ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε τα παιδικά του προγράμματα και υποδέχεται τους μικρούς του φίλους για πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες! Άλλωστε, τα Σαββατοκύριακα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης περνάμε καλά! Δείτε αναλυτικά:

Μια πολύχρωμη σκιά. Φθινοπωρινές φιγούρες
Εργαστήριο εικαστικής έκφρασης για παιδιά 5-10 ετών με την εικαστικό–art Therapist Νιόβη Σταυροπούλου

stavropoulou

Μπορεί μια σκιά να είναι πολύχρωμη; Να έχει τρεις διαστάσεις; Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο εργαστήριο εικαστικής έκφρασης τα παιδιά θα «ζωντανέψουν» τη σκιά τους. Με τη βοήθεια του προτζέκτορα θα προβάλουν τη φιγούρα τους και θα την σχεδιάσουν σε χαρτί. Στη συνέχεια το κάθε παιδί θα «γεμίσει» τη σκιά του και θα φτιάξει ένα πολύχρωμο κολάζ με εικόνες από περιοδικά, εφημερίδες, καπάκια από μπουκάλια, κουμπιά, κομματάκια ύφασμα, φύλλα από δέντρα και ξυλαράκια και άλλα υλικά.
Σάββατο 12 Οκτωβρίου, 11.00 – 13.00
Συμμετοχή: €12 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €10 το καθένα)
Παρέχονται τα υλικά. Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε αγγλόφωνα παιδιά

Πώς αισθανόμαστε τα χρώματα;
Εργαστήριο δημιουργίας απτικών έργων για άτομα με προβλήματα όρασης στο πλαίσιο της έκθεσης σύγχρονης τέχνης Martin Kippenberger: A Cry for Freedom με την εικαστικό –art Therapist Νιόβη Σταυροπούλου για παιδιά 11-15 ετών.

Clipboard02

Πώς αισθανόμαστε τα χρώματα; Τα θερμά και τα ψυχρά, τα ζωντανά ή τα μουντά, το μαύρο, το λευκό; Όλα παίρνουν σχήμα, υφή, ύψος, βάθος και θερμοκρασία για να αποδώσουν σε ένα πρωτότυπο εικαστικό έργο μια εικόνα που θα ‘μιλήσει’ στη γλώσσα των τυφλών. Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν διάφορα υλικά για να μετατρέψουν πίνακες ζωγραφικής του Martin Kippenberger σε εικαστικά έργα για άτομα με μειωμένη όραση. Αναλύοντας τα χρώματα, τη φόρμα, την ένταση και τα νοήματα μιας εικόνας, θα αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη για να βρουν τι υφή θα έχει μια τρικυμισμένη θάλασσα, τι υλικό θα χρησιμοποιήσουν για να ‘μεταφράσουν’ σε αίσθηση τον ουρανό, ένα λουλούδι, τον ήλιο, έναν άνθρωπο και θα προσπαθήσουν να τα αναπαράγουν ‘απτικά’. Θα χρησιμοποιήσουν υλικά με διαφορετικές υφές, χαρτόνια, υφάσματα, σύρμα κ.ά. για να αποδώσουν τις διάφορες επιφάνειες, τα χρώματα, τις φόρμες και το ύφος του καλλιτέχνη. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με τα προβλήματα των ατόμων με προβλήματα όρασης καθώς και η δυνατότητα που θα δοθεί στις ομάδες αυτές να ‘αγγίξουν’ την τέχνη. Τα έργα των παιδιών θα εκτεθούν στους χώρους των παιδικών εργαστηρίων του μουσείου ώστε να είναι επισκέψιμα από σχολεία ή μεμονωμένα άτομα με προβλήματα όρασης.
Κύκλος 6 συναντήσεων: Σάββατο 12/10, 2, 23 & 30/11 και 14 & 21/12
ώρα: 14.00 – 16.00
Συμμετοχή: €80 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €65 το καθένα)

Μπλε. Μπλε Φούσκες
Φτιάχνω τέχνη με τα χέρια μου
Ένα εργαστήριο για γονείς & παιδιά 2-3,5 χρονών με την Αντωνία Βέλλιου & την Δέσποινα Σακελλαρίου

