ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) είναι συγκλονισμένη από τις αλλεπάλληλες τραγωδίες τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο, όπου υπερφορτωμένα πλοιάρια με πρόσφυγες βυθίστηκαν εν μέσω θαλασσοταραχής. Τριάντα τέσσερα άτομα (4 βρέφη, 11 παιδιά, 10 γυναίκες και 9 άνδρες) έχασαν τη ζωή τους τις πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής, 13 Σεπτεμβρίου, στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Τέσσερα ακόμη παιδιά αγνοούνται από το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, σε ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου. Μια νέα τραγωδία σημειώθηκε σήμερα, με τουλάχιστον 22 νεκρούς και αγνοούμενους, όταν ένα πλοίο βυθίστηκε κοντά στις ακτές της Τουρκίας, ενώ κατευθυνόταν προς την Κω.

Τα θύματα ήταν άτομα που είχαν διαφύγει τον πόλεμο ή τις διώξεις από χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ, και κατευθύνονταν στην Ευρώπη σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρουν ασφάλεια και προστασία.

Η Υ.Α. καλεί, για μια ακόμη φορά, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα να δημιουργήσουν νόμιμες εναλλακτικές οδούς, ώστε να μη χρειάζεται απελπισμένοι πρόσφυγες να καταφεύγουν στα επικίνδυνα περάσματα αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Τέτοιες νόμιμες εναλλακτικές οδοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσταση από τις γειτονικές με τη Συρία χώρες, που σήμερα φιλοξενούν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, προγράμματα χορήγησης άδειας εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους, ευέλικτες πολιτικές χορήγησης θεωρήσεων εισόδου για λόγους σπουδών ή εργασίας, και διευρυμένα προγράμματα οικογενειακής επανένωσης.

Το προσωπικό της Υ.Α. βρίσκεται στο πλάι των επιζώντων και των συγγενών των θυμάτων, παρέχοντας επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη. Σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου, η ΜΕΤΑδραση και εθελοντές από χώρες της Ευρώπης, και σε συντονισμό με τις Αρχές, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των ανθρώπων σε προσωρινή στέγαση, σίτιση, ένδυση, ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη και δυνατότητα επικοινωνίας με τους συγγενείς τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 80.000 άτομα έχουν διασωθεί από το Λιμενικό Σώμα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.