ΚΟΥΚΛΟΠΑΙΖΟΥΜΕ

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 15 χρόνια του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» που πραγματοποιείται φέτος στον «Ελληνικό Κόσμο», από τις 22 Δεκεμβρίου και μετά παρουσιάζεται μεγάλη αναδρομική έκθεση με κούκλες, κατασκευαστικά στάδια και βίντεο από παραστάσεις της ομάδας, από το 1998 μέχρι σήμερα. Η έκθεση περιλαμβάνει 13 διαφορετικές ενότητες που παρουσιάζουν την πορεία της ομάδας μέχρι σήμερα και την ιστορία του Θεάτρου Κούκλας και αποτελεί μια καταγραφή των παραστάσεων και του τρόπου που διαμορφώθηκε η θεατρική άποψη και πρόταση της ομάδας «Πράσσειν Άλογα». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν πάνω από 100 κούκλες σε διάφορα μεγέθη και με πολλαπλές τεχνικές αλλά και σκηνικά, κοστούμια, μάσκες και παιχνίδια. Η έκθεση  απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και γονείς , αλλά φυσικά αφορά και τους ανθρώπους του Θεάτρου και των Εικαστικών.
Η δουλειά του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» έχει αφήσει ένα έντονο στίγμα στον καλλιτεχνικό κόσμο γιατί τόλμησε να προτείνει μια θεματολογία, μια εικαστική σκηνογραφία σε κούκλες, σκηνικά και κοστούμια και μια σκηνοθετική άποψη, αποδεσμευμένη από τα κλισέ του παιδικού  θεάτρου. Έτσι παρουσίασε ένα δυνατό καλλιτεχνικό έργο που αγγίζει παιδιά και ενήλικες. Ένα χορό σώματος ηθοποιού και κούκλας με έμφαση στο εικαστικό αποτέλεσμα. Πάνω από όλα όμως,  αυτό που έχει κάνει το κοινό της ομάδας να την αγαπήσει είναι η αίσθηση που δίνει κάθε παράστασή της, αφού είναι μια αυθεντική και ειλικρινή δημιουργία που πηγάζει από το βάθος της ψυχής του δημιουργού της και γι’ αυτό αγγίζει και την ψυχή κάθε θεατή. Μια δημιουργία πράττοντας ά-λογα, μέσα από το υποσυνείδητο που εκφράζεται με εικόνες. Δηλαδή, χωρίς λογική αλλά με το συναίσθημα. Αυτό έχει κάνει την ομάδα να διακριθεί για την πρωτοτυπία της και σε δυο Διεθνή Φεστιβάλ. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κούκλας στην Ρουμανία το 2006 (Βραβείο Πρωτότυπης Σκηνογραφίας) και στο World Puppet Carnival στην Ινδονησία το 2013 (Βραβείο Πρωτότυπης Σόλο Παράστασης). Επίσης της έχουν ανατεθεί παραγωγές για την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Έχει γίνει αγαπητή σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και ενήλικες θαυμαστές της, από παραστάσεις της ομάδας σε πάρα πολλές πόλεις στην Ελλάδα.

afissa

Έκθεση «ΚουκλοπαίΖΟΥΜΕ;»
Έως 23.2. 2014
Εισιτήριο: 3 ευρώ
Ώρες λειτουργίας του «Ελληνικού Κόσμου»
Δευτέρα έως Πέμπτη: 09:00 – 13:30
Παρασκευή: 09:00 – 20:00
Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή: 10:00 – 18:00  

«ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ»: 210 6428 769 – apikilidis@yahoo.grwww.prasinaloga.gr

Ομάδα «Πράσσειν Άλογα» 
H ομάδα Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» ιδρύθηκε το 1997 από την Εμμανουέλα Καποκάκη, πτυχιούχο Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας (Charleville-Mezieres, Γαλλία) με υποτροφία από το Ωνάσειο Ίδρυμα. Προτείνει ένα θέαμα κούκλας και ηθοποιού, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κουκλοθέατρο. Οι παραστάσεις της προσεγγίζουν τον θεατή με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα, συνδυασμό δράσης ηθοποιού και κούκλας για παιδιά και ενήλικες θεατές. Οι κούκλες της είναι διαφορετικών τεχνικών