκπαιδευτικός οργανισμός STEM Education (Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών)

Κόστος συμμετοχής: 10,00 € 

 • Από τα κόμικς στo animation / Εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά 9 – 12 ετών
  Κυριακή 24 Νοεμβρίου | Ώρα: 13:00 – 15:00

Ποιες είναι οι διαφορές και ποιες οι ομοιότητες ανάμεσα στα κόμικς και στο animation; Πώς δημιουργείται ένα κόμικς και πώς μπορεί να μετατραπεί σε animation; Με βάση ένα σενάριο, τα παιδιά σχεδιάζουν με τις τεχνικές κόμικς τα καρέ της ιστορίας. Με τις τεχνικές του cut out και stop motion animation, οι εικόνες ζωντανεύουν φωτογραφίζοντάς τες καρέ καρέ με μια σταθερά τοποθετημένη κάμερα. Στη συνέχεια, με σύντομη επεξεργασία οι εικόνες μπαίνουν σε σειρά δημιουργώντας ένα δείγμα ταινίας animation.

Αριθμός συμμετεχόντων: 15

Σχεδιασμός: Comicdom

Υλοποίηση: Τόμεκ Γιοβάνης

Κόστος συμμετοχής: 18,00 € 

 • Ο «έξυπνος θεατής» – Διαβάζοντας τις κινηματογραφικές εικόνες / Εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά 8 – 12 ετών
  Κυριακή 24 Νοεμβρίου | Ώρα: 15:00 – 16:00

Μια εισαγωγή στην κινηματογραφική εκπαίδευση, μέσα από αποσπάσματα ταινιών του Φεστιβάλ. Στην εποχή μας, μικροί και μεγάλοι κατακλύζονται συνεχώς από διάφορες οπτικοακουστικές πληροφορίες (τηλεόραση, διαδίκτυο, τηλεπικοινωνίες, βιντεοπαιχνίδια κ.ά.), όπου γραπτός λόγος, εικόνα και ήχος συνυπάρχουν. Μέσω του εργαστηρίου, τα παιδιά λαμβάνουν τα εργαλεία για να αποκρυπτογραφήσουν τα οπτικοακουστικά μηνύματα και να αποκωδικοποιήσουν τις εικόνες.

Με το πέρας του εργαστηρίου, ακολουθεί η προβολή της ενότητας Το μέλλον είναι δικό μας-Ταινίες μικρού μήκους για παιδιά από 8 ετών στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος (16:15).

Αριθμός συμμετεχόντων: 20

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου

Κόστος συμμετοχής: 15,00 € (στην τιμή περιλαμβάνεται μια πρόσκληση για την προβολή της ενότητας Το μέλλον είναι δικό μας).

Βιογραφικά εκπαιδευτών

Do it like Coppola | ΑΓΑΘΗ ΔΑΡΛΑΣΗ

Το εργαστήριο παρουσιάζει η σύμβουλος και coach storytelling Αγάθη Δαρλάση. Ως σύμβουλος σεναρίων και ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται ως storytelling consultant με μεγάλους οργανισμούς, ενώ ομιλίες και σεμινάριά της έχουν παρουσιαστεί σε πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Έχει ιδρύσει τη διαδικτυακή πλατφόρμα The Storytelling Gene και είναι συνιδρύτρια της Own Your Story Team. (www.thesgene.com, www.ownyourstoryteam.com). 

Κινούμενα αποτυπώματα | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΤΕΠΙΑΝ & ΙΩΑΝΝΑ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ

Η Χριστίνα Ντεπιάν, εικαστικός-εκπαιδευτικός και η Ιωάννα Γιακουμάτου, εκπαιδευτικός οπτικοακουστικών τεχνών, αποτελούν μια «κινούμενη» ομάδα. Διδάσκουν stop-motion animation και οι συμμετέχοντες των εργαστηρίων τους δημιουργούν τις δικές τους μοναδικές ταινίες κινούμενης εικόνας. Οι δυο τους πραγματοποιούν εργαστήρια και σεμινάρια σε ποικίλες κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες, με μια πρωτότυπη τεχνική και αισθητική animation που ενέχει τον πειραματισμό. Στόχος τους είναι οι συμμετέχοντες να βιώσουν τη συνεργασία, την ομαδική δουλειά και την ελευθερία στην αισθητική δημιουργία.

 

Μικροί κινηματογραφιστές | STEM Education

Ο εκπαιδευτικός Οργανισμός STEM Education αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα, που χρησιμοποιούν την διεπιστημονική μέθοδο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) και απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες μαθητών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στην κατεύθυνση του Engineering και του Coding. Η ομαδική εργασία, η ανάπτυξη τεχνολογικής γνώσης σε συνδυασμό με τον προγραμματισμό, τη φυσική και τα μαθηματικά είναι εργαλεία που διαμορφώνουν από μικρή ηλικία τους problem solvers του μέλλοντος. Ως επιστημονικός σύμβουλος του WRO Hellas, ο STEM Education συμβάλλει στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής, διαδίδοντας τις αρχές και τη μεθοδολογία που χαρακτηρίζουν και τα προγράμματά του. (www.stem.edu.gr)

Από τα κόμικς στo animation | ΤΟΜΕΚ ΓΙΟΒΑΝΗΣ

Εικονογράφος και δημιουργός κόμικς. Γεννήθηκε στην Πολωνία. Είναι απόφοιτος του τμήματος γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, με ειδικότητα το animation. Είναι δημιουργός του κόμικ άλμπουμ «Ωχ Θεέ μου!!!» της σειράς κόμικς Κουλούρι (Jemma Press) και του fanzine «ΗΕΗΕ!». Εικονογράφησε το βραβευμένο με ΕΒΓΕ 2016 μυθιστόρημα «… Και τον έπλασε σύμφωνα με τη δική του εικόνα» (συγγραφέας: Μυρτώ Γεωργίου-Νίλσεν). Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τα έργα του έχουν βραβευθεί στα ΕΒΓΕ, στα Comicdom Awards και σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Συνεργάζεται τακτικά με πολιτιστικούς φορείς και ομάδες παραδίδοντας μαθήματα κόμικς και οργανώνοντας workshops για παιδιά και νέους. Τον τελευταίο καιρό έχει τακτική συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη δημιουργώντας εικονογραφήσεις και κόμικς για παιδιά και νέους.

Ο «έξυπνος θεατής» – Διαβάζοντας τις κινηματογραφικές εικόνες | ΚΑΤΙΑ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ Σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόννη και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτιστική διαχείριση. Έχει εργαστεί στο πολιτιστικό κέντρο Parc & Grande Halle de la Villette στο Παρίσι και στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη στην Αθήνα ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με διάφορους φορείς: σχεδιάζει, συντονίζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι διευθύντρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας από το 2018.

Για κρατήσεις θέσεων στα εργαστήρια https://tinyurl.com/y5yy5jxm

Leave a Reply