Η ΦΡΑΝΣΟΥΑΖ ΝΤΙΕΠ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΑΙΡΗΒΗ

Φρανσουάζ Ντιέπ Η Φρανσουάζ Ντιέπ είναι μία από τις παλαιότερες αφηγήτριες της Γαλλίας που έχει γυρίσει τον κόσμο όλο με τις ιστορίες της και έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής και του έργου της στην Αφρική. Με εκείνη θα ολοκληρωθεί το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Αφήγησης στο Εργαστήρι Μαιρηβή (η καλλιτεχνική διεύθυνση ανήκει στον Στέλιο Πελασγό) το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Μαΐου.

Η Ντιέπ είναι αφηγήτρια, βιβλιοθηκάριος και συγγραφέας. «Δεν άκουσα παραμύθια μικρή», λέει. «Διάβαζα αχόρταγα και αυτό με βοήθησε να χτίσω την προσωπικότητά μου. Άκουγα τις ιστορίες ζωής και τις αναμνήσεις των ανθρώπων γύρω μου. Όταν έγινα μητέρα, ανακάλυψα τις ιστορίες για παιδιά κι όταν έγινα βιβλιοθηκάριος, ανακάλυψα την ανάγκη της προφορικής αφήγησης και ξεκίνησα την μαθητεία μου». Η Ντιέπ αφηγείται επαγγελματικά από το 1990 σε διάφορους χώρους, από την Ευρώπη ως την Αφρική, και έχει γράψει βιβλία για παιδιά και συλλογές λαϊκών ιστοριών. Έχει συλλέξει και εκδώσει λαϊκά παραμύθια από την Μπουρκίνα Φάσο και τη Δυτική Αφρική.

Αναλυτικά οι παραστάσεις αφήγησης που θα δώσει:

«Λένε γι’ αυτές», παραδοσιακές ιστορίες για τη Γυναίκα.

Σάββατο 6 Μαΐου στις 9 μ.μ.

Από τις παγωμένες ερημιές του Βορρά μέχρι τις ερήμους της Υεμένης, περνώντας από την πατρογονική της γαλλική Προβηγκία, η αφηγήτρια αναζητά τον δρόμο των γυναικών, μαζί ή χωρίς ή ενάντια στους άντρες. Μια γιαγιά λέει ιστορίες για κορίτσια, για γυναίκες και για γιαγιάδες, τονίζοντας την ομορφιά και τη χαρά κάθε ηλικίας. 

Μετάφραση – Συναφήγηση: Στέλιος Πελασγός

«Ο άνεμος που έρχεται από την Αφρική», αφρικάνικα παραμύθια για παιδιά

Κυριακή 7 Μαΐου στις 6 μ.μ.

Η Αφρική είναι μια μεγάλη άγνωστη ήπειρος, μια ήπειρος πλούτου κι όχι φτώχειας, πλούτου γλωσσών και παραδόσεων, πλούτου θρύλων και ιστοριών. Η γιαγιά παραμυθού διάλεξε ιστορίες που θα φέρουν λίγο από το άρωμα και την σοφία της Αφρικής στα σημερινά ελληνόπουλα, θα τους ξυπνήσουν τον θαυμασμό και θα τους γοητέψουν, θα τους κεντρίσουν την περιέργεια και θα τους χορτάσουν με άγνωστες γεύσεις.

Μετάφραση – Συναφήγηση: Στέλιος Πελασγός

Φρανσουάζ Ντιέπ

Εργαστήρι αφήγησης με την Φρανσουάζ Ντιέπ

«Πώς να αφηγούμαστε σε μικρά και πολύ μικρά παιδιά»

Κυριακή 7 Μαΐου 2017, 11.30 -14.30

Η Γαλλίδα αφηγήτρια είναι γνωστή για την ικανότητα της να κερδίζει το ενδιαφέρον και την συγκέντρωση μικρών και μικρότερων παιδιών με το ύφος, τις τεχνικές και το περιεχόμενο των παραδοσιακών ιστοριών της. Στο σεμινάριο αυτό θα μας μεταφέρει την εμπειρία και την γνώση της από αφηγήσεις που έχει πραγματοποιήσει σε όλο τον κόσμο.

Επιμέλεια – μετάφραση Στέλιος Πελασγός

Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Πληροφορίες 

Κρατήσεις στα τηλ. 210 5222181, 6942 420062

Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ, για ανέργους 6 ευρώ, για ομάδες 7 ευρώ

«Εργαστήρι Μαιρηβή», Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή

www.mairivi.gr