ΤΙ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΞ ΚΑΝΑΤΕ ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΝΕΣ ΕΓΚΥΟΣ;

“Τι στάση του σεξ κάνατε όταν έμεινες έγκυος;” Θα έκανες μια τέτοια ερώτηση σε φίλη ή γνωστή ως συνέχεια της ανακοίνωσης της χαρμόσυνης είδησης ότι περιμένει μωρό (ή μωρά;) Μάλλον όχι, εάν θα ήθελες να είσαι διακριτική, να μην πάρεις τον τίτλο της κουτσομπόλας και γενικά αν θες να έχεις φίλες και γνωστές.

Με τον αντίστοιχο τρόπο αναρωτιέμαι πώς υπάρχουν άνθρωποι που ρωτάνε αν η εγκυμοσύνη έγινε με φυσικό τρόπο ή με εξωσωματική γονιμοποίηση. Αφορμή για αυτή την απορία στάθηκε η πρόσφατη είδηση γνωστού τηλεοπτικού ζευγαριού που ανακοίνωσε δίδυμη κύηση (και τους ευχόμαστε με το καλό). Σε συνέχεια της ανακοίνωσης μια μεσημεριανή εκπομπή κάλεσε τον γυναικολόγο της κοπέλας και του έθεσε το εξής ερώτημα: “Η σύλληψη έγινε με φυσιολογικό τρόπο ή με εξωσωματική γονιμοποίηση;” Η ερώτηση έγινε από τη δημοσιογράφο. Προφανώς, η ίδια η παρουσιάστρια δεν ήθελε να είναι εκείνη που θα ρωτήσει, αφού κατανοούσε το πόσο αδιάκριτη είναι, οπότε και την ανάθεσε σε συνεργάτιδά της.

Εκτός από το αδιάκριτο που αφορά τον τρόπο σύλληψης, η δημοσιογράφος άφησε να εννοηθεί ότι η σύλληψη με εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι φυσιολογική. Αντίστοιχα μη φυσιολογικό πρέπει να της φαντάζει να παίρνει κάποιος αντιβίωση για να γίνει καλά ή να κάνει κάποια επέμβαση για ιατρικούς σκοπούς. Η ερώτηση μου έκανε εντύπωση για ακόμη ένα λόγο. Το γεγονός ότι την έθεσε γυναίκα, μην μπαίνοντας καθόλου στη θέση της αντίπερα όχθης. Η ίδια ερώτηση φυσικά δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ούτε αν γινόταν από άντρα, αλλά το γεγονός ότι έγινε από εκπρόσωπο του γυναικείου φύλου με γέμισε θλίψη. Αναλγησία ή άγνοια άραγε;

Έχοντας μπει πλέον για καλά στον “χορό” της εξωσωματικής γονιμοποίησης θα ήθελα να μοιραστώ τα εξής: Ψυχολογικά και σωματικά είναι πολλά τα βάρη για να τα μοιραστείς με γνωστούς, φίλους και οικογένεια, πόσω μάλλον με αγνώστους. Στο ψυχολογικό κομμάτι προσπαθείς να διαχειριστείς την όλη διαδικασία και το τελευταίο πράγμα που θες είναι να απαντάς σε αδιάκριτες ερωτήσεις. Στο σωματικό επίπεδο το σώμα σου είναι κουρασμένο από τις ενέσεις και τα χάπια ή προσπαθείς να διαχειριστείς μια νέα εγκυμοσύνη που με κόπο απόκτησες και δεν ξέρεις την έκβασή της. Οπότε την επόμενη φορά που σε τρώει η απορία, κατάπιε τη.

Ευελπιστώ ότι στο μέλλον η εξωσωματική γονιμοποίηση θα είναι ένα θέμα με το οποίο οι άνθρωποι θα μιλάνε με τα μάτια, όπως μιλάμε οι γυναίκες μεταξύ μας για την περίοδό μας. Ένα βλέμμα θα τα λέει όλα: πονάς, το ξέρω πως πονάς, έχω πονέσει ή ξέρω κάποια που έχει πονέσει, κάνε κουράγιο, θα περάσει.

[Από μια συνεργάτιδα που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της]. 

Leave a Reply