ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Μεσογειακή διατροφή στην εγκυμοσύνηΣύμφωνα με μία από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες με ελληνικό χρώμα, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Pediatric Obesity», αν η γυναίκα υιοθετήσει μεσογειακή διατροφή στην εγκυμοσύνη, η συνήθειά της αυτή σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος του παιδιού, χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και μικρότερο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας.

Στη μελέτη της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Harvard συμμετείχαν 997 έγκυες γυναίκες και τα παιδιά τους από την πολιτεία της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ και 569 έγκυες γυναίκες με τα παιδιά τους από την Κρήτη. Μάλιστα, την επιστημονική ευθύνη της μελέτης είχε ο τομέας κοινωνικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι ερευνητές, λοιπόν, μέτρησαν την αποδοχή του μοντέλου της μεσογειακής διατροφής στις έγκυες μητέρες και παρακολούθησαν τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού, τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, λιπιδίων και ορμονών μέχρι την ηλικία των 8 ετών.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η αύξηση του επιπέδου της μεσογειακής διατροφής κατά τρεις μονάδες στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με μειωμένο δείκτη μάζας σώματος, κοιλιακή περίμετρο (ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για μετέπειτα καρδιομεταβολικά νοσήματα), ποσοστό υποδόριου λίπους, καθώς επίσης και μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης στην παιδική ηλικία. Τα αποτελέσματα αυτά, δε, ήταν παρόμοια και στους δύο πληθυσμούς.

Leave a Reply