Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ|ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Η κοινωνία μας, πιέζοντας για «πάρα πολλά», έχει κηρύξει έναν αδήλωτο πόλεμο στην παιδική ηλικία. Ο ρυθμός της καθημερινότητάς μας συμβαδίζει ολοένα και λιγότερο με το ρυθμό της παιδικής ηλικίας… Κim John Payne, «γονείς Απλά!» 

Δευτέρα αγγλικά, Τρίτη σκάκι, Τετάρτη μπάσκετ, Πέμπτη πιάνο, Παρασκευή ενόργανη… Το πρόγραμμα των παιδιών είναι …φουλ!.  Ελάχιστος χρόνο μένει για αυτό που είναι η μοναδική πραγματική ανάγκη της παιδικής ηλικίας: το ελεύθερο, απρογραμμάτιστο παιχνίδι.

Λίγο πριν αρχίσει να γεμίζει ασφυκτικά το ημερολόγιο των παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 11:00 το πρωί, στην Ηλιούπολη, γονείς και δάσκαλοι θα συναντηθούν για να ξαναθυμηθούν ή για θα γνωρίσουν το παιχνίδι – αυτό το ανεκτίμητο δώρο της παιδικής ηλικίας! Απλά! δημιουργούμε χώρο και χρόνο στη χαρά…

Συντονίζουν: Η παιδαγωγός Blondine Maurice, σύμβουλος Simplicity Parenting, από τον Καναδά και η Λαμπρινή Σταμάτη, η οποία φέρνει την πρόταση  Γονείς Απλά! στην Ελλάδα.

«Χρειάζεται να ανακαλύψουμε τις μικρές και εφικτές αλλαγές μου μειώνουν το άγχος μέσα στην οικογένεια και επιτρέπουν μεγαλύτερη ηρεμία και περισσότερη ενέργεια για σύνδεση, χαλάρωση, διασκέδαση», αναφέρει η Blondine Maurice. Έχει εργαστεί για περισσότερα από 30 χρόνια ως παιδαγωγός, στο Κεμπέκ του Καναδά, έχει δουλέψει κοντά σε γονείς και δασκάλους και παρακολουθεί συστηματικά τις σύγχρονες έρευνες γύρω από τη σημασία του παιχνιδιού. Όπως λέει «οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν διαρκώς ότι το παιχνίδι παίζει καθοριστικό ρόλο στη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών, δίνοντας στον εγκέφαλο την ευκαιρία να αναπτύξει συναισθηματικές, κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες, να αποκτήσει ευελιξία και ενσυναίθηση». Στο διεθνές κίνημα Simplicity  Parenting, η Blondine Maurice βρίσκει «το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο σε όλες τις σύγχρονες διαταραχές ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητας, κλπ. Χρειάζεται μόνο να μειώσεις ταχύτητα και να απλοποιήσεις»!  

Στη διάρκεια της τρίωρης βιωματικής συνάντησης, μέσα από τη συνεργασία και το μοίρασμα, μακριά από κριτική, κανόνες και οδηγίες, οι γονείς θα βρουν μικρά μυστικά και σύντομες διαδρομές για να συναντηθούν ξανά με την πιο καθοριστική ανάγκη της παιδικής ηλικίας: την ανάγκη να ονειρεύεσαι και να αναζητάς, χωρίς να σε κυνηγά ο χρόνος, τα «πρέπει» και οι προγραμματισμένες δραστηριότητες.

Η πρόταση «γονείς Απλά!», αντλεί έμπνευση από το ομότιτλο βιβλίο του Kim John Payne (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) και προτείνει μια «ανάσα» στα «πάρα πολλά» (παιχνίδια, ηλεκτρονικά, δραστηριότητες) που στερούν από τα παιδιά την εμπειρία του να αστειεύονται, να φαντάζονται, να παίζουν, να δημιουργούν, να βρίσκουν ισορροπίες στη συναναστροφή με  συνομήλικους τους. «Η κοινωνία μας, πιέζοντας για «πάρα πολλά», έχει κηρύξει έναν αδήλωτο πόλεμο στην παιδική ηλικία», γράφει ο Payne. «Ο ρυθμός της καθημερινότητάς μας συμβαδίζει ολοένα και λιγότερο με το ρυθμό των παιδιών».

Αμέτρητοι γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο (και αρκετοί και στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια) επιλέγουν να κατέβουν από το σύγχρονο και ταχύτατο τρένο που μετρά την κάθε στιγμή με όρους επιτυχίας, βαθμών, μαθημάτων, γνώσεων, επιδόσεων. Επιλέγουν να δημιουργήσουν μια καθημερινότητα πιο απλή, να προσφέρουν στα παιδιά ηρεμία, ασφάλεια, σχέση, σύνδεση, ανοιχτή καρδιά, δημιουργικότητα.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, δηλώσεις συμμετοχής (απαραίτητες καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες) και στοιχεία διεύθυνσης, παρακαλώ επικοινωνήστε είτε τηλεφωνικά στο 6997 715382, είτε ηλεκτρονικά στο goneis@goneisapla.gr

Εισφορά: 30 € το άτομο / 45 € για ζευγάρια. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες και ΔΕΝ προβλέπεται η φροντίδα παιδιών. 

14289782_1225406284147511_7590291362912529889_o

Το βιβλίο “γονείς Απλά” κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, από τις 16:00 έως τις 19:00, η Blondine Maurice θα δουλέψει με μια μικρή ομάδα παιδαγωγών, δασκάλων, ανθρώπων που δουλεύουν με παιδιά ή απλά αγαπούν τα παιδιά, σε ένα βιωματικό εργαστήριο με θέμα το πώς οι ενήλικες αντιλαμβάνονται και εκφράζουν την παιδικότητά τους. Μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια, οι μεγάλοι πια θα επιχειρήσουν να επικοινωνήσουν, να εκφραστούν, να συσχετιστούν μέσα από το παιχνίδι. Για να διαπιστώσουμε αν τελικά, εμείς οι ίδιοι οι ενήλικες, αφήνουμε χώρο και χρόνο για το δικό μας παιχνίδι, στη δική μας ζωή…

Η εισφορά είναι 25 ευρώ και υπάρχουν ακόμα πολύ λίγες θέσεις για αυτή την απογευματινή συνάντηση. Αν σας ενδιαφέρει να την παρακολουθήσετε, επικοινωνήστε με την Λαμπρινή Σταμάτη στο 6997 715382, ή ηλεκτρονικά στο goneis@goneisapla.gr .

Leave a Reply