ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΚΑΜΑΝΔΡΟΥ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Η μάχη στο ποτάμι. Αχιλλέας εναντίον ΣκάμανδρουΤο Τaλκ και οι Εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν διαγωνισμό και προσφέρουν σε τρεις τυχερούς από ένα αντίτυπο του βιβλίου του Κωνσταντίνου Πατσαρού Η μάχη στο ποτάμι. Αχιλλέας εναντίον Σκάμανδρου

Για να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό η διαδικασία είναι απλή. Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και, εφόσον χρησιμοποιείτε το facebook, κάντε like στις σελίδες του Τaλκ και των Εκδόσεων Πατάκη εδώ και εδώ αντίστοιχα και share το διαγωνισμό στο προφίλ σας για να κερδίσετε επιπλέον συμμετοχές. 

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά!

Εγγραφή στο newsletter του Τaλκ εδώ.

Ο διαγωνισμός θα λήξει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 9.4.2020 και η σχετική με αυτόν κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την επομένη ημέρα, στα γραφεία του Τaλκ στην Αλσούπολη. Οι νικητές θα παραλάβουν το βιβλίο τους ταχυδρομικά. 

Clipboard01

Η μάχη στο ποτάμι. Αχιλλέας εναντίον Σκάμανδρου

Η Ιλιάδα είναι ένα ποίημα χιλιάδων στίχων, με πολλές μικρές και μεγάλες ιστορίες. Μία από αυτές βρίσκεται προς το τέλος της, στη ραψωδία Φ. Εκεί ο δημιουργός της, ο Όμηρος, βάζει τον Αχιλλέα να αντιμετωπίζει πολυάριθμους Τρώες, αλλά και τον Σκάμανδρο, τον ξακουστό ποταμό της Τροίας. Η εξέλιξη της αναμέτρησης είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτη…

Διαβάζοντας προσεκτικά, ο αναγνώστης συνειδητοποιεί την οικολογική διάσταση της μάχης, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στο ομηρικό έπος.

Ο βραβευμένος συγγραφέας Κωνσταντίνος Πατσαρός αφηγείται την αναμέτρηση του Αχιλλέα με τον Σκάμανδρο και ο Μανόλης Αλμπάνης ντύνει την ιστορία με εικόνες.

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα:

Όταν ρωτάς γνωστούς και φίλους αν έχουν διαβάσει την Ιλιάδα, η απάντηση που παίρνεις είναι τις περισσότερες φορές καταφατική. Ισχύει όμως το αντίθετο. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν διαβάσει ολόκληρο το ποίημα (ας είναι και σε μετάφραση). Συνήθως γνωρίζουν σε γενικές γραμμές την ιστορία: ότι έκλεψε ο Πάρης την ωραία Ελένη, ότι ενώθηκαν οι Αχαιοί με τον Αγαμέμνονα, τον ημίθεο Αχιλλέα, τον έξυπνο Οδυσσέα, ίσως δυο τρία ακόμα ονόματα βασιλέων, ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες, αλλά στο τέλος με τον δούρειο ίππο τα κατάφεραν και πήραν το κάστρο της Τροίας.

Από τη δική μου πλευρά, ως παιδί ήρθα σε επαφή με εικονογραφημένα βιβλία, τα οποία μου κέντρισαν το ενδιαφέρον, αλλά δε μου αφηγήθηκαν όλη την ιστορία. Το κατάλαβα πολλά χρόνια μετά, όταν μελέτησα την Ιλιάδα στο σύνολό της. Ανακάλυψα το τεράστιο βάθος του έπους, τη σύνθετη σκιαγράφηση των ηρώων, τις αξίες της εποχής, αλλά και πολλές μικρές ιστορίες, όπως αυτή στη ραψωδία Φ, όταν ο Αχιλλέας αντιμετωπίζει τον Σκάμανδρο. Μέσα μου η εν λόγω ραψωδία απέκτησε ιδιαίτερη σημασία, γιατί έκπληκτος είδα τον πρωταγωνιστή του ομηρικού έπους, τον Αχιλλέα, για πρώτη φορά μέσα στο έργο να πέφτει τόσο χαμηλά, να τσακίζεται η περηφάνια του και να ζητάει βοήθεια για να σωθεί.

Το μεγαλείο της φύσης αναδεικνύεται περίτρανα μέσα από την αναμέτρηση του Αχιλλέα με τον Σκάμανδρο. Ο ποταμός ξεχειλίζει από θυμό και τιμωρεί τον άνθρωπο για την υπεροψία του και τις παρεμβάσεις που διατάραξαν τη φυσική ροή του. Αν και χιλιάδες χρόνια μετά, την ίδια οργή από τη φύση αντιμετωπίζουμε όταν αμφισβητούμε τους φυσικούς νόμους και υποτιμάμε τη δύναμη ενός ποταμού, γεγονός που κάνει το ομηρικό έργο πιο επίκαιρο από ποτέ. Ας μην προδώσω περισσότερα σχετικά με την εξέλιξη της αναμέτρησης του Αχιλλέα με τον Σκάμανδρο… Αν δεν το έχετε κάνει μέχρι σήμερα, αξίζει να διαβάσετε τη ραψωδία Φ – και φυσικά ολόκληρη την Ιλιάδα. Κ.Π.

Ο Κωνσταντίνος Πατσαρός γεννήθηκε στην Αθήνα. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για Το κουτί (Εκδόσεις Μεταίχμιο), που κυκλοφόρησε το 2014. Το βιβλίο του Ο άνθρωπος φωτιά (Εκδόσεις Μεταίχμιο), που εκδόθηκε το 2017, συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους αναγνωστών, παίρνοντας το Βραβείο Βιβλίου Public 2018 στην κατηγορία της εφηβικής λογοτεχνίας.

