ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΤΙΑΣ

Σε αυτό το κατοχικό καθεστώς της ντροπής και της κατάντιας που ζούμε τα 3 ρόδια είναι πολύ πιο επικίνδυνα από 3 βόμβες μολότοφ.
Έως τη γωνία Ιπποκράτους και Αραχώβης με το αυτοκίνητο κι από κει με τα πόδια. Παντού αστυνομικές δυνάμεις. Ώρα 08:30, πρωί, για να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία, για να μην υπάρχει καμιά συνάθροιση. Ψυχή δεν κυκλοφορεί εκτός από την αστυνομία. Στη γωνία Τζαβέλλα και Ζωοδόχου Πηγής ομάδα αστυνομικών μας σταματάει. Μαζί τους και ανώτερος αστυνομικός με δαφνοσκεπές καπέλο. Αναμενόμενος διάλογος. Απαγορεύεται. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις του λέω. Εμείς είμαστε μόνο δύο, η σύζυγός μου κι εγώ. Δεν υπάρχει καμιά συνάθροιση. Όχι, μου λέει. Η εντολή είναι να μην πλησιάσει κανείς στο μνημείο. Αν κάνετε ακόμη ένα βήμα θα σας προσαγάγω. Συνεχίζω «Αυτοί που σας έδωσαν την εντολή δεν ντρέπονται. Εσείς που την εκτελείτε ντρέπεστε ή την εκτελείτε με ευχαρίστηση;» «Αυτή είναι προσωπική ερώτηση και δεν είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω».
Ε, λοιπόν, εγώ σας λέω ότι ντρέπεται, γιαυτό δεν μπορεί να απαντήσει. Αλλιώς τίποτε δεν θα τον εμπόδιζε να πει «Όχι, δεν ντρέπομαι».
Εκεί κατάντησαν. Μόνο η κυβέρνηση δεν ντρέπεται. Μόνο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του δεν ντρέπονται. Γιατί αυτό που υπερτερεί σε αυτούς είναι ο φόβος. Φοβούνται ό,τι σημαίνει η δολοφονία του Αλέξανδρου. Φοβούνται τα λουλούδια στο μνημείο. Φοβούνται το κλαδί με τα 3 ρόδια που έκοψα το πρωί από τον κήπο, για να τα αφήσω στο μνημείο. Γιατί τα ρόδια είναι το σύμβολο της ζωής και του θανάτου. Δεν τα άφησα στο μνημείο, αλλά στη γωνία Τζαβέλλα και Ζωοδόχου Πηγής, εκεί από όπου έφυγε η σφαίρα του Κορκονέα, η σφαίρα που χτύπησε τον Αλέξανδρο κατάστηθα, η σφαίρα που σκότωσε τη δημοκρατία.
Αλλά η δημοκρατία θα αναστηθεί κάποια στιγμή. Θα την αναστήσουμε εμείς. Ο Αλέξανδρος όμως δεν θα αναστηθεί. Γιατί ο Αλέξανδρος ζει. Ο Αλέξανδρος δεν θα πεθάνει ποτέ. Γι’ αυτό φοβούνται.

Ο Γιώργος Θαλάσσης γεννήθηκε το 1951 στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά. Παρακολούθησε τις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σε δημόσια σχολεία της περιοχής. Το 1960 κέρδισε σε διαγωνισμό  την υποτροφία που προκηρύχτηκε για όλα τα σχολεία του Πειραιά και φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 1970. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.  Ειδικεύτηκε στην σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, τη θεωρία της λογοτεχνίας, τον μεταμοντερνισμό και τον φεμινισμό. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο εστιάζει κυρίως στη λογοτεχνία, τις κειμενικές θεωρίες, τον εθνικισμό, τις σχέσεις ταυτότητας/ετερότητας, τα στερεότυπα και τη γυναίκα ως υποκείμενο του λόγου και της δράσης. Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός στη Σχολή Μωραΐτη από το 1984 και ως διευθυντής του γυμνασίου έως το 2015. Σε ηλικία 20 ετών παντρεύτηκε τη σύζυγό του Αλεξάνδρα και έχουν αποκτήσει μαζί δύο κόρες και τέσσερα εγγόνια. Μπορείτε να διαβάσετε τα κείμενά του στο blog του εδώ

Leave a Reply