24 ΩΡΕΣ ΜΑΜΑ| ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΡΤΖΗ

Πηνελόπη ΚουρτζήΗ συγγραφέας Πηνελόπη Κουρτζή μάς παρουσιάζει τους πολλαπλούς ρόλους που παίρνει μέσα στο 24ωρο μια μαμά ενός μικρού παιδιού, του δίχρονου Μιχάλη.

Το 24 ώρες μαμά είναι αυτό που επιθυμούσα χρόνια τώρα και ευτυχώς με ευλόγησε ο Θεός να το ζήσω. «Κάτσε και θα δεις!» μου έλεγαν οι φίλες μου γελώντας! «Θα δεις τι σημαίνει 24 ώρες μαμά!» Μετά από δύο χρόνια μητρότητας κατάλαβα τι σημαίνει «24 ώρες μαμά» και σας το παρουσιάζω με χιούμορ όπως προσπαθώ να το βλέπω!!

24 ώρες μαμά για μένα λοιπόν σημαίνει μία ιδιότητα που συνυπάρχει με όλες τις υπόλοιπες που έχω μέσα στην ημέρα μου!

Μαμά ξυπνητήρι: είναι η ιδιότητα μου κατά την οποία με ξυπνητήρι τη φωνή του γιου μου –γλυκιά το ομολογώ- πρέπει να ανοίξω κατευθείαν τα μάτια όσο αργά και αν έχω κοιμηθεί και να αγκαλιάσω το μικρό, να βάλω γάλα, να κάνω ησυχία μην ξυπνήσει ο μπαμπάς μας, να πω ιστορίες, να τρέξω σε όλο το σπίτι να καλημερίσω τον κόσμο, να φιλήσω ένα ένα τους φίλους μας τα κουκλάκια, να αλλάξω πάνα, να ντύσω ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΠΙΕΙ ΚΑΦΕ. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τις 6:30 το πρωί!!

Μαμά-σύζυγος-μαγείρισσα πρωινού: Είναι η ιδιότητα μου κατά την οποία πίνοντας μικρές κλεφτές γουλιές από τον κρύο πια καφέ μου, έχω και τους δύο άντρες μου στο τραπέζι της κουζίνας με σκοπό να φάνε πρωινό. Περιμένω με υπομονή το γιο μου να αλλάξει τουλάχιστον 4 γνώμες για τι θα φάει, να φτύσει κάτω αυτά που δεν του αρέσουν, και παρακολουθώ το σύζυγο μου να τρώει το φαγητό που απορρίπτει ο μικρός, ο οποίος με το που το βλέπει ζηλεύει και το θέλει πάλι πίσω!

Μαμά- κουβαλητής σούπερ μάρκετ! Είναι η ιδιότητα μου κατά την οποία περιφέρομαι με το καρότσι και το μικρό να χοροπηδάει πάνω στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ με σκοπό να διαλέξω τα απολύτως απαραίτητα γιατί δεν μπορώ να τα κουβαλάω όλα μαζί. Αυτή η ιδιότητα με ακολουθεί κάθε μέρα μέχρι να καταφέρω να τα ψωνίσω όλα.

Μαμά-οικονόμος: Είναι η ιδιότητα μου κατά την οποία βάζω μία τάξη στο σπίτι, βάζω πλυντήρια,σκουπίζω και ταυτόχρονα απολαμβάνω το μικρό να έχει μόλις πετάξει με χάρη ότι έχω τακτοποιήσει μέχρι τώρα.

Μαμά-σιδερώστρα: Είναι μία ξεχωριστή ιδιότητα γιατί μου επιτρέπει να κάθομαι ακίνητη και να σιδερώνω λέγοντας ταυτόχρονα παραμύθια στον γιο μου για να κάθεται ήσυχος.

Μαμά- εργαζόμενη: Είναι η ιδιότητα μου κατά την οποία, ράκος από τα κλάματα αποχωρισμού του μικρού, πηγαίνω στη δουλειά όπου η μισή ώρα περνάει στο τηλέφωνο να μιλάω παιδιάστικα στο μικρό που δεν εννοεί να το κλείσει και η υπόλοιπη λύνοντας ενδιάμεσα διαδικαστικά θέματα του γιου μου.

Μαμά-εργαζόμενη ξανά: Είναι η ιδιότητα μου κατά την οποία επίσης, οι παλμοί μου όταν έχει κίνηση για να γυρίσω σπίτι φτάνουν στο κόκκινο και μπαίνω στην είσοδο εννοείται χαμογελαστή και γεμάτη καινούρια παιχνίδια στο μυαλό μου.

Μαμά-άνθρωπος με φυσικές ανάγκες: Είναι η ιδιότητα μου κατά την οποία ακόμα και το ντους μου το κάνω παρέα με μία παιδική παρουσία που εννοείται με πιέζει να βγω για να παίξουμε.

