ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ;

Πόσο πολύ πονάει κατά τη διάρκεια των εξετάσεων; Μπορεί άραγε να αναγνωρίσει τη φωνή και το άγγιγμά μας; Μας βλέπει; Ακούει τους ήχους των μηχανημάτων ή δεν φτάνουν τόσο διαπεραστικοί στα αφτιά του; Είναι συνειδητά τα χαμόγελα που σκάει; Γιατί το διπλανό μωρό κινείται και το δικό μας όχι;

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι μπορεί στ’ αλήθεια να ακούει, να βλέπει, να κάνει και γενικά να αισθάνεται το πρόωρο μωρό μας στη θερμοκοιτίδα. Οι απαντήσεις έχουν να κάνουν φυσικά με την εβδομάδα κύησης και την ανάπτυξη που επιτυγχάνεται αναλόγως. Η παρακάτω κατηγοριοποίηση βοηθάει να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

23-25 εβδομάδες κύησης

Όραση: Είναι η τελευταία από τις αισθήσεις που ωριμάζει. Τα μάτια ενός πρόωρου παραμένουν κατά κανόνα κλειστά και χρειάζονται προστασία καθώς είναι πολύ ευαίσθητα στο φως.

Αφή: Το δέρμα είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο στο άγγιγμα. Οι υποδοχείς πόνου δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένοι και γι’ αυτό ακόμη και το χάδι μπορεί να είναι επώδυνο για ένα πρόωρο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ακουμπήσετε απαλά το χέρι σας στην πλάτη του μωρού και εκείνο θα νιώσει σίγουρα την παρουσία σας και θα ηρεμήσει.

Ακοή: Τα όργανα της ακοής είναι σχεδόν σχηματισμένα, όμως επειδή το μωρό είχε μάθει να ακούει τους ήχους φιλτραρισμένους μέσα στη μήτρα, οι δυνατοί ήχοι μπορεί να του προκαλέσουν πόνο. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για το μωρό που ήδη αναγνωρίζει τη φωνή σας, να του μιλάτε χαμηλόφωνα και γλυκά.

Γεύση: Οι γευστικοί κάλυκες αναπτύσσονται πλήρως μέχρι την 21η εβδομάδα. Λόγω της ανωριμότητας όμως του πεπτικού και νευρολογικού συστήματος, ένα πρόωρο δεν λαμβάνει τροφή από το στόμα.

Όσφρηση: Δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί. Ωστόσο το μωρό μπορεί να είναι ευαίσθητο σε έντονες μυρωδιές, όπως αρώματα, καθαριστικά προϊόντα ή τσιγάρο.

Κίνηση: Τα πρόωρα αυτής της ηλικίας κύησης δεν έχουν μυϊκό τόνο. Τα νεύρα και οι μύες είναι ακόμη ανώριμα και για το λόγο αυτό οι κινήσεις είναι περιορισμένες και ασυντόνιστες. Μέσα στη ΜΕΝΝ, τα μωρά τοποθετούνται σε «φωλιές», κάτι που βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του μυϊκού τόνου και της μυϊκής δύναμης.

26-29 εβδομάδες κύησης

Όραση: Το μωρό μπορεί να ανοίξει περιστασιακά τα μάτια του όμως ακόμη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο φως.

Αφή: Η απαλή και σταθερή πίεση στο σώμα παραμένει ο καλύτερος τρόπος να το αγγίξετε.

Ακοή: Οι δυνατοί ήχοι παραμένουν ιδιαίτερα στρεσογόνοι για ένα πρόωρο. Μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή της μητέρας αλλά ίσως δεν ανταποκρίνεται πάντα σε αυτή.

Γεύση: Πολλά μωρά ίσως δεν μπορούν ακόμη να σιτιστούν από το στόμα. Ωστόσο, στην 28η εβδομάδα, τα περισσότερα πρόωρα απολαμβάνουν να πιπιλούν είτε μία πιπίλα είτε το δάχτυλό τους, διαδικασία απαραίτητη για να μπορέσουν αργότερα να σιτιστούν από το στόμα. Μικρή ποσότητα (μητρικού) γάλακτος στην πιπίλα, θα βοηθήσει το μωρό να συνδέσει τις ώρες των γευμάτων με την αίσθηση της πείνας και θα μπορέσει να γευτεί και να μυρίσει το γάλα.

