ΧΡΩΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΛΕΞΕΙΣ. Η ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΚΙΚΑ

Όμορφο καράβι μου - θύμησή μου της Λητώς Κατακουζηνού, 1977Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει  το Σάββατο,  23 Ιουνίου 2018 τη βραδιά αφήγησης «Χρωστήρες και λέξεις» με αφορμή τις εικονογραφήσεις του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων παρουσιάζονται από τις 18 Απριλίου ως τις 21 Ιουλίου στην Πινακοθήκη Γκίκα σε μια έκθεση που περιλαμβάνει σχέδια, αρχειακό υλικό, τυπογραφικά δοκίμια και εκδόσεις  που φιλοτέχνησε ο Γκίκας από το 1937 μέχρι το 1992.

Η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη δημιουργεί ένα ψηφιδωτό από αποσπάσματα βιβλίων που εικονογράφησε ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Κείμενα από το Δάφνης και Χλόη του Λόγγου, Ινδικές παραδοσιακές ιστορίες, βιωματικά ανέκδοτα από τη ζωή του καλλιτέχνη, ποιήματα του Νίκου Γκάτσου και του Κωνσταντίνου Καβάφη, τα Ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ, οι Άθλοι του Ηρακλή και η Οδύσεια του Καζαντζάκη,  ίσως μας φέρουν λίγο πιο κοντά του… Μύθοι εναλλασσόμενοι με ποίηση, λαϊκά αφηγήματα, δροσερές ιστορίες και η αύρα του χώρου να μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές…

Η Σάσα Βούλγαρη είναι πρωτοπόρος της νέο- αφήγησης στην Ελλάδα και από τους σημαντικότερους δημιουργούς στο χώρο της με έντονη επιρροή στις νεότερες γενιές αφηγητών. Διαμόρφωσε την προσωπική της μέθοδο διδασκαλίας στην τέχνη της αφήγησης και της δημιουργικής γραφής. Εξειδικεύεται και έχει εκτεταμένη παρουσία σε Μουσεία και Πινακοθήκες, δημιουργώντας διαθεματικά και διακειμενικά προγράμματα.

PHG801-750530

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και εφήβους από 15 ετών.

Χρωστήρες και λέξεις

Ιστορήματα εμπνευσμένα από την περιοδική έκθεση Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία

Με την προφορική αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη

 Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζώτου 3

Σάββατο,  23 Ιουνίου 2018, ώρα 19:30

Τιμή εισιτηρίου εκδήλωσης: € 10

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η έκθεση Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία θα είναι ανοιχτή με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.