8 ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

σχολικά είδηΣτο (ιδιωτικό) σχολείο που φοιτούν τα μεγάλα μου παιδιά, πέρυσι οι γονείς λάβαμε την εξής οδηγία: Τα αναλώσιμα σχολικά είδη που θα αγοράζαμε δεν θα ανήκαν στο παιδί μας αποκλειστικά, αλλά σε όλους τους μαθητές της τάξης. Θα ήταν, δηλαδή, κοινόχρηστα. Για πρώτη φορά, λοιπόν, οι αγορές μας δεν κινήθηκαν χρωματικά στην παλέτα του μπλε, για πρώτη φορά τα παιδιά μου διάλεγαν μολύβια και γόμες όχι για εκείνα, αλλά για τους φίλους τους, για πρώτη φορά-ίσως-το χαρήκαμε και τόσο πολύ.

Όμως, τη χαρά μας δεν συμμερίστηκε μεγάλη μερίδα των γονέων, οι οποίοι στην πρώτη συνάντηση με τους δασκάλους έθεσαν τον προβληματισμό τους σχετικά με το αν όντως πρέπει τα παιδιά τους να μοιράζονται τα πράγματά τους καθώς «κυκλοφορούν πολλές ιώσεις» (!), ενώ στα πηγαδάκια τους οι περισσότεροι δήλωναν ότι, εφόσον τα πράγματα θα μοιράζονται, «σιγά μην ξαναγοράσω ακριβά μολύβια». Μάταια προσπαθούσαν οι δάσκαλοι και ο διευθυντής να εξηγήσουν την ηθική και πρακτική σκοπιμότητα της απόφασης.

Ευτυχώς, παρά τις διαμαρτυρίες, η ίδια οδηγία ισχύει και για τη φετινή χρονιά. Σε αυτούς λοιπόν αλλά και στους υπόλοιπους γονείς θέλω να μιλήσω για κάτι που διάβασα και αφορά 8 πολύ σημαντικά “σχολικά είδη” που δεν πωλούνται στα βιβλιοπωλεία, 8 βέλη στη σχολική φαρέτρα που θα βοηθήσουν τα παιδιά, τους δασκάλους, τους συμμαθητές τους και εμάς τους γονείς να βαδίσουμε στα μονοπάτια μιας εύκολης και πραγματικά παραγωγικής σχολικής χρονιάς.

  1. Αυτοπεποίθηση. Δηλαδή πίστη στο ότι μπορούν να τα καταφέρουν, σιγουριά, γνώση των δικών τους μικρών και μεγάλων ταλέντων, αγάπη για τον μοναδικό εαυτό τους.
  2. Ένα ξεκούραστο και γυμνασμένο σώμα. Δεν είναι οξύμωρο το σχήμα και θα σας εξηγήσω γιατί: Τα Ελληνόπουλα αργούν να κοιμηθούν και η δικαιολογία; Μα δεν είμαι κουρασμένος/η. Πράγματι, για να συμφιλιωθεί ένα παιδί με την ώρα που επιλέγετε να σβήσουν τα φώτα, πρέπει όντως να αισθάνεται κουρασμένο και για να αισθανθεί κουρασμένο πρέπει να έχει μια ισορροπημένη φυσική δραστηριότητα και καλές διατροφικές συνήθειες. Ζάχαρη και τάμπλετ πριν από τον ύπνο είναι ο χειρότερος συνδυασμός. Εξάλλου, μια λογική ώρα ύπνου θα σας δώσει τη δυνατότητα να κάνετε και δυο πράγματα για τον εαυτό σας, οι ενήλικες του σπιτιού.
  3. Ένα σωστά ταϊσμένο στόμα (και σώμα). Καλό πρωινό (ή έστω πρωινό) και υγιεινά σνακ. Μην επιτρέπετε στα παιδιά σας να έχουν κάθε μέρα πρόσβαση στις καντίνες του σχολείου, μην πέφτετε στην παγίδα του junk food στη σχολική τσάντα. Ναι, ξέρω, ο χρόνος είναι λίγος και όλοι δουλεύουμε σαν τρελοί και ξυπνάμε μετά βασάνων και κόπων αλλά να, εδώ έρχεται και το παραπάνω, ας κοιμηθούμε νωρίτερα και ας αφιερώσουμε ελάχιστο χρόνο για ένα σωστό πρωϊνό και ένα σπιτικό σνακ, τις περισσότερες-αν όχι όλες-φορές της εβδομάδας.
  4. Χρόνος. Χρόνος να μελετήσουν όταν πρέπει και εκεί που πρέπει. Όχι στο αυτοκίνητο, όχι περιμένοντας τον αδερφό τους να τελειώσει από το ποδόσφαιρο, όχι στις 11 το βράδυ. Χρόνος να παίξουν ή να χαλαρώσουν. Χρόνος να κουβεντιάσουν μαζί σας. Γενικά, χρόνος.
  5. Αφοσίωση και συγκέντρωση. Αν σε κάτι πραγματικά δυσκολεύονται τα παιδιά (αλλά και οι ενήλικες) του σήμερα, αυτό είναι να αφιερώσουν την προσοχή τους σε ένα ερέθισμα για περισσότερα από 7-8 λεπτά. Πόσω μάλλον να διαβάσουν ένα κείμενο, η ανάγνωση του οποίου απαιτεί περισσότερο χρόνο, ή να σταθούν πάνω από ένα πρόβλημα. Αυτή είναι μια δεξιότητα που χτίζεται και μαθαίνεται από εμάς τους ίδιους, ειδικά όταν λειτουργούμε ως παράδειγμα.
  6. Χιούμορ. Μάθετε στα παιδιά σας να μην παρεξηγούνται με το παραμικρό, να αυτοσαρκάζονται, δώστε τους ευκαιρίες να γελάνε πιο συχνά, αφήστε τα να χαλαρώσουν εντός και εκτός σχολικών αιθουσών. Δεν είναι μόνο μαθητές, είναι και παιδιά και-δυστυχώς-δεν θα είναι για πολύ ακόμη.
  7. Ενσυναίσθηση. Ή αλλιώς ικανότητα να μπορούν να κατανοήσουν τι αισθάνεται ο διπλανός τους και γιατί επιλέγει να συμπεριφέρεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αυτό θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν δυνατές φιλίες και υγιείς σχέσεις, αλλά να κατανοήσουν καλύτερα τον δικό τους εαυτό. Μην ξεχνάτε ότι στην ουσία είναι αυτά τα παιδιά, τα παιδιά με έντονη ενσυναίσθηση, τα πιο αγαπητά από τους συνομηλίκους τους και αυτό δεν είναι τυχαίο.
  8. Αγάπη για τη ζωή. Η ζωή δεν είναι εύκολη και πολλά παιδιά το καταλαβαίνουν νωρίς. Σπίτια καίγονται, οικογένειες διαλύονται, γονείς πεθαίνουν, παιδιά αρρωσταίνουν. Αυτοί που από μικροί έχουν μάθει να αγαπούν τη ζωή, αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα με περισσότερη δύναμη. Και δίνουν κουράγιο σε εμάς τους υπόλοιπους. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπούν τη ζωή, για να μπορούν και εκείνα με τη σειρά τους να μας το θυμίζουν.  

Καλή σχολική χρονιά!

One Response

  1. Ελένη 6 Σεπτεμβρίου, 2018

Leave a Reply