Όσφρηση: Το μωρό αρχίζει να αναγνωρίζει τη μυρωδιά των γονιών του κατά τη δέρμα με δέρμα επαφή.

Κίνηση: Τα μωρά που γεννιούνται από την 26η μέχρι την 29η εβδομάδα κύησης εξακολουθούν να κάνουν ασυντόνιστες και ακούσιες κινήσεις. Ο μυϊκός τόνος δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, και τα άκρα τους παραμένουν σε χαλαρή έκταση. Οι κινήσεις που κάνουν μοιάζουν με τινάγματα, κινήσεις απόλυτα φυσιολογικές. Από την 29η εβδομάδα, αρχίζει να αναπτύσσεται ο μυικός τόνος και έτσι το μωρό θα μπορεί να μαζεύει τα ποδαράκια του.

30-33 εβδομάδες κύησης

Όραση: Η όραση εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αλλά το μωρό πλέον μπορεί να σχηματίσει εικόνες. Τα μάτια ανοιγοκλείνουν και μπορούν να ανταποκριθούν στο φως και το σκοτάδι. Μπορεί να εστιάσει σε αντικείμενα ή ακόμη καλύτερα σε πρόσωπα που βρίσκονται σε 20-25 εκατοστά απόσταση.

Αφή: Τα μωρά παραμένουν ευαίσθητα στο άγγιγμα, απολαμβάνουν όμως την επαφή δέρμα με δέρμα

Ακοή: Οι δυνατοί ήχοι εξακολουθούν να είναι πολύ ενοχλητικοί για το μη ανεπτυγμένο νευρολογικό σύστημα του μωρού, το οποίο αρχίζει όμως να εναρμονίζεται ολοένα και περισσότερο με το περιβάλλον.

Γεύση: Σε αυτές τις εβδομάδες τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να σιτίζονται από το στόμα. Χρειάζονται ωστόσο εξάσκηση για να μπορέσουν να μάθουν να συντονίζουν την αναπνοή τους με την κατάποση.

Όσφρηση: Η λειτουργία της όσφρησης ολοκληρώνεται. Το μωρό μπορεί να συνδέσει τη μυρωδιά του γάλακτος με τις ώρες ταΐσματος.

Κίνηση: Τα μωρά αρχίζουν να κάνουν περισσότερες κινήσεις, αν και ακόμη είναι κατά κανόνα ακούσιες και σπασμωδικές. Από την 31η εβδομάδα, ένα πρόωρο έχει ικανοποιητικό μυικό τόνο και μπορεί να μαζεύει τα ποδαράκια του. Οι μύες του λαιμού είναι αρκετά δυνατοί και το μωρό μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του και να το γυρίζει από τη μία ή την άλλη πλευρά. Επίσης, από την 33η εβδομάδα, μπορεί να συντονίσει πολύ καλά την αναπνοή και την κατάποση και μπορεί να αρχίσει να τρέφεται από το στόμα. Χρειάζεται όμως πολλή εξάσκηση και πολλή υπομονή για να κατακτηθεί απόλυτα αυτό το ορόσημο.

34-36 εβδομάδες κύησης

Όραση, αφή, ακοή, γεύση, όσφρηση,κίνηση

Τα μωρά χρησιμοποιούν πλέον και τις 5 αιισθήσεις για να αντιληφθούν τον κόσμο. Η όραση εξακολουθεί να αναπτύσσεται, μένουν ξύπνια για μεγαλύτερο διάστημα και οι οικείοι ήχοι και το γνώριμο άγγιγμα της οικογένειας, βοηθάει στη γρήγορη και υγιή ανάπτυξή τους.

Οι κινήσεις τους είναι ακόμη λιγότερο συντονισμένες σε σχέση με ένα τελειόμηνο, καθώς οι μύες ακόμη αναπτύσσονται. Την 34η εβδομάδα, μπορεί ακόμη να μην έχει σωστή στάση και να έχει τα άκρα του σαν το βάτραχο, όμως μέχρι την 36η εβδομάδα, το μωρό θα έχει αναπτύξει μυικό τόνο και θα μπορεί να διατηρεί το σώμα του σε κάμψη. Ίσως όμως χρειαστεί και βοήθεια για να κατακτήσει αυτό το ορόσημο.

Πηγή: www.peekabooicu.com

ΑΠΟΔΟΣΗ: ΤΑΣΟΥΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ, από το 31ebdomades.gr

Leave a Reply