ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ

Να φάω άλλο ένα κουραμπιεδάκι; Για το μωρό. Αφού λένε πως μπορώ να τρώω για δύο. Με τη ρίζα κάτασπρη θα υποδεχθώ τον καινούργιο χρόνο; Κι αν η βαφή πειράξει το έμβρυο; Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι για τις περισσότερες γυναίκες μια από τις ωραιότερες της ζωής τους. Τι γίνεται όμως με τις λιγούρες, τη διατροφή, την άσκηση, την περιποίηση αλλά και τη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της κύησης; Πέντε συν ένα ερωτήματα που απασχολούν όλες τις εγκύους απατώνται παρακάτω.

Καθημερινές λιγούρες
Οι λιγούρες χτυπούν απροειδοποίητα μέρα ή νύχτα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να κρατήσουν την έγκυο ξύπνια όλη τη νύχτα. Σύμφωνα με τον γυναικολόγο κ. Αναστάσιο Γιατζόγλου για όλα φταίνε οι ορμόνες: «Οι ορμόνες που εκκρίνονται όταν ξεκινάει η κύηση (ειδικά οι πολυαυξημένες ποσότητες της β-χοριακής γοναδοτροπίνης στο α΄ τρίμηνο) προκαλούν έντονες γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως λιγούρες, αναγωγές, ιλίγγους, εμέτους αλλά και ευαισθησία στην όσφρηση και μειωμένη γεύση. Όλα αυτά υποχωρούν μετά τη 12η – 16η εβδομάδα κυήσεως». Αρκετοί είναι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι οι λιγούρες είναι και ένα μήνυμα που στέλνει ο οργανισμός όταν κάτι του λείπει. Για παράδειγμα εάν η έγκυος εμφανίσει μια ακαταμάχητη ανάγκη για γάλα, αυτό σημαίνει ότι της λείπει ασβέστιο. Ωστόσο όλοι οι γυναικολόγοι υποστηρίζουν ότι οι λιγούρες θα πρέπει να καταπολεμούνται με μέτρο. Οι καθημερινές επισκέψεις στο ψυγείο με το πρόσχημα «είμαι έγκυος», άρα μπορώ να φάω ό,τι θέλω, έστω και αν αυτό είναι ανθυγιεινό, δεν θα πρέπει να γίνουν συνήθεια.

Να τρώω για δύο;
Αρκετές είναι οι έγκυες οι οποίες πέφτουν στην παγίδα και θεωρούν ότι, επειδή μεγαλώνει μέσα τους το έμβρυο, αυτομάτως θα πρέπει να αυξήσουν την ποσότητα του φαγητού τους, και θα πρέπει να τρώνε για δύο. Οι γυναικολόγοι είναι κατηγορηματικά αντίθετη με αυτήν την άποψη. Όπως εξηγεί ο κ. Γιατζόγλου: «Η έγκυος χρειάζεται μία ισορροπημένη διατροφή της τάξεως των 2.500 θερμίδων την ημέρα, πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και δευτερευόντως σε λιπαρές ουσίες. Μπορεί να πάρει 11-14 κιλά μέχρι τον τοκετό: μέχρι 3 κιλά το πρώτο τρίμηνο, έως 4,5 κιλά το δεύτερο και περίπου 6 κιλά το τρίτο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση ζάχαρης και αμυλούχων τροφών γιατί όχι μόνο προσθέτουν περιττό βάρος, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν και σακχαρώδη διαβήτη κυήσεως».

Να σταματήσω την άσκηση;
Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ασκεί ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία όχι μόνο της μητέρας αλλά και του βρέφους. Πιο συγκεκριμένα, η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου ακόμη και για ένα μήνα μετά τη γέννησή του. Η έκθεση του εμβρύου στη σωματική άσκηση της μητέρας επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του νευρικού συστήματος και ανάπτυξης της καρδιάς, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες διαφορές να είναι εμφανείς ακόμη και μετά τη γέννηση. Ωστόσο η άσκηση θα πρέπει να γίνεται κάτω από ορισμένες συνθήκες «από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επιπλοκές στην κύηση (π.χ. συσπάσεις μήτρας, αιμόρροια), η έγκυος μπορεί να ασκείται. Χρειάζεται προσοχή το 1ο και το 3ο τρίμηνο αντίστοιχα. Περπάτημα μέχρι και δύο ώρες την ημέρα (διακεκομμένα), διάδρομος, ποδήλατο και κολύμπι, είναι ιδανικοί τρόποι άσκησης που βοηθούν την κύηση αλλά και την ψυχολογία της γυναίκας» αναφέρει ο κ. Γιατζόγλου. Όμως θα πρέπει να αποφεύγονται αθλήματα τα οποία ενέχουν τον κίνδυνο πτώσεων, όπως για παράδειγμα το σκι, το μπάσκετ, το βόλεϊ κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, προτού ξεκινήσει η έγκυος κάποια δραστηριότητα, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της.

Να βάψω τα μαλλιά μου;
Κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία του δέρματος, άρα και στο τριχωτό της κεφαλής, που ειδικότερα διαθέτει πλούσια αγγείωση. Άρα οποιαδήποτε χημική ουσία περιέχεται στις βαφές μαλλιών θα περάσει από τη ρίζα της τρίχας στην κυκλοφορία της εγκύου. «Αντίθετα, συνίστανται άφοβα οι φυτικές βαφές, καθώς και οι ανταύγειες με κανονικές βαφές», λέει ο κ. Γιατζόλγου. Συνεπώς εάν η έγκυος θέλει να πάει κομμωτήριο για να ανανεώσει την κώμη της τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μάλιστα θα παρατηρήσει ότι τα μαλλιά της έχουν αυξηθεί σε όγκο. Να έχω σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό μου; Η επιθυμία για σεξουαλική επαφή στην εγκυμοσύνη ποικίλει ανάλογα με τη γυναίκα. Υπάρχουν γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν μειωμένη επιθυμία, πιθανόν λόγω των αλλαγών που υφίσταται το σώμα τους. Μερικές όμως γυναίκες μόνο με την ιδέα ότι δεν έχουν το άγχος της αντισύλληψης έχουν αυξημένη επιθυμία. Σύμφωνα με τον κ. Γιατζόγλου «οι επαφές καλό είναι να αποφεύγονται κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως, οπότε και συμβαίνουν οι περισσότερες αποκολλήσεις ή συσπάσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αποβολή. Στο δεύτερο τρίμηνο έχουμε περίοδο ‘‘ανακωχής’’, εφόσον βέβαια δεν υπάρχουν επιπλοκές στην κύηση. Στο τρίτο τρίμηνο και όσο πλησιάζουμε προς τον τοκετό, καλό είναι να αποφεύγονται και πάλι οι επαφές, προς αποτροπή πρόωρου τοκετού». Η θετική σκέψη βοηθάει το έμβρυο; Χαρούμενες, αισιόδοξες και ήρεμες μαμάδες έχουν γερό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο τις καθιστά ανθεκτικές σε μολύνσεις που πιθανόν οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει το άγχος. Η έγκυος –όσο αυτό είναι δυνατό– θα πρέπει να μετριάσει το άγχος της γιατί, σύμφωνα με αμερικανικές έρευνες, οι αγχωμένες μαμάδες ενδέχεται να παρουσιάσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Leave a Reply