Ο Μανόλης Αλμπάνης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ Αθηνών και ιστορία και θεωρία σύγχρονης τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Essex. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και έχει κάνει μία ατομική. Ασχολείται με την εικονογράφηση, τη ζωγραφική και τα κόμικς.


Όροι και Προϋποθέσεις Διαγωνισμού 

  1. Η ΤΑΛΚ ΕΚΔΟΤΙΚΗ-ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ (εφεξής «Διοργανώτρια Εταιρεία») και οι Εκδόσεις Πατάκη διεξάγουν διαγωνισμό εκ του οποίου 3 τυχεροί επισκέπτες της ιστοσελίδας www.talcmag.gr θα κερδίσουν το βιβλίο «Η μάχη στο ποτάμι. Αχιλλέας εναντίον Σκάμανδρου». 
  2. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχει οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, άνω των 18 ετών, πλην των ιδιοκτητών και των εργαζομένων στην Διοργανώτρια Εταιρεία και στις Εκδόσεις Πατάκης, καθώς και των συζύγων και συγγενών τους Α’ και Β΄ βαθμού, που θα αποστείλει τη συμμετοχή του μέσω της αντίστοιχης φόρμας. Για κάθε κοινοποίηση του διαγωνισμού στα social media ο συμμετέχων αποκτά μια επιπλέον συμμετοχή. 
  3. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή τους, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να στείλουν τα πλήρη και ακριβή τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, e-mail, πόλη), μέσω της συμπλήρωσης της ειδικής φόρμας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα μας.
  4. Ο διαγωνισμός λήγει στις 12 το βράδυ της Κυριακής 8.3.2020. Διευκρινίζεται ρητά ότι, μετά την πάροδο της ημερομηνίας λήξης του διαγωνισμού, καμία συμμετοχή δε θα γίνεται δεκτή.
  5. Η σχετική με το Διαγωνισμό κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Διοργανώτριας Εταιρείας την επόμενη ημέρα, μέσω του ηλεκτρονικού προγράμματος τυχαίας επιλογής αριθμών, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.randomizer.org, με χρήση σχετικού αρχείου στο οποίο θα περιληφθούν τα ονόματα των συμμετεχόντων, παρουσία του νομίμου εκπροσώπου της Διοργανώτριας Εταιρείας ή ειδικού προς τούτο εντεταλμένου της. Η κάθε συμμετοχή φέρει έναν μοναδικό αύξοντα αριθμό, που λαμβάνει αυτόματα μετά την υποβολή της συμμετοχής του. Θα κληρωθούν 3 νικητές και 3 αναπληρωματικοί νικητές.
  6. Mετά την κλήρωση οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα για το δώρο που κέρδισαν με τηλεφωνική κλήση ή αποστολή e-mail στον αριθμό και την ηλεκτρονική διεύθυνση που θα έχουν συμπληρώσει. Κατά την παραπάνω επικοινωνία θα ζητούνται από τον νικητή τα στοιχεία του προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί η ταυτοπροσωπία κατά την παραλαβή του δώρου, με την προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας. Αν διαπιστωθεί ότι ο νικητής ή οι νικητές έχουν δώσει μη έγκυρα στοιχεία, ή ότι η συμμετοχή τους δεν πληροί κάποιον από τους όρους του παρόντος, το δώρο ή τα δώρα θα μεταβιβαστούν στον αναπληρωματικό ή στους αναπληρωματικούς νικητές. Επίσης,τα δώρα θα μεταβιβαστούν στον αναπληρωματικό ή στους αναπληρωματικούς νικητές σε περίπτωση αδυναμίας της Διοργανώτριας Εταιρείας να επικοινωνήσει με τον νικητή ή τους νικητές, μετά δύο 24ωρα από τη διεξαγωγή της κλήρωσης.
  7. Οι νικητές συναινούν στη δημοσίευση των στοιχείων τους στην ιστοσελίδα του Τaλκ και στην παράδοση των στοιχείων τους στις εκδόσεις Πατάκη για την παραλαβή των δώρων τους.  Μετά την κλήρωση, τα στοιχεία των συμμετεχόντων διαγράφονται αμέσως. 
  8. Οι νικητές αναλαμβάνουν αποκλειστικά την ευθύνη και τον έγκαιρο προγραμματισμό για τη διευθέτηση των λεπτομερειών χρήσης των δώρων τους. Η παραλαβή των βιβλίων γίνεται ταχυδρομικά. Η Διοργανώτρια Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να διαθέσει κατά τη διακριτική της ευχέρεια δώρα που δεν αναζητήθηκαν και/ή δεν παραλήφθηκαν έγκαιρα από τους νικητές, σύμφωνα με τις παραπάνω διαδικασίες και προϋποθέσεις, οπότε και απαλλάσσεται από κάθε υποχρέωση απέναντι στους αντίστοιχους νικητές. 
  9. Ρητώς αναφέρεται ότι τα δώρα του διαγωνισμού είναι προσωπικά και δεν ανταλλάσσονται με χρήματα ή με άλλα αντικείμενα ίσης αξίας. Η Διοργανώτρια Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να διαφοροποιήσει τους όρους της παρούσας προκήρυξης, ενημερώνοντας εγκαίρως το κοινό, μέσω της ιστοσελίδας της.
  10. Η συμμετοχή στην κλήρωση συνιστά ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση και αποδοχή όλων ανεξαιρέτως των όρων του διαγωνισμού εκ μέρους του συμμετέχοντος.