ΧΕΛΩΝΕΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ

Οι θαλάσσιες χελώνες κινδυνεύουν παγκοσμίως να εξαφανιστούν επειδή καταστρέφονται οι παραλίες ωοτοκίας, παγιδεύονται στα αλιευτικά εργαλεία, πέφτουν θύματα εμπορικής εκμετάλλευσης. Η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου το 60% του συνόλου των φωλιών της caretta caretta  στη Μεσόγειο. Κάθε καλοκαίρι από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Αυγούστου εκατοντάδες θηλυκές χελώνες επισκέπτονται τις παραλίες της Πελοποννήσου και από ένστικτο επιστρέφουν στις ίδιες παραλίες που γεννήθηκαν. Κατά την διάρκεια της νύχτας σκάβουν στην άμμο ένα θάλαμο (φωλιά) για να εναποθέσουν περίπου 120 εύθραυστα αυγά. Τα αυγά επωάζονται στη ζεστή άμμο για περίπου 60 ημέρες. Από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Οκτωβρίου οι μικροί νεοσσοί βγαίνουν από τις φωλιές τους κατά την διάρκεια της νύχτας και κατευθύνονται γρήγορα στην ανοιχτή θάλασσα.
Το Μικρό Χωριό, που βρίσκεται στην παραλία Βαθύ της Ανατολικής Μάνης, συνεργάζεται με την ομάδα ΑΡΧΕΛΩΝ και εκπαιδεύει μικρούς και μεγάλους για την ζωή και την προστασία της Καρέτα Καρέτα. Διαδραστικά διασκεδαστικά παιχνίδια στην παραλία βοηθούν τους πιτσιρικάδες να κατανοήσουν καλύτερα την πορεία της μαμάς και των νεοσσών, να μάθουν να αναγνωρίζουν τα σημάδια της ''μαμάς χελώνας'' όταν έρχεται να αποθέσει τα αυγά της, να μαρκάρουν και να προστατεύουν τις φωλιές για να μην τις καταστρέψουν σκυλιά και αλεπούδες. Επιπλέον, η προβολή slide show μαθαίνει στους μικρούς παραθεριστές αναλυτικές πληροφορίες για την ζωή και την προστασία της πιο γνωστής χελώνας της Μεσογείου. 
Την Τρίτη 30/7 θα γίνει η επόμενη ''εκπαιδευτική βραδιά" και την Τετάρτη 31/7 θα οργανωθούν διαδραστικά παιχνίδια και εκπαίδευση αναγνώρισης ιχνών για τα πιτσιρίκια στην παραλία.  Και όσοι τυχεροί παραφυλάξουν την νύχτα μπορεί να δουν τα νεογνά χελωνάκια να κατευθύνονται προς την θάλασσα… 
 
Για πληροφορίες και κρατήσεις:
Θεοδώρα Κουρή
Τηλ. 6936974134
f/b Μικρό χωριό
 
AΡΧΕΛΩΝ
Τηλ. 210 5231342
 
Το ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ είναι ένα παραθαλάσσιο συγκρότημα επιπλωμένων αυτόνομων κατοικιών και στούντιο, χτισμένο σε έκταση 25 στρεμμάτων κατάφυτη από βαθύσκιωτους ευκαλύπτους, ελιές και αρωματικά φυτά. Οι δίχωρες κατοικίες και τα μονόχωρα στούντιο διαθέτουν όλες τις ανέσεις για την ευχάριστη διαμονή σας καθώς και πλήρη εξοπλισμένη κουζίνα με μεγάλο ψυγείο. Ιδανικό για οικογένειες μιας και έχει άμεση πρόσβαση στην πεντακάθαρη παραλία Βαθύ (με δωρεάν ξαπλώστρες παραλίας) χωρίς διερχόμενα αυτοκίνητα. Στους κήπους και στον ελαιώνα που βρίσκεται και η παιδική χαρά, οι πιτσιρικάδες μπορούν να παίζουν ανέμελα και με ασφάλεια καθώς οι γονείς θα ρηλαξάρουν. Η παραλία είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ανατολικής Μάνης, απέραντη με ψιλή άμμο χωρίς απότομο βάθος και στον αιγιαλό γεννούν κάθε χρόνο οι θαλάσσιες χελώνες Καρέτα- Καρέτα.