24 ΩΡΕΣ ΜΑΜΑ: ΜΑΡΙΑ ΒΡΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μαρία ΒρανοπούλουΗ Μαρία Βρανοπούλου είναι μητέρα δύο παιδιών, του Αλέξανδρου (9 ετών) και της Μαριάννας (3 ετών).  Έχει σπουδάσει Ιστορία – Αρχαιολογία και εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικό σχολείο. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο από μικρή ηλικία και όταν γεννήθηκαν τα παιδιά της συνέχισαν να ταξιδεύουν με τον σύζυγο παίρνοντας και τα παιδιά μαζί. Έτσι, ο γιος της Αλέξανδρος σε ηλικία 9 ετών έχει ήδη επισκεφθεί 32 χώρες, ενώ η Μαριάννα σε ηλικία 3 ετών 13 χώρες.

Το πρόγραμμα τον χειμώνα είναι αρκετά έντονο.

6.40 χτυπάει το ξυπνητήρι. Ο σκύλος πρέπει να βγει έξω βόλτα. Το γάλα να μπει στο μπιμπερό και να ζεσταθεί. Παράλληλα ντύνομαι και ετοιμάζομαι για τη δουλειά. Στις 7 ξυπνάω τον Αλέξανδρο. Αυτό μας παίρνει περίπου ένα 20λεπτο μέχρι να τον καταφέρω να σηκωθεί από το κρεβάτι. 7.35 πρέπει να είμαστε στη στάση, όπου θα περάσει το σχολικό. Φωνάζω! “Φεύγουμε! Βάλε παπούτσια! Θα αργήσουμε!” 7.40 έρχεται το σχολικό. 7.50 έχω επιστρέψει στο σπίτι.

Τώρα πρέπει να ξυπνήσει η μικρή. Το πρώτο πράγμα που θα ζητήσει είναι το γάλα της. Ευτυχώς, είναι έτοιμο και ζεστό. Όσο πίνει τα γάλα της, ετοιμάζω την τσάντα της για το σχολείο: Το θερμός με το νερό και το lunch box, ένα φρούτο και ένα σνακ. 8.15 πρέπει να είμαστε πάλι στον δρόμο, γιατί θα περάσει το δεύτερο σχολικό. Εγώ 8.15 πρέπει να έχω φύγει. Πάω με τα πόδια στο σχολείο. Είναι ακριβώς 15 λεπτά περπάτημα. Στις 08.30 πρέπει να βρίσκομαι στην τάξη. 8.30 χτυπάει το κουδούνι. Δεν έχω περιθώριο να αργήσω.

Στο σχολείο το πρόγραμμα είναι επίσης έντονο. Εκτός από τη διδασκαλία, έχουμε πολλά άλλα καθήκοντα – ρόλους: ομίλους, καθηγητής σύμβουλος, προγράμματα, συνεδριάσεις, σχεδιασμός εορτών, ραντεβού με γονείς, κλπ. Είναι τόσο έντονο το πρόγραμμα που πολλές φορές δεν προλαβαίνω να πάω ούτε στην τουαλέτα. Στις 3.30 τελειώνει το μάθημα, αλλά πάντα θα κάτσω στο γραφείο μου για 1-2 ώρες ακόμα να διαβάζω και να ετοιμάσω τα μαθήματα της επόμενης μέρας.

Στο σπίτι επιστρέφω κατά τις 5. Πάω παίρνω τον Αλέξανδρο από τη στάση που γυρίζει εκείνη την ώρα. Επιστρέφουμε σπίτι μαζί. Τρώμε και έχουμε 45 λεπτά ελεύθερο χρόνο να φάμε και να μιλήσουμε. Η Μαριάννα συνήθως κοιμάται εκείνη την ώρα. 17.50 πρέπει πάλι να φύγουμε. Στις 18.00 έχει Kick Boxing ή τένις ή break dance, ανάλογα με τη μέρα. Όσο τον περιμένω, κάνω κι εγώ τη γυμναστική μου. Επιστρέφουμε σπίτι κατά τις 7.30.

