ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΦΟΥΣΚΩΤΗ ΚΟΙΛΙΤΣΑ

Ήλιος, θάλασσα και ξεκούραση είναι το τρίπτυχο των διακοπών για τους περισσότερους από εμάς που περιμένουμε πώς και πώς να έρθει η ώρα που θα σαλπάρουμε σε κάποιο από τα πλοία της γραμμής με προορισμό ένα από τα εκατοντάδες νησιά μας. Ενώ η ξεκούραση είναι επιτακτική ανάγκη κάθε εργαζομένου, οι έγκυες έχουν έναν λόγο παραπάνω να αποζητούν λίγη χαλάρωση, καθώς ο οργανισμός τους καλείται να αντεπεξέλθει σε πολύ πιο δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις. Οι μέλλουσες μανούλες όμως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές τους θερινούς μήνες, ώστε να αποφύγουν τυχόν ατυχήματα που μπορεί να θέσουν την υγεία του εμβρύου και τη δική τους σε κίνδυνο. Ξεκινώντας, επιβάλλεται να διευκρινίσουμε ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι νόσος –και ούτε χρειάζεται να συμπεριφέρεστε σαν να ήταν–, αλλά μια φυσιολογική βιολογική διεργασία με μεταβολές και αυξημένες απαιτήσεις.

Στη θάλασσα
Και επειδή διακοπές χωρίς θάλασσα δεν γίνεται, μη φοβηθείτε να κάνετε τα μπάνια σας, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι γυναικολόγοι, η κολύμβηση είναι μακράν η καλύτερη άσκηση και ένας τρόπος να νιώσετε ευεξία και χαλάρωση καθώς η άνωση που προκαλεί το θαλασσινό νερό βοηθά στην αποσυμφόρηση της πίεσης που πιθανόν νιώθετε στη σπονδυλική στήλη αλλά και στα άκρα σας. Ωστόσο θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά το πόσο καθαρά είναι τα νερά που κολυμπάτε. Λοιμώξεις του κόλπου (κολπίτιδες) είναι αρκετά συχνές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η άμυνα του κολπικού βλεννογόνου είναι κάπως μειωμένη, λόγω της επίδρασης των ορμονών της εγκυμοσύνης, έτσι εύκολα αναπτύσσονται κολπίτιδες που οφείλονται κυρίως σε μύκητες. Μην ανησυχείτε όμως, η θεραπευτική αντιμετώπισή τους δεν είναι δύσκολη και το έμβρυο δεν επηρεάζεται.

Στη στεριά
Βγαίνοντας, όμως, από τη θάλασσα καλό είναι να αλλάξετε αμέσως μαγιό, για να αποφύγετε κολπίτιδες και μυκητιάσεις, και να παραμείνετε στη σκιά. Ο λόγος για τον οποίον πρέπει να αποφεύγετε τον ήλιο, ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη, είναι επειδή το σώμα και το δέρμα σας είναι πολύ ευαίσθητο και υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσετε καφέ κηλίδες στο πρόσωπό σας ή ακόμα και να πάθετε κάποιο ηλιακό έγκαυμα, έστω και αν φοράτε αντηλιακό. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν συμπτώματα όπως κνησμός, δύσοσμη κολπική υπερέκκριση, συχνοουρία ή δυσουρία θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας ώστε να λάβετε την κατάλληλη αγωγή.
Μετά τη θάλασσα, ο επόμενος σταθμός σας μάλλον θα είναι η πλησιέστερη ταβέρνα. Παρά το γεγονός ότι η ανάγκη για φαγητό θα είναι ίσως λίγο μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως, οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να είναι προσεκτικές όσον αφορά τις ποσότητες του φαγητού που θα καταναλώσουν, όπως και το τι θα επιλέξουν να φάνε. Συγκεκριμένα στην ταβέρνα καλό θα είναι να αποφεύγετε τα αναψυκτικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και θερμίδων, καθώς και το αλκοόλ. Ακόμα, χρειάζεται προσοχή στη μεγάλη κατανάλωση φαγητού και παγωτών, για την αποφυγή πρόσληψης σακχάρων, ενώ και το αλάτι θα πρέπει να είναι μειωμένο στα γεύματα. Ένα πολύ βαρύ γεύμα το καλοκαίρι μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία και καούρες. Η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας για την καλή υγεία της μητέρας και του νεογνού. Προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρά και συχνά ισορροπημένα γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και σε κάλιο και παράλληλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας και ευεξίας, τονώνουν τον οργανισμό και ταυτόχρονα μειώνουν το δυσάρεστο αίσθημα της δυσκοιλιότητας.
Επίσης πολύ σημαντικό για την έγκυο ?και όχι μόνο? είναι η κατανάλωση νερού. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται, προκαλούνται εφίδρωση και αυξημένη απώλεια υγρών. Για τον λόγο αυτόν συνιστάται η λήψη άφθονων μη σακχαρούχων και αλκοολούχων υγρών, κατά προτίμηση 6 έως 8 ποτήρια νερού ημερησίως, ώστε να συμπληρώνουν το ισοζύγιο των αποβαλλόμενων υγρών.  Τέλος, αναφορικά με το τι ρούχα θα πάρετε μαζί στις διακοπές, προτού φτιάξετε τη βαλίτσα σας θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας ότι, λόγω του θερμού κλίματος που επικρατεί στην πατρίδα μας, θα πρέπει να επιλέξετε άνετα, βαμβακερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Επιπλέον, τα υποδήματα θα πρέπει να είναι σταθερά ‒κατά προτίμηση χωρίς τακούνια‒ για να έχετε ισορροπία και ασφάλεια κατά την απογευματινή βόλτα σας.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον γυναικολόγο σας εάν:
• Έχετε συσπάσεις, αιμορραγία ή αυξημένα κολπικά υγρά.
• Δημιουργηθεί έντονο οίδημα στα άκρα ή και στο πρόσωπο.
• Νιώσετε έντονο πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά, έχετε ξαφνικούς εμετούς και νιώσετε δυσφορία.
• Παρατηρήσετε διαταραχές στην όραση.

Leave a Reply