ΠΩΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ;

newborn-baby-990691_960_720Έπειτα από εννέα μήνες αναμονής η πολυπόθητη στιγμή έφτασε! Κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας, και δεν το… πιστεύετε! Ναι μεν είναι δικό σας, που σημαίνει ότι το βλέπετε με «άλλα μάτια», αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θυμίζει και πολύ τα μωρά των διαφημίσεων. Αλήθεια, πώς μοιάζει ένα νεογέννητο;

Τα περισσότερα μωρά, όταν γεννιούνται, έχουν ελαφρώς μυτερό κεφάλι, πρησμένα μάτια και πλακουτσωτή μύτη – αποτέλεσμα του στριμώγματος τις τελευταίες εβδομάδες στη μήτρα αλλά και της πίεσης που υφίστανται κατά το πέρασμα μέσα από τα οστά της λεκάνης και τη στενωπό του τραχήλου της μήτρας κατά τον τοκετό. Η μητέρα φύση, που όλα τα προβλέπει, έχει μεριμνήσει ώστε τα οστά του κρανίου να μην είναι κολλημένα μεταξύ τους για να μπορούν να έχουν σχετική «ελαστικότητα» και να αλλάζουν σχήμα καθώς το μωρό γεννιέται. Όπως και να ’χει, το κεφάλι του παιδιού θα αποκτήσει το κανονικό σχήμα του σε λίγες ημέρες. Επιπλέον, αν τα οστά ήταν κολλημένα δεν θα ήταν δυνατή η ανάπτυξη του εγκεφάλου – ο εγκέφαλος του μωρού αυξάνει σταδιακά από τη γέννηση έως και τον 24ο μήνα. Περί τον 18ο μήνα συγκολλούνται τα οστά και κλείνει το λεγόμενο «μαλακό» (πρόσθια πηγή) μέρος του κεφαλιού του παιδιού.

πώς μοιάζει ένα νεογέννητο

Ματάκια φουσκωτά
Το πρήξιμο των ματιών οφείλεται και αυτό στις πιέσεις που υφίσταται το κεφάλι του μωρού κατά το ταξίδι του στον κόσμο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν σας βλέπει. Ακόμη και με τα πρησμένα ματάκια του το μωρό μπορεί να διακρίνει θολά τα πρόσωπα των γονιών του μόλις γεννηθεί. Συνήθως το πρήξιμο υποχωρεί έπειτα από 10-15 ημέρες. Μπορεί, επίσης, από την πίεση να σπάσουν μικρά αγγεία στο άσπρο του ματιού – και αυτά θα φύγουν μόνα τους σε 2-3 εβδομάδες. Το δέρμα του νεογέννητου καλύπτεται από σμήγμα το οποίο κατά την ενδομήτρια ζωή αλλά και στον τοκετό δρα ως προστατευτικό «λιπαντικό». Χρειάζεται λίγες ώρες για να φύγει. Κάποια νεογνά έχουν σφιχτό μαλακό δέρμα ενώ άλλα –συνήθως τα υπερώριμα και τα ελλιποβαρή– έχουν χαλαρό δέρμα. Επίσης, μπορεί το δέρμα τους να είναι σκασμένο και ξηρό ιδίως στις παλάμες και στα πέλματα. Σε πολλά μωράκια επίσης η πλάτη, οι λοβοί των αυτιών, τα μάγουλα και οι ώμοι καλύπτονται από λεπτές τρίχες οι οποίες εξαφανίζονται σε λίγους μήνες.

Αυτάκια πεταχτά
Αρκετά νεογέννητα γεννιούνται έχοντας ελαφρώς πεταχτά αυτιά. Είναι κι αυτό αποτέλεσμα της πίεσης που έχει υποστεί το μωρό μέσα στη μήτρα και, το πιο σημαντικό, είναι απολύτως προσωρινό. Κάτι που θα σας τονίσουν και οι μαίες και ο παιδίατρος, καθώς δεν λείπουν και τα ακραία περιστατικά με γονείς που στερέωσαν ακόμη και με λευκοπλάστ τα πεταχτά αυτάκια πάνω στο κεφάλι προκειμένου να διορθώσουν την ατέλεια. Συνήθως τα ταλαιπωρημένα από τον τοκετό αυτάκια επανέρχονται στη θέση τους μέσα σε λίγους μήνες, και προτού το παιδί συμπληρώσει τα πρώτα του γενέθλια. Σπανιότατα, μερικά αυτιά είναι προορισμένα να πετάνε, όπως πιθανόν συμβαίνει σε κάποιον από τους γονείς ή τους παππούδες, αλλά και στην περίπτωση αυτήν υπάρχει λύση.

Μύτη πλακουτσωτή
Η πλακουτσωτή μύτη είναι αποτέλεσμα μιας δυνατής πίεσης κατά τον τοκετό, και απαιτείται αρκετός χρόνος έως ότου πάρει την τελική μορφή της (μήνες). Αυτό καλό είναι να το θυμάστε κάθε φορά που αρχίζουν οι εκτιμήσεις και οι τοποθετήσεις για το «μείζον» θέμα της ομοιότητας του μωρού με κάποιον γονιό. Η πλακουτσωτή μυτούλα είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά σε ποιον γονιό μοιάζει το μωρό κατά τη γέννησή του! Και φυσικά με τη γέννηση δεν έχει καθοριστεί ούτε το χρώμα των ματιών του παιδιού. Τα όμορφα μπλε μάτια που παρατηρούμε σε πολλά μωράκια κατά τη γέννηση δεν παραμένουν πάντα και αργότερα. Ιδιαίτερα στη λευκή φυλή το χρώμα των ματιών υφίσταται πολλές αλλαγές προτού σταθεροποιηθεί. Ο χρωματισμός της ίριδος μπορεί να συνεχίσει να αλλάζει κατά τη διάρκεια όλης της πρώτης χρονιάς, ιδίως εάν το μωρό τρέφεται με το γάλα της μαμάς του. Οι ειδικοί λένε ότι είναι εφικτό μέσα στο πρώτο εξάμηνο να προβλεφθεί το χρώμα της ίριδος, αλλά το βάθος του χρώματος θα οριστικοποιηθεί με τα πρώτα γενέθλια του παιδιού. Απολαύστε όλα αυτά που σας ξενίζουν, εντυπωσιάζουν, ίσως και φοβίζουν, διότι αυτά τα χαρακτηριστικά του είναι μοναδικά και θα αλλάξουν προτού το καταλάβετε!