Τώρα αρχίζει το δύσκολο κομμάτι. Το διάβασμα. Είναι η ώρα που θέλει να παίξει και η μικρή μαζί μου, αλλά παράλληλα πρέπει να βοηθήσω τον Αλέξανδρο με τα μαθήματά του. Δύσκολος ο συνδυασμός. Μακάρι να μπορούσα να χωριστώ στα δύο. Είναι η ώρα της γκρίνιας, του τσακωμού και της ζήλιας. Προσπαθώ να μάθω στον Αλέξανδρο να διαβάζει μόνος του, αλλά ζηλεύει να με βλέπει να ασχολούμαι με τη Μαριάννα και με θέλει συνέχεια δίπλα του.

Φτάνει 21.00. Νιώθω εξαντλημένη. Προσπαθώ να βάλω τα παιδιά για ύπνο, για να ξεκουραστώ κι εγώ. Κατά τις 21.00 επιστρέφει συνήθως και ο σύζυγος από τη δουλειά του. Τα παιδιά θέλουν να παίξουν μαζί του. Δεν πάνε για ύπνο. Θα περάσει καμιά ώρα ακόμα μέχρι να τα καταφέρουμε να τους κοιμίσουμε. 22.00 Θα ήθελα να δω λίγη τηλεόραση και να χαλαρώσω. Συνήθως όμως δεν αντέχω. Βάζουμε ένα ποτήρι κρασί με τον σύζυγο και τα λέμε για λίγο στη βεράντα. Σε λίγο όμως θα πάω κι εγώ να κοιμηθώ μαζί με τα παιδιά…

tsY3OrLw

Το πρόγραμμα του χειμώνα μπορεί να είναι δύσκολο και κοπιαστικό, όμως έχω στη διάθεσή μου τις σχολικές διακοπές: Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι! Τι σημαίνει για εμένα αυτό; Σημαίνει ποιοτικός χρόνος με την οικογένειά μου, χαλάρωση, ξεκούραση και ταξίδια! Ως οικογένεια ταξιδεύουμε τουλάχιστον 3 φορές τον χρόνο, ενώ το καλοκαίρι κάνουμε πάντα ένα μεγάλο ταξίδι στο εξωτερικό. Τα ταξίδια για εμάς είναι τρόπος ζωής και θεωρούμε πως έτσι προσφέρουμε στα παιδιά μας παιδεία ανεκτίμητης αξίας. Δεν είναι όμως ταξίδια ξεκούρασης αυτά που κάνουμε. Είναι οδοιπορικά. Είναι ταξίδια που ανά 1-2 μέρες αλλάζουμε μέρος, είναι ταξίδια εξερεύνησης και περιπέτειας. Μπορεί να χρειαστεί να περάσουμε πολλές ώρες μέσα σε αεροπλάνα, αυτοκίνητα, λεωφορεία, κλπ.  Είναι ταξίδια ναι μεν κουραστικά, με έντονο πρόγραμμα, αλλά που μας γεμίζουν με πλούσιες εικόνες, γνώσεις και εμπειρίες.

Πρόσφατα φτιάξαμε και ένα κανάλι στο Youtube, το Traveling with kids, όπου ανεβάζουμε βίντεο από τα διάφορα ταξίδια μας. Τα βίντεο αυτά είναι ερασιτεχνικά, τραβηγμένα με τα κινητά μας και απεικονίζουν όχι μόνο τις εύκολες αλλά και τις δύσκολες στιγμές ενός ταξιδιού. Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε τον κόσμο να ταξιδέψει κι αυτός με τα παιδιά του και να μην το θεωρεί δύσκολο ή ακατόρθωτο. Μέχρι στιγμής έχουμε αναρτήσει επεισόδια από το Βόρνεο και την Τυνησία, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και βίντεο από τα ταξίδια στην Αρμενία – Γεωργία, από το Μεξικό, το Μπελίζ και τη Γουατεμάλα.

Δείτε περισσότερα για το Travelling with Kids, τη Μαρία και τον άντρα της, τον Θοδωρή, εδώ

Leave a Reply