mple fouskes
Ο ήχος από τα κυματάκια της θάλασσας δεν έχει φύγει ακόμα από τ’αυτιά μας …….αλλά κι εμείς δεν θέλουμε να την ξεχάσουμε! Γι’αυτό φέρνουμε μαζί μας ένα σακούλι βοτσαλάκια και πετρούλες για να τις ζωγραφίσουμε όλοι μαζί. Πάνω τους θα βάλουμε όλες τις αποχρώσεις της θάλασσας και τ’ουρανού! Αλλά δεν είναι μόνο αυτό……μια μπλε ιστορία, με γαλάζιους ήρωες, σ’έναν τόπο θαλασσί κι έναν σκούρο μπλε κακό περιμένει υπομονετικά να την ακούσετε! Κι αν νομίζετε ότι τελειώσαμε,γελιέστε! Γονείς και παιδιά ετοιμαστείτε να παίξετε το παιχνίδι με τις μπλε φούσκες!
Υ.Γ: Γονείς και παιδιά φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθείτε, γιατί σίγουρα θα λερωθείτε!
Κυριακή 13/10, ώρα: 11.30 – 13.00
Συμμετοχή: €15 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €12 το καθένα)

Διαδρομές στο Μουσείο
Διαδραστικές ξεναγήσεις για οικογένειες με την Κατερίνα Σταμίδη για παιδιά από 5 ετών

diadromes

Γονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις συλλογές του Μουσείου και στις περιοδικές εκθέσεις του και να μάθουν για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, την Αρχαία Ελληνική και Κυπριακή τέχνη. Μέσα από μια διαδρομή με παιχνίδια και ερωτήσεις ανακαλύπτουν τον… κόσμο των αρχαίων!
1η Διαδρομή: Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα 
Κυριακή 13 Οκτωβρίου, 11.30-12.30
Συμμετοχή: €7 (για ένα παιδί και συνοδό), Επιπλέον ενήλικας €7, για κάθε επιπλέον παιδί €5

Φτιάχνω τα δικά μου στένσιλ
Εργαστήριο εικαστικής έκφρασης με την εικαστικό –art Therapist Νιόβη Σταυροπούλου για παιδιά 5-10 ετών

stencil

Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα μάθουν να χρησιμοποιούν την τεχνική του στένσιλ για να δημιουργήσουν σχέδια όπως γράμματα, σύμβολα, ή μορφές και να διακοσμήσουν διαφορετικές επιφάνειες και υλικά. Με αφορμή αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, αγαλματάκια, αγγεία, κοσμήματα, θα κόψουν σε χαρτόνι τα δικά τους στένσιλ και θα διακοσμήσουν τα ρούχα τους και άλλα υφάσματα, όπως μαξιλαροθήκες, τσάντες, σημειωματάρια και τετράδια ή θα φτιάξουν έναν πίνακα από χαρτόνι ή ύφασμα για το δωμάτιό τους. Τα ίδια στένσιλ μπορούν να τα ξαναχρησιμοποιήσουν για να διακοσμήσουν και άλλα αντικείμενα.
Κυριακή 13 Οκτωβρίου, 11.30 – 13.30
Συμμετοχή: €12 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €10 το καθένα). Παρέχονται τα υλικά.
Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε αγγλόφωνα παιδιά.

Πόσα μουσεία χωράνε σ’ ένα μουσείο;
Εργαστήριο για παιδιά 4-5 ετών με την Αντωνία Βέλλιου & την Δέσποινα Σακελλαρίου
Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜοΜΑ), Νέα Υόρκη. Η.Π.Α 

moma

Στο πρώτο εργαστήρι της χρονιάς, ταξιδεύουμε στην πολύβουη Νέα Υόρκη και περιπλανιόμαστε σ’ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία μοντέρνας τέχνης, το ΜοΜΑ! Αφήνοντας έξω τους ήχους της πόλης, μπαίνουμε μέσα με ανυπομονησία για να ανακαλύψουμε τι κρύβει αυτό το πρωτοποριακό μουσείο! Περνάμε από τον κήπο με τα γλυπτά και ανεβαίνουμε έναν έναν τους ορόφους για να δούμε τα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών. Μαγευόμαστε από τα νούφαρα του Monet, χορεύουμε με τους χορευτές του Matisse, αφουγκραζόμαστε τα μυστικά και τις ιστορίες που μας λένε οι διαφορετικές γραμμές του Picasso και του Kandinsky και ζωντανεύουμε τις δικές μας ιστορίες ακολουθώντας τα πολύχρωμα μονοπάτια του Sol Le Witt! Και όταν η περιπλάνηση μας στους χώρους του μουσείου τελειώσει, τότε παίρνουμε τα δικά μας πινέλα, γεμίζουμε τις παλέτες μας χρώματα και αφήνουμε την έμπνευση μας να ξεχυθεί πάνω στα χαρτιά μας!
Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!
Κυριακή 20/10, ώρα: 11.30 – 13.00
Συμμετοχή: €10 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €7 το καθένα)

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
Αθήνα 106 74
Ελλάδα

Πληροφορίες – Κρατήσεις Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00