Η ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ

Βρισκόμαστε στη 2η-3η εβδομάδα της επιδημίας της γρίπης που μοιάζει να κορυφώνεται αυτές τις μέρες.

Αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει έως και το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε θα δώσει τη θέση της σε βακτηριακές λοιμώξεις, αφού προηγουμένως θα έχει εξασθενήσει την άμυνα του πληθυσμού. Τέτοιες λοιμώξεις είναι αυτές που οφείλονται σε Πνευμονιόκοκκο, Αιμόφιλο τύπου Β, Μηνιγγιτιδόκοκκο, Μυκόπλασμα, Χλαμύδια και άλλα, λιγότερο συχνά.

Προσοχή, λοιπόν, γιατί με τη γρίπη δεν τελειώνουν τα βάσανά μας!

Υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής επιδημίας της γρίπης, που πρέπει να τα επισημάνουμε.

  1. Τα μικρότερα των 5 ετών παιδιά εμφανίζουν εντονότερα συμπτώματα
  2. Εμφανίζεται με ποικιλία συμπτωμάτων , όπως εμέτους, κοιλιακούς πόνους, διάρροια και όχι μόνο με κεφαλαλγία, πόνο στο φάρυγγα, μυαλγίες, βήχα, καταρροϊκά φαινόμενα και πυρετό.
  3. Είναι δυνατόν τα συμπτώματα από το κατώτερο αναπνευστικό (πνευμονίτιδα), να εμφανισθούν πρώιμα, πριν από την εμφάνιση των  κλασικών συμπτωμάτων της γρίπης
  4. Συχνά τα συμπτώματα έχουν διφασική πορεία, ιδιαίτερα ο πυρετός. ( επάνοδος του πυρετού μετά 24-36 ώρες απυρεξίας)
  5. Το φετινό στέλεχος Η1Ν1 εμφανίζει επιλεκτικά νευροτρόπο δράση, με ευρύ φάσμα νευρολογικών εκδηλώσεων, από απλή υπνηλία και μειωμένη επαφή , έως μηνιγγοεγγεφαλίτιδα.
  6. Το test άμεσης ανίχνευσης με δείγμα εκκρίματος από το ρινοφάρυγγα, είναι συχνά ψευδώς αρνητικό (συχνότερα από ότι τις προηγούμενες χρονιές) και για το λόγο αυτό, σε περιπτώσεις σοβαρής υποψίας για γρίπη, πρέπει να εφαρμόζεται και μοριακή ανίχνευση με PCR.
  7. Σε παιδιά <2 ετών με έντονα συμπτώματα, συμβατά με προσβολή από ιό γρίπης, ανεξάρτητα αν η ταχεία δοκιμασία είναι αρνητική, συνιστάται η χορήγηση Tamiflu.
  8. Η χορήγηση του Tamiflu συνιστάται και σε βρέφη με βεβαιωμένη γρίπη μικρότερα των 3 μηνών. Για τα βρέφη αυτά, περιέργως, δεν συνιστάται προφύλαξη και αυτό αποτελεί παράδοξο. Επειδή για το θέμα αυτό δεν υπάρχει ή δεν αναφέρεται κάποια επιστημονικά αληθοφανής δικαιολογία, δεν νομίζω ότι π.χ σε βρέφος 50 ημερών με βεβαιωμένη γρίπη στο άμεσο στενό περιβάλλον, θα ήταν λάθος η χορήγηση χημειοπροφύλαξης.
  9. Ο ιός της γρίπης αποτελεί έναν κοινό λοιμογόνο παράγοντα, ο οποίος όμως συχνά σχετίζεται με επιπλοκές από δευτερογενή ανάπτυξη βακτηριακών λοιμώξεων. Αυτό το χαρακτηριστικό τον καθιστά ξεχωριστό και ιδιαίτερα επικίνδυνο, κυρίως όταν πρόκειται για ευπαθή άτομα είτε ένεκα της ηλικίας ή εξ αιτίας υποκείμενου νοσήματος.

Προσοχή: Σε παιδιά με πολύ υψηλό πυρετό, καλή γενική κατάσταση, με μικρή διόγκωση υπογνάθιων και πρόσθιων τραχηλικών λεμφαδένων, χωρίς κεφαλαλγία, χωρίς καταρροϊκά φαινόμενα και βήχα, διαγνώσθηκε με μοριακή μέθοδο Coronavirus.

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης, Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής, στο paidiatriki.gr 

Leave a Reply