Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΗΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ “ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ” ΤΩΝ ΜΜΕ

Young girl with cuddly toyΟ δημοσιογραφικός, ακαδημαϊκός και νομικός κόσμος ενώνουν τη φωνή τους, την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου του 2018, στο πλαίσιο επιστημονικής εκδήλωσης-συζήτησης, με τίτλο “Εγκλήματα κατά της ζωής, παιδιά και ΜΜΕ: προβληματισμοί και προκλήσεις”, θέτοντας έναν σημαντικό στόχο: την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενημέρωση των ειδικών/ενδιαφερομένων σε θέματα εγκληματολογικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην προστασία της ανηλικότητας και στην καταπολέμηση του «στιγματιστικού λόγου» των ΜΜΕ.

Ειδικότερα, το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος, με χορηγό επικοινωνίας το περιοδικό για γονείς και παιδιά Taλκ, οργανώνει Στρογγυλό Τραπέζι στις 10-9-2018 10 και ώρα 18:00-20:00 στον ΙΑΝΟ. Αντικείμενο διερεύνησης η απεικόνιση στα ΜΜΕ δύο πρόσφατων πολύ σοβαρών εγκληματολογικών υποθέσεων, του εγκλήματος της παιδοκτονίας στη Νέα Σμύρνη, όπου η νεαρή μητέρα φέρεται να σκότωσε το βρέφος αμέσως μετά τη γέννησή του και της διπλής ανθρωποκτονίας ζευγαριού στην Κύπρο, όπου ένα ανήλικο αγόρι στιγματίστηκε από τα μέσα ως «δολοφόνος» των γονέων του. Δύο εγκλήματα που διαφοροποιούνται μεταξύ τους, είχαν όμως στο επίκεντρό τους παιδιά και προσεγγίστηκαν από τα media χωρίς την πρέπουσα δημοσιογραφική δεοντολογία και τον απαιτούμενο σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία.

Ομιλητές της εκδήλωσης:

  • Γιάννης Πανούσης, Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Αγγελική Καρδαρά, Δρ Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών-Φιλόλογος, Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα ΚΕ.Μ.Ε.
  • Σουζάνα Παπαφάγου, Κλινική Ψυχολόγος, Ομαδική- Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια.
  • Φώτιος Σπυρόπουλος, Δ.Ν., Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Πυροσβεστικής Ακαδημίας, μέλος Δ.Σ. ΚΕ.Μ.Ε.
  • Διονύσης Χιόνης, Δικηγόρος – ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Αντιπρόεδρος ΚΕ.Μ.Ε.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Γιώργος Καραϊβάζ, Δημοσιογράφος.

Θα ήθελα να αναφέρω με το παρόν άρθρο ότι η δική μου ομιλία αφιερώνεται στο ανήλικο αγόρι στην Κύπρο που ως κοινωνία δεν μπορέσαμε να το προστατέψουμε από το μιντιακό bullying που υπέστη από τα παραδοσιακά μέσα αλλά και τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η υπόσχεση που του δίνουμε είναι ότι η επιστημονική κοινότητα, ο νομικός αλλά και ο δημοσιογραφικός κόσμος, δεν θα μείνουν αδιάφοροι και απαθείς όσον αφορά την παρουσίαση στα ΜΜΕ εγκλημάτων στα οποία θύματα (με τη στενή ή και ευρεία έννοια) είναι παιδιά. Η προστασία της ανηλικότητας είναι υποχρέωση μας και θα την διασφαλίσουμε.

Στο Στρογγυλό Τραπέζι, στις 10-9-2018, θα συζητήσουμε αναλυτικά και θα εξετάσουμε τις δύο προαναφερθείσες υποθέσεις, σε συσχετισμό με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά και το νομικό πλαίσιο προστασίας των ατόμων που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται σε μία υπόθεση υψηλού εγκληματολογικού ενδιαφέροντος. Θα εξετάσουμε ποια είναι τα όρια σε εγκληματολογικές υποθέσεις που αφορούν ανήλικους κατά την απεικόνισή τους στα ΜΜΕ και ποια τα όρια όσον αφορά την παρουσίαση στα ΜΜΕ δεδομένων ευαίσθητου και προσωπικού χαρακτήρα, όπως στην υπόθεση παιδοκτονίας στη Ν. Σμύρνη, ενώ θα καταθέσουμε σκέψεις και προτάσεις για την ολοκληρωμένη και  επιστημονικά τεκμηριωμένη παρουσίαση των εγκλημάτων και του εγκληματικού φαινομένου στα ΜΜΕ, στη νέα εποχή δημοσιογραφίας/new media age.

Η δική σας συμμετοχή είναι αναγκαία. Γι’ αυτό σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε στον ΙΑΝΟ στις 10-9-2018 στις 6 το απόγευμα, ώστε να μας θέσετε ερωτήματα και να προχωρήσουμε σε μια γόνιμη και πολύ δημιουργική συζήτηση. Πιστεύω και με αυτό το μήνυμα θα ήθελα να ολοκληρώσω το σημερινό μου κείμενο, ότι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε καταστάσεις που πληγώνουν και να ανοίξουμε, δυναμικά, ένα νέο «κεφάλαιο» στη δημοσιογραφία, ενώνοντας την εγκληματολογία με τη δημοσιογραφία με τρόπο επιστημονικό και με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα πολυσύνθετα και πολυδιάστατα ζητήματα εγκληματολογικού ενδιαφέροντος που απασχολούν εντόνως την κοινωνία μας.

Leave a Reply