ΑΛΗΘΕΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΝΤΥΝΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑ ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ;

Βλέποντας την πρόσφατη φωτογραφία των δίδυμων παιδιών του Ελβετού τενίστα Ρότζερ Φέντερερ, που στέφθηκε βασιλιάς για 8η φορά στο Γουίμπλεντον δεν μπορούσα να μην παρατηρήσω το γεγονός ότι τα δίδυμα παιδιά του ήταν ντυμένα με τα ίδια ακριβώς ρούχα.

Τα δίδυμα κορίτσια, η Myla Rose και η Charlene Riva, που είναι επτά ετών φορούσαν και τα δύο ένα φλοράλ φορεματάκι. Τα δίδυμα αγόρια, ο Leo και ο Lenny, που είναι σήμερα τριών, είχαν βάλει και αυτά τα καλά τους για να παρακολουθήσουν τον μπαμπά τους, φορώντας λευκό παντελόνι, γαλάζιο σακάκι και τα ίδια σκούρα παπούτσια.

Θα μου πεις, μικρή σημασία έχει τι φορούσαν τα δίδυμα παιδιά. Η ουσία είναι πως ακόμη και σήμερα πολλοί γονείς επιλέγουν να ντύνουν τα παιδιά τους με τα ακριβώς ίδια ρούχα, παρόλο που οι συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα είναι πολλές και οι ειδικοί ενημερώνουν τους γονείς πως σίγουρα δεν πρόκειται για κάποια καλή ιδέα, αφού το να ντύνονται τα δίδυμα παιδιά με τα ίδια ρούχα δεν τους βοηθάει στην ανάπτυξη της δικής τους προσωπικότητας.

Θα συμφωνήσω απόλυτα. Όπως θα διαβάσετε σε διαφορετικά κεφάλαια του βιβλίου μου, “Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων“, θεωρώ ότι το να ντύνονται δύο δίδυμα παιδιά με τα ίδια ακριβώς ρούχα τα εγκλωβίζει ουσιαστικά στη διδυμία τους, αφού δημιουργεί στους τρίτους μια δυσκολία στο να τα ξεχωρίσουν (ειδικά στην περίπτωση που είναι του ιδίου φύλου και μοιάζουν πολύ), αλλά και στα ίδια την αίσθηση της απόλυτης ταύτισης μεταξύ τους.

Ναι, το να βλέπεις δύο ίδια παιδάκια με το ίδιο ντύσιμο, είναι πόλος έλξης. Είναι σκηνικό για φωτογράφιση. Και εμένα μου αρέσουν τα Twin Sets. Όχι μόνο στα δίδυμα, αλλά σε ανθρώπους που έχουν μια ουσιαστική σχέση μεταξύ τους. Γι’ αυτό δημιούργησα και τη συλλογή myTwins Collection, που έχει βρεφικά ρούχα που συμπρηρώνουν το ένα το άλλο και δίνουν μια νοηματική διάσταση στην βρεφική μόδα, με χιουμοριστικά, έξυπνα σλόγκαν, που αναδικνύουν τον δεσμό των διδύμων.

Όμως εδώ δεν μιλάμε πλέον για δύο γλυκά, ίδια, χαριτωμένα μωράκια. Τα παιδιά μεγαλώνουν. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι σημαντικό, οι γονείς να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν τις δικές τους προτιμήσεις, τα δικά τους ενδιαφέροντα και συνεπώς τη δική τους προσωπικότητα.

Θα μου πείτε, είναι φορές που τα ίδια τα δίδυμα θέλουν να ντύνονται με τα ίδια ρούχα ή πολλές οι φορές που θα τσακώνονται μισή ώρα για μια μπλούζα, ενώ υπάρχει μια παρόμοια ακριβώς δίπλα τους. Αλλά όχι, και τα δύο παιδιά θέλουν την κόκκινη μπλούζα, γιατί πολύ απλά μπορεί να την έχει μόνο το ένα από τα δύο. Εδώ μπαίνει ο γνωστός ανταγωνισμός τω διδύμων που πολύ συχνά κάνει τα πράγματα λίγο πιο δύσκολα.

Όμως και σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις υπάρχουν λύσεις. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, και με τη σωστή καθοδήγηση, θα θέλουν και τα ίδια να διαφέρουν μεταξύ τους. Και επιπλέον θα μπορούν να είναι και τα ίδια υπεύθυνα για τις αγορές και τις επιλογές ρούχων που θα κάνουν. Αντίθετα, αν τα δίδυμα μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που όλοι τα αντιμετωπίζουν ως μονάδα, κάτι που φαίνεται και μέσα από το ταυτόσημο ντύσιμό τους, θα ζοριστούν ίσως πολύ αργότερα καθώς μεγαλώνουν, να κάνουν αλλαγές που θα τα βοηθήσουν να ανεξαρτητοποιηθούν.

Μιας και αναφέρομαι στη διαφορετικότητα των διδύμων, θα ξαναπώ πόσο σημαντικό θεωρώ να αποκαλούμε τα δίδυμα με τα ονόματά τους. Ναι, είναι πιο σύντομο να λες “τα δίδυμα”, σου γλυτώνει δύο ολόκληρα δευτερόλεπτα από τη ζωή σου…. Σκέψου όμως πόσο σεβασμό δείχνεις σε αυτά τα παιδιά όταν απευθύνεσαι στο κάθε ένα ξεχωριστά και τα προσφωνείς με τα ονόματά τους.

Και για να προλάβω τυχόν σχόλια που υποστηρίζουν την άποψη ότι “επεμβαίνοντας” με τους παραπάνω τρόπους στην ιδιαίτερη σχέση των διδύμων, καταστρέφεις τον δεσμό που έχουν μεταξύ τους, θα σας πω ότι αντιθέτως δημιουργείς δύο μοναδικές, ανεξάρτητες προσωπικότητες που έχουν την τύχη να είναι μέρος μιας ιδιαίτερης, βαθιάς σχέσης που θα τα συντροφεύει για όλη τους τη ζωή.

Η Εύη Σταθάτου είναι η δημιουργός του site  www.mytwins.gr, στο οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε το παρόν κείμενο. Είναι μαμά 3 αγοριών, εκ των οποίων τα δυο μεγαλύτερα είναι… δίδυμα! Ακολουθήστε την στο instagram και στο twitter και μοιραστείτε κι εσείς τις δικές σας δίδυμες ιστορίες στο info@mytwins.gr.

Leave a Reply