ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΩΤΗ ΔΟΥΣΟ

σεμινάριο δημιουργικής γραφής“Ξέρετε ποιος είναι ο εχθρός;” ρωτάει ο συγγραφέας James Patterson σε ένα σεμινάριό του. Και αμέσως απαντάει: “Αυτό” σηκώνοντας ψηλά μια ολόλευκη σελίδα χαρτί. Το άγχος μπροστά στην άδεια σελίδα δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών. Συχνά, ο θεατρολόγος Φώτης Δούσος ακούει μικρούς φίλους να παραπονιούνται ότι δεν ξέρουν τι να γράψουν, από πού να αρχίσουν ή πώς να τελειώσουν ένα γραπτό. Κι όμως όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα τους. Το καλό με τα παιδιά -σε αντίθεση με τους ενήλικους- είναι ότι δεν έχουν αποσυνδεθεί από τις εσωτερικές πηγές έμπνευσης και φαντασίας που διαπερνούν κάθε δημιουργικό άτομο. Τα υλικά είναι όλα εκεί. Αρκεί να σκύψουμε και να τα δούμε. Έτσι, ο Φώτης αποφάσισε να δημιουργήσει ένα online σεμινάριο δημιουργικής γραφής για τους μικρούς του φίλους!

Στόχος του σεμιναρίου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να απενοχοποίησουν το γράψιμο, να απελευθερώσουν τη φαντασία τους και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους. Η εμπιστοσύνη στις γλωσσικές τους δεξιότητες καθώς και η όξυνση των εκφραστικών τους δυνατοτήτων έρχονται ως συνεπακόλουθα των προηγουμένων. Κεντρικό ζητούμενο είναι τα παιδιά να πετύχουν -μέσα από την τριβή τους με τον γραπτό λόγο- συναισθηματική πλήρωση και ψυχική ευφορία.

Όλα τα παραδείγματα που δίνονται στο μάθημα θα είναι μέσα από πλαίσια αναφοράς οικεία προς τα παιδιά (κόμιξ, γνωστά βιβλία, σήριαλ, ταινίες, τραγούδια). Οι ασκήσεις δεν θα προκαλούν νευρικότητα στους συμμετέχοντες, αλλά γέλιο. Κανείς δεν θα κρίνεται για ό,τι γράφει ή για το πώς το γράφει. Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με διάφορα είδη του γραπτού λόγου με προτεραιότητα στην πεζογραφία. Βασική μέριμνα είναι να εδραιωθεί στο διαδικτυακό τμήμα κλίμα σύμπνοιας, αποδοχής και αλληλεγγύης.

Διάρκεια εργαστηρίου: Κάθε Σάββατο 11.00 -12.00 από 25 Απριλίου μέχρι 20 Ιουνίου

Ηλικίες: Το σεμινάριο δημιουργικής γραφής είναι σχεδιασμένο για παιδιά από τετάρτη μέχρι έκτη δημοτικού

Εισηγητής: Φώτης Δούσος

Στοιχεία επικοινωνίας: 6974040085 & [email protected]

unnamed

Μικρό βιογραφικό σημείωμα: Ο Φώτης Δούσος σπούδασε θεατρολογία στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με τη σκηνοθεσία, το γράψιμο και τη διδακτική της δημιουργικής γραφής. Αυτό το διάστημα εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα την τεχνική της νεοελληνικής πεζογραφίας. Το τελευταίο του βιβλίο “Παβ ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια” ήταν προτεινόμενο για τo βραβείo ΙΒΒΥ καθώς και για το βραβείο του περιοδικού ο Αναγνώστης.  Το μότο του είναι: Nulla dies sina linea (καμία μέρα χωρίς γραμμή). Θεωρεί ότι η όρεξη για λογοτεχνία έρχεται με το γράψιμο και το διάβασμα! Το τελευταίο του βιβλίο “Παβ ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια” ήταν προτεινόμενο για τo βραβείo ΙΒΒΥ καθώς και για το βραβείο του περιοδικού ο Αναγνώστης. Το μότο του είναι: Nulla dies sina linea (καμία μέρα χωρίς γραμμή). Θεωρεί ότι η όρεξη για λογοτεχνία έρχεται με το γράψιμο και το διάβασμα!

Leave a Reply