ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤA ΣΕ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΤΟΚΕΤΟ, ΛΟΧΕΙΑ

ημερίδα

To Enca Hellas είναι το Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανισμών για τον Τοκετό (European Network of Childbirth Associations). Πρόκειται για ένα δίκτυο οργανισμών που δραστηριοποιούνται με στόχο τη βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας για τις μητέρες και τα μωρά. Μέλη του αποτελούν ιδιώτες και φορείς ενεργών πολιτών, καταναλωτών, γονέων, εκπαιδευτών και συμβούλων τοκετού, μαιών και βοηθών μητρότητας, οι οποίοι συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξουν στρατηγικές για να βελτιωθούν οι συνθήκες, το περιβάλλον και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η λοχεία, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, το ENCA  υποστηρίζει: Ενδυνάμωση και υποστήριξη των γυναικών, γέννα με επίκεντρο την οικογένεια, θηλασμό και περιγεννητική φροντίδα από μαίες και συμβούλους μητρότητας. 

Οι εθνικοί αντιπρόσωποι της κάθε χώρας-μέλους του ENCA πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις και διατηρούν στενή επαφή, έτσι ώστε να δημιουργήσουν σχέδια δράσης, να μοιραστούν ανησυχίες και να προσφέρουν αμοιβαία υποστήριξη. Βοηθάνε στη συλλογή και διάδοση της πληροφόρησης, οργανώνουν συνέδρια. Κάθε αντιπρόσωπος χώρας είναι υπεύθυνος να επικοινωνήσει την γνώση και την πληροφορία σε φορείς που ασχολούνται με τον τοκετό και την περιγεννητική φροντίδα, όπως και σε ομάδες γονέων, στη χώρα του.

Το Σάββατο 20 Μαΐου λοιπόν, το Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα ENCA Hellas, στο πλαίσιο της φετινής Εβδομάδας Σεβασμού στη Γέννα (15-21 Μαΐου), διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Τα δικαιώματα των γυναικών κατά την αναπαραγωγική περίοδο». Βασική ομιλήτρια θα είναι η Beverley Lawrence Beech, πρωτοπόρος στην καμπάνια AIMS (Association for Improvements in the Maternity Services, www.aims.org.uk) που ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια στην Αγγλία με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών τοκετού και μητρότητας και την απο-ιατρικοποίηση της γέννας. Η κυρία Beech είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων που αναφέρονται στη διαδικασία του τοκετού και της φυσικής γέννας, ερευνήτρια, ομιλήτρια σε όλον τον κόσμο πάνω σε θέματα του τοκετού και επικεφαλής του AIMS, με ενεργή δράση για την αναβάθμιση της ποιότητας της γέννας στην Αγγλία και την Ιρλανδία. Στην ημερίδα θα μιλήσουν και αρκετοί επαγγελματίες υγείας, ωστόσο το πλήρες πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις στη σελίδα της ημερίδας στο facebook.

H ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, στις 4:30 το μεσημέρι και η είσοδος είναι ελεύθερη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
16:30 Προσέλευση 
17:00 Έναρξη ημερίδας. Εβδομάδα σεβασμού στον τοκετό.
            Συντονίστριες: Γιάννα Βασιλάκη, μαία, IBCLC και Ξανθίππη Πασχαλίδου, γιατρός, IBCLC
17:10  Σύντομη ιστορική αναδρομή στις δράσεις του ENCA και ENCA Hellas. 
            Mαρία Ανδρεουλάκη, εκπρόσωπος του ENCA Hellas, ακτιβίστρια, βοηθός μητρότητας και εκπαιδεύτρια βοηθών μητρότητας.
17:30  Ο ρόλος του κάθε επαγγελματικού φορέα στον τοκετό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 
            Νατάσα Μαυρομουστάκη, στατιστικός, βασική συντονίστρια του ENCA Hellas.
17:50  Πενήντα χρόνια στην Αγγλία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τοκετό. 
            Ms Beverley Lawrence Beech, ακτιβίστρια, συγγραφέας, επίτιμη πρόεδρος του AIMS (www.aims.org.uk/), εκπρόσωπος του
            ευρωπαϊκού δικτύου ENCA.
18:50  Η υποχρέωση ενημέρωσης της εγκύου.
            Κασσιανή Μιχοπούλου, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διαχειρίστρια Αττικής Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και
            Μητρότητας.
19:10  Γυναίκες του 2017: Ρόλοι, στερεότυπα και ελευθερίες.
            Στέλλα Κάσδαγλη, μεταφράστρια, συγγραφέας, δημοσιογράφος.
19:30 Ο χώρος του τοκετού και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
           Μυρτώ Χρονάκη, αρχιτέκτων, διδάκτωρ ΑΠΘ, με αντικείμενο τους χώρους του τοκετού.
19:50 Συζήτηση-ερωτήσεις
20:30 Λήξη 

Leave a Reply