Μαμά- μαγείρισσα: Από τις ωραιότερες και πιο επικίνδυνες ιδιότητες. Είναι η ιδιότητα μου κατά την οποία κάνω ακροβατικά ώστε να μαγειρέψω χωρίς να καεί το παιδί που είναι στην αγκαλιά μου, χωρίς να καταστραφεί το φαγητό και προσπαθώντας να ετοιμαστεί μέσα σε δέκα λεπτά γιατί όλοι πεινάνε.

Μαμά-πεινασμένη: Είναι η ιδιότητα μου κατά την οποία τσιμπάω τις μπουκιές που έχουν μείνει από το πιάτο του μικρού ταΐζοντας τον, πετυχαίνοντας έτσι ένα σκάρτο υποτυπώδες γεύμα.

Μαμά-συγγραφέας: Είναι η ιδιότητα μου κατά την οποία γράφω ένα κεφάλαιο από το νέο μου βιβλίο που με ικανοποιεί και μετά το χάνω σε δευτερόλεπτα καθώς ο γιος μου έχει στρογγυλοκαθίσει πάνω στο delete.

Μαμά-γυναίκα: Είναι η ιδιότητα μου κατά την οποία φεύγω από το κομμωτήριο με μισές ανταύγειες γιατί απλά ο μικρός έκλαψε και του έλειψα, από το ινστιτούτο νυχιών με μισό βαμμένο χέρι γιατί δεν απαντάνε στο σπίτι στο τηλέφωνο και εγώ ανησυχώ.

Μαμά-φίλη: Είναι η ιδιότητα μου κατά την οποία ζητάω κατανόηση από τις φίλες μου που ακυρώνω τον καφέ που έχουμε κανονίσει μήνες τώρα γιατί «έχουμε λίγη γκρίνια.»

Μαμά-ευτυχισμένη σύζυγος: Είναι η ιδιότητα μου κατά την οποία στις επετείους μας αναπολούμε τις νεανικές μας στιγμές με τον άντρα μου στον καναπέ του σαλονιού γιατί λες και είναι μιλημένος ο γιος μας ότι θα βγούμε, φροντίζει να έχει λίγα δεκατάκια και να το ακυρώσουμε.

Μαμά-ζογκλέρ: Είναι η ιδιότητά μου κατά την οποία καλούμαι να κοιμηθώ στην άκρη άκρη του κρεβατιού ισορροπώντας στο κενό επειδή ο γιος μου έχει πιάσει όλη τη μεριά μου και προσπαθώ να μην τον ξυπνήσω.

Μαμά-μασέρ: Είναι η ιδιότητα μου κατά την οποία, όσο κουρασμένη και αν είμαι, κάνω μασάζ στα ποδαράκια γιατί το μπάνιο αντί να μας νυστάξει, μας ξύπνησε και τώρα πρέπει να χαλαρώσουμε για να κοιμηθούμε.

Μαμά-Αδερφοί Γκριμ: είναι η ιδιότητα μου κατά την οποία πρέπει να έχω στο μυαλό μου την ετοιμότητα να σκαρώσω τουλάχιστον τρία καινούρια παραμύθια για να κοιμηθούμε γιατί τα παλιά τα βαρεθήκαμε.

Σας φαίνονται πολλές; Α, και δεν έχω βάλει τις έκτακτες: Μαμά- παιδίατρος, μαμά-βαμπίρ όταν έχω να κοιμηθώ πολλές νύχτες σερί, μαμά- διαιτητής, μαμά-εγκυκλοπαίδεια, μαμά-παρηγορητής, μαμά-έπιπλο να σκαρφαλώνει, μαμά-ATM να έχει μονίμως χρήματα να αγοράζει παιχνίδια, και πολλές πολλές άλλες.

Υπάρχει όμως και δύο ιδιότητες στο «24 ώρες μαμά» που είναι πάντα εκεί και αλλάζουν όλη αυτή την εικόνα. Περήφανη μαμά που κάθεται και τον χαζεύει να κοιμάται γιατί δεν μπορεί να πάρει τα μάτια της από πάνω του. Και η φυσικά η μαμά-Alzheimer γιατί όσο και να προσπαθώ δεν μπορώ να θυμηθώ πώς έμοιαζε η ζωή μας πριν έρθει και κυρίως δεν είναι πώς δεν μπορώ να το φανταστώ. Είναι πώς δεν θέλω!

Πηνελόπη Κουρτζή

Η Πηνελόπη Κουρτζή έχει γράψει το βιβλίο «Κουμκουατ. Εκεί όπου ρίζωσε η αγάπη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. 

Leave a Reply