ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΟΥ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ|ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΜΠΑΝΙΚΟΥ

Διακοπές με μωρό σαν να λες παγωνιά με καύσωνα, γίνεται; Δεν γίνεται, ειδικά αν έχεις γεννήσει τέλη Μαΐου και το καλοκαίρι σε βρίσκει με ένα νεογέννητο στην εξωτική Αθήνα με απανωτούς καύσωνες από τις πρώτες μέρες του Ιουνίου και πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες σε διάρκεια.

Το 24ωρο με έβρισκε με ένα θερμόμετρο στο χέρι να γυρνάω σαν την τρελή από δωμάτιο σε δωμάτιο ψάχνοντας το πιο δροσερό σημείο και αυτό να μην υπάρχει. Πανικός γιατί το μωρό μπορεί να πάθει θερμοπληξία από την άλλη όμως αν ανοίξεις αιρ κοντίσιον μπορεί να πάθει κάτι άλλο εξίσου κακό που δεν κατάλαβες ακριβώς αλλά η παιδίατρος ήταν σαφής πως όχι, καλύτερα να μην το ανοίξεις. Άρα ανεμιστήρα αλλά πρόσεχε μην πάθει πνευμονία, να μην πέφτει πάνω του ο αέρας. Τι να του κάνω; Κρύα ντους; Ποια κρύα ντους κυρία μου εδώ μιλάμε για μια κινούμενη κουκκίδα που την πλένεις στο νεροχύτη και τρέμεις μη σου γλιστρήσει.

image (1)

Να περιμένεις τα τέλη Αυγούστου που θα είναι τριών μηνών για να πας διακοπές. Αλλά το νου σου, στη θάλασσα μόνο πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα για να μην πάθει ηλίαση, μα θα είναι κάτω από την ομπρέλα, δεν έχει σημασία και εκεί μπορεί να πάθει ηλίαση και να προσέχεις μην το τσιμπήσει καμιά σφήκα ή τίποτε άλλο και αν έχει ψιλή άμμο η παραλία μη φυσήξει και πάει στα μάτια του. Και φτάνει η ώρα να πας στην παραλία και σκέφτεσαι πως πρέπει να κουβαλήσεις όλο σου το βιος και αν κάνεις βουτιά να βγεις να ξεπλυθείς γρήγορα γιατί θα θέλει να θηλάσει και πώς να θηλάσεις με όλα τα βλέμματα καρφωμένα πάνω σου και που να πας που έχεις γίνει σαν τη φώκια και δεν έχεις προλάβει να χάσει τα κιλά;

Κάθεσαι λοιπόν τελικά σπίτι σου και περιμένεις το επόμενο καλοκαίρι που θέλει σελίδες ολόκληρες για να περιγράψεις τις πρώτες διακοπές με παιδί που άρχισε να περπατάει.

Η Χριστίνα Σαμπανίκου είναι συγγραφέας και ηθοποιός. 

Leave a Reply