24 ΩΡΕΣ ΜΑΜΑ-ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΑ

Ελένη ΠέταΗ μουσικός και τραγουδίστρια Ελένη Πέτα μιλάει στο Τaλκ για το 24ωρό της παρέα με τον πεντάχρονο γιο της.

Πριν ξεκινήσω να σας περιγράφω το εικοσιτετράωρό μου ως μαμάς, για τα πρακτικά να σας πω ότι κάθε μέρα κοιτάζω το γιο μου, ο οποίος θα κλείσει πια τα πέντε όπου να ‘ναι, και δεν το πιστεύω πως είναι δικός μου, πως δηλαδή ο Θεός με αξίωσε με αυτό το σπουδαίο δώρο ζωής σε κάπως προχωρημένη, θα έλεγα, ηλικία! Συνοπτικά, θα σας έλεγα πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτυχία της ζωής μου. Και ξεκινάμε!

8.00
Ξύπνημα με ξυπνητήρι μιας και πάντοτε ήμουν λάτρης του ύπνου! Ο δε Νίκος, δεν πάει να έχει κοιμηθεί και στις δώδεκα το βράδυ (κατ´ εξαίρεση κάποια Σάββατα ίσως), στις 8 το πρωί είναι στο πόδι! Η καθημερινή μου ιεροτελεστία είναι ο καφές ο ελληνικός, διπλός, μη σας πω και τριπλός, και ξεκινούν οι ετοιμασίες για το πρωινό του μικρού μου!

9.20
Τον αγαπώ, τον λατρεύω, αλλά έρχεται η ώρα του προσωπικού μου χρόνου, μιας και το σχολικό έχει έρθει να τον παραλάβει κι εγώ τρίβω τα χέρια μου από αγαλλίαση! Θα κρατήσει λίγες ωρίτσες που θα κυλήσουν σαν τη βροχή στον τσίγκο, που έλεγε και ο αείμνηστος Λάμπρος Κωνσταντάρας! Μέσα σε αυτές τις λιγοστές ωρίτσες της ξενοιασιάς εντός εισαγωγικών η Μαίρη Παναγιωταρά αναλαμβάνει δράση! Κάποιες δουλειές του σπιτιού (ποια σιχαίνεται το σίδερο;;;) κάποιο σούπερ μάρκετ, άντε και ένα γυμναστήριο γιατί μέσα σε όλα οφείλουμε να φροντίζουμε για την υγεία μας και την εμφάνισή μας!

15.10
Ο μικρός γυρνάει στο σπίτι με άγριες διαθέσεις! Τι στο καλό; Δεν εκτονώνονται εκεί πέρα; Αρπάζει τις μπαγκέτες των ντραμς, μιας και έχει τρέλα με αυτά από πολύ πιο μικρός και ξεκινάει η μελέτη!Εκεί κάπου αρχίζει και το δικό μου ζέσταμα της φωνής με τις επαναλαμβανόμενες φράσεις σε διάφορες δυναμικές: “Νίκο είναι μεσημέρι, Νίκο, ο κόσμος κοιμάται”. Σε αυτό το σημείο με πιάνουν οι σκέψεις πως έπρεπε να αξιωθώ να έχω για σπίτι μια μονοκατοικία και όχι ένα διαμέρισμα! Αλλά ούτε αυτό…Το μεσημέρι μας λοιπόν κυλάει με…μουσική μελέτη, παιχνίδι, παζλ και λίγη ζωγραφική. Και φτάνει η στιγμή που οι ώρες κοινής ησυχίας σταματούν…

17.30
Μπορεί να μην κατάφερα να έχω το ιδανικό σπίτι, αλλά έχω ιδανικές φίλες με παιδάκια γλυκούλικα, συνομήλικα του Νίκου, με ωραιότατη πυλωτή για έναν ξέγνοιαστο απογευματινό καφέ. Ο μικρός παίζει και τρελαίνεται ενώ εμείς πίνουμε καφέ και κάνουμε σχέδια και όνειρα για αποδράσεις! Στην πράξη, φυσικά δεν έχουμε πάει πουθενά, αλλά δεν είναι κακό να ονειρεύεσαι και λίγο.

20.00
Μετά από κανένα δίωρο παιχνιδιού στους φίλους μας ή στις κούνιες, επιστρέφουμε στο σπίτι για τα… καθιερωμένα: Μπανάκι, φαγάκι και νάνι! Αυτό το τελευταίο είναι και ο Γολγοθάς μας! Μετά από παρακαλετά, πάει στο κρεβάτι σηκωτός. Και μη νομίσετε πως η συνέχεια είναι απλή… «Καταναγκαστικό» διάβασμα παραμυθιών μέχρι να έρθει-επιτέλους- η ιερή στιγμή του ύπνου του! Στις αρχές διαβάζαμε όλο τον τόμο των κλασικών παραμυθιών, ώσπου πάτησα πόδι! Δύο και τέλος! Εννοείται πως δε φεύγουμε από το δωμάτιο αν δεν ακουστεί το χαριτωμένο αυτό ροχαλητό, ένδειξη πως πια αποκοιμήθηκε!

22.00
Επιτέλους ησυχία, μπας και δούμε και καμιά ταινία! Αλλά πρέπει να είναι τουλάχιστον οσκαρική αλλιώς δεν καταφέρνω να δω ούτε τη μισή.

Η αλήθεια είναι πως τις βραδινές ώρες είμαι πια εντελώς πτώμα, καθώς ό,τι σας περιέγραψα, το έκανα με επιγραμματικό τρόπο και όσα μου συμβαίνουν είναι πιο… πολύπλοκα. Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε πως και η δουλειά μου μπορεί επίσης να έχει «κλέψει» και κάποιες ώρες από το εικοσιτετράωρό μου.Τα βράδια έρχεται η ώρα του απολογισμού. Ήμουν καλή μαμά; Έκανα λάθη; Μήπως δεν θα έπρεπε να έχω συμπεριφερθεί έτσι; Ακούστε κάτι που με βοηθάει. Σκέφτομαι ότι είμαστε άνθρωποι με όρια στην υπομονή και όχι πάντα με τις ίδιες διαθέσεις. Αλλά είναι σημαντικό να ζητάς συγνώμη για τα λάθη που έχεις κάνει και να καλλιεργείς με αυτόν τον τρόπο τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σου, που για μένα είναι και η πιο σημαντική! Ειδικά για τα αγόρια! Συνελόντι ειπείν, η μάνα είναι το πιο ιερό πρόσωπο! Και τα παιδιά είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά ταυτόχρονα ό,τι πιο πολύτιμο μπορεί να υπάρξει στη ζωή μας…

Ελένη Πέτα μαμά

Η Ελένη Πέτα ετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές της συναυλίες σε όλη την Ελλάδα ενώ παράλληλα κυκλοφορεί το νέο της single με τίτλο “Ανοίγω πανιά” σε στίχους της Ρεβέκκας Ρούσση και μουσική του Κώστα Μηλιωτάκη.

Leave a Reply