ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΝΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

κανέλαΕίμαι από τους ανθρώπους που δεν ζω χωρίς την κανέλα, εκείνο το μπαχαρικό που είναι κρυμμένο πίσω από τα άλλα μπαχάρια και αλεύρια στην κουζίνα μας! Κανέλα παντού, στον καφέ, στα φαγητά, στα γλυκά… ακόμα και τυλιγμένη σε μικρά πουγκιά μέσα στα συρτάρια με τα ρούχα μου. Παρόλα αυτά, μετά από μια μικρή έρευνα που έκανα, ανακάλυψα ότι αυτό το νόστιμο και μυρωδάτο μπαχαρικό κάνει θαύματα, εκτός από την μαγειρική και ζαχαροπλαστική, και στην υγεία μας. Για να δούμε αναλυτικά ποια είναι αυτά:

 1. Η βασική της λειτουργία, και για την οποία γίνεται και η μεγαλύτερή της κατανάλωση είναι η βοήθεια που προσφέρει σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, καθώς έχει ευεργετική επίδραση στα επίπεδα της γλυκόζης και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
 2. Βοηθάει στην κακοσμία του στόματος.
 3. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
 4. Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
 5. Βοηθά στο έλεγχο της χοληστερίνης.
 6. Καταπολέμηση τη νόσου του Alzheimer
 7. Αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγγανίου.
 8. Βοηθά στο να καίτε ευκολότερα το λίπος.
 9. Βοηθά στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.
 10. Ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
 11. Βοηθά στο να νικήσετε τους πόνους της περιόδου.
 12. Βοηθά στο να νικήσετε τις ημικρανίες.
 13. Επιτάχυνση της ροής του αίματος και καλύτερη κυκλοφορία
 14. Μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας.
 15. Βοηθά στη διατήρηση τροφίμων για περισσότερο καιρό και σκοτώνει τους κακούς οργανισμούς.

Προσοχή όμως:

 • Στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα αν μιλάμε για το αιθέριο έλαιο της κανέλας, γιατί είναι διεγερτικό για τη μήτρα.
 • Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση της από άτομα με αλλεργίες, ειδικά όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Το αιθέριο έλαιο κανέλας είναι πολύ δυνατό και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο μαζί με άλλα έλαια.
 • Σε μεγάλες ποσότητες, η κανέλα μπορεί να επηρεάσει την ηπατική λειτουργία.

Σε κάθε περίπτωση χρήση της κανέλας ή συμπληρώματός της είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να ενημερώσει τον γιατρό του και να ζητήσει η συμβουλή του αν θεωρηθεί απαραίτητο. Δεν πρέπει επίσης να θεωρείται ότι η κανέλα μπορεί να αντικασταστήσει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

αρχείο λήψηςΤην κανέλα μπορούμε να τη βρούμε είτε σε σκόνη είτε σε στικς. Τα στικς διατηρούνται καλύτερα και για περισσότερο χρονικό διάστημα, ωστόσο η σκόνη δίνει αρκετά πιο έντονη γεύση σε ότι και αν την χρησιμοποιήσετε. Θα πρέπει να διατηρείται σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία, σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Η σκόνη διατηρεί τη γεύση της (όταν φυλάσσεται σωστά) μέχρι και έξι μήνες, ενώ τα στικς μέχρι και ένα χρόνο.

Όπως καταλαβαίνετε, η κανέλα κάνει καλό στην υγεία σας! Μην φοβηθείτε να την προσθέστε στις σάλτσες, στα γλυκά, στη φρουτοσαλάτα, ακόμη και στο γιαούρτι σας! Η γιαγιά μας λοιπόν, και κάθε έμπειρη και παλιά μαγείρισσα, κάτι ήξερε όταν έβαζε κανέλα στα φαγητά, ακόμα και στα ωμά, ή όταν μας χάριζε εκείνες τις κόκκινες καραμέλες κανέλας. Και εύχομαι δυνατά, να είχα τώρα μπροστά μου εκείνη τη γευστική μηλόπιτα ή το μυρωδάτο ρυζόγαλο από τα χεράκια της με μπόλικη κανέλα…

Leave a Reply