ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: ΤΙ “ΚΟΙΝΟ” ΕΧΟΥΜΕ;

Μέσα στην τρέχουσα υγειονομική κρίση και τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που αυτή επιφέρει, βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο μία ιδιάζουσα συνθήκη. Από τη μία πλευρά βλέπουμε να εντείνεται η προσπάθεια περιχαράκωσης του δημόσιου χώρου, ενώ από την άλλη οι κάτοικοι της πόλης αρχίζουν να διεκδικούν με την παρουσία τους τον ανοιχτό χώρο της πόλης και να επιδιώκουν μία νέου τύπου κοινωνικότητα. Η γαλήνη του αστικού τοπίου κατά τον καιρό της καραντίνας, καθώς και οι αμέτρητες περιπλανήσεις σε κάθε γωνιά της Αθήνας, ανέδειξαν μια άλλη πτυχή της πόλης και έναν νέο τρόπο ζωής που μπορεί να οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό των αξιών και των συμπεριφορών μας.

Μια εκδήλωση που επιχειρεί να διερευνήσει τις ευκαιρίες αλλά και τις απειλές που έχουν προκύψει από την πρωτόγνωρη αυτή κρίση και να συνδέσει αυτά τα νέα δεδομένα με ζητήματα, πρακτικές και διεκδικήσεις του κινήματος των Κοινών μέσα από τις διάφορες εκφάνσεις τους. Με αφετηρία ένα λογοπαίγνιο γύρω από το Κοινό, θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα εγχειρήματα και ομάδες της πόλης, ιδέες και πρακτικές, αλλά και να φανταστούμε νέους τρόπους κοινωνικής ζύμωσης και οικειοποίησης του δημόσιου χώρου.

Το κοινό στην αφετηρία του δεν είναι παρά μια φαντασιακή δυναμική, μια πρόθεση, μια βούληση για τη δημιουργία μιας ζωής-από-κοινού. Μπορούμε να συλλάβουμε μια άλλη πόλη από αυτήν που ξέρουμε μέχρι σήμερα, μια πόλη που παράγεται από τους ίδιους τους κατοίκους της; Μπορούμε να διανοηθούμε ένα “εμείς” που να επισκιάζει το “εγώ”;​ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

11.00-19.00  Δημόσιο Αποχωρητήριο Σκέψεων – Α “Box” for Expression, Question Answering Machine – Jonah Senzel, Katerina Margarini
10.30-13.30  Αστική Θερμική Νησίδα – Commonspace, Participatory Lab
10.30 -12.30 Διερευνώντας με βιωματικό τρόπο το ζήτημα της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης – Inter Alia. Συμμετοχή δωρεάν με απαραίτητη δήλωση στο [email protected] Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
16.00-19.00  Η πόλη ως πεδίο διαλόγου, διαπραγμάτευσης και σύγκρουσης – Open Lab Athens. Συμμετοχή δωρεάν με απαραίτητη δήλωση στο [email protected] Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
17.00-19.00  Wikimedia – Εργαστήριο Λημματογράφησης για τα Αστικά Κοινά στη Βικιπαίδεια. Ανασυνθέτοντας τη γειτονιά – Απ’ ουσία
Συμμετοχή δωρεάν με απαραίτητη δήλωση στο [email protected] Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
19.00- 21.00   Ανοιχτή Συζήτηση – Με καλεσμένους τους Σταύρο Σταυρίδη, Λίλα Λεοντίδου και Ίριδα Λυκουργιώτη

Το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ. Δείτε πληροφορίες για τους Συνδιοργανωτές. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα σύμφωνα με όλες τις οδηγίες τήρησης της δημόσιας ασφάλειας και υγείας των επισκεπτών. Για τον λόγο αυτό, οι θέσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Leave a Reply