ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Γίνεται να παρακολουθήσουμε μια παράσταση από τα βάθη της θάλασσας; Ναι, αν ανεβαίνει στη Μικρή Πόρτα, η οποία μπορεί να οδηγήσει το κοινό ακόμα και κάτω από τους ωκεανούς, στο βασίλειο της Μικρής Γοργόνας. Δεκάδες χεράκια κινούνται ρυθμικά όπως τα φύκια, ή γίνονται ορμητικά κύματα. Στο απόλυτα μινιμαλιστικό σκηνικό, βυθισμένο στο μπλε με φυσαλίδες που δημιουργούν την αίσθηση του βυθού, οι δύο πρωταγωνιστές κινούνται με τον τρόπο που τα κορμιά, χάνοντας τη βαρύτητά τους, επιπλέουν στη θάλασσα. Άλλη μια φορά το θέατρο Μικρή Πόρτα και οι συνεργάτες του ετοίμασαν μια παράσταση πολύχρωμη, διαδραστική και με χιούμορ. Σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου παρουσιάζει τη Μικρή Γοργόνα του Άντερσεν, όπως τη διασκεύασε για το θέατρο ο σπουδαίος Βρετανός Μάικ Κένι. Πρωταγωνιστές της η Μαρία Σκουλά και ο Γιώργος Χρυσοστόμου.
«Προσπαθώ να φτιάχνω θεατρικά έργα όπου θα μου άρεσε να έφερνα τα παιδιά μου, σαν να ήταν ακόμα μικρά• να τα φτιάχνω με φαντασία, με ενθουσιασμό και πραγματική τιμιότητα. Προσπαθώ ακόμα να σώσω τους μεγάλους μύθους από τα στολίδια και τα γκλίτερ. Θέλω το κοινό να γελάει, να νιώθει χαρούμενο, αλλά κι αυτό δεν μου φτάνει. Θέλω να νιώσουν και μια ταραχή, να ζοριστούνε και λιγάκι» σημειώνει ο θεατρικός συγγραφέας. Η παράσταση είναι μια υψηλού επιπέδου περιπέτεια με ανατροπές και δράση, έναν δυνατό έρωτα, πρίγκιπες, μάγισσες και φίλτρα. «Μερικοί ρωτάνε: Είναι για μικρά παιδάκια; Άλλοι: Είναι για κορίτσια; Απευθύνεται σε θεατές κάθε ηλικίας. Στα μικρά παιδιά (αγόρια και κορίτσια) με το παραμυθένιο, πολύχρωμο στοιχείο της και στα μεγαλύτερα με το βαθύτερο περιεχόμενο της ιστορίας, το πέρασμα των παιδιών από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Πραγματεύεται ακόμα τις σχέσεις ανάμεσα σε πρόσωπα τα οποία είναι διαφορετικά ή ανήκουν ακόμα και σε διαφορετικούς κόσμους», σημειώνουν οι συντελεστές της.

Και γοργόνα και μαμά
«Είναι ωραίο να το βλέπουν μαζί, μικροί-μεγάλοι» λέει στο Τaλκ η Μικρή Γοργόνα, η Μαρία Σκουλά, που για πρώτη φορά πρωταγωνιστεί σε μία παράσταση για παιδιά. «Είναι μια ιστορία σύνθετη. Προσπάθησα να καταλάβω τη μικρή γοργόνα, ένα πλάσμα πολύ ιδιαίτερο, ένα κορίτσι που δεν έχει βγει στον κόσμο. Μέχρι τη στιγμή που ερωτεύεται τον πρίγκιπα, ζει με την οικογένειά της ευτυχισμένη στον βυθό. Μετά όλα αλλάζουν», μας λέει και προσθέτει, «στην παράσταση δουλέψαμε πολύ με τον χορογράφο Χρήστο Παπαδόπουλο ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε την αίσθηση του βυθού».
Από τους πρώτους που απόλαυσαν το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, η κόρη της πρωταγωνίστριας, η 9χρονη Μαίρη. «Χαίρεται πάρα πολύ», λέει η Μαρία Σκουλά, «που παίζω ένα έργο όπου μπορεί να έρθει με τις φίλες της. Ήταν κάτι που μου το ζητούσε, οπότε ήρθε η κατάλληλη στιγμή κι έγινε». Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο θέατρο για ενηλίκους και στο θέατρο για παιδιά ρωτάμε την ηθοποιό, που έχει μεγάλη εμπειρία καθώς από τη δεκαετία του ’90 έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες και θέατρα. «Η διαφορά είναι το κοινό. Οι μεγάλοι είναι σιωπηλοί, εδώ το κοινό είναι ζωηρό και οφείλεις να είσαι σε διαρκή εγρήγορση για να το κερδίσεις». Όσο για τις δυσκολίες που έχει να συνδυάζει μια τόσο απαιτητική δουλειά με τον «ρόλο» της μητέρας: «Δεν είναι εύκολο, κυρίως με τα ωράρια που αλλάζουν συνεχώς. Δεν μπορείς να είσαι τα βράδια με το παιδί σου και κάθε τρεις μήνες έχεις άλλο πρόγραμμα. Θέλουν και τα δύο δόσιμο και αφοσίωση και μερικές φορές μπερδεύεσαι και νομίζεις ότι δεν είσαι καλή πουθενά. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι τα καταφέρνω κι άλλες όχι» λέει με ειλικρίνεια στο Τaλκ, το οποίο, όπως μας τόνισε, διαβάζει ανελλιπώς.

Θέατρο Πόρτα
Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι, Τηλ.: 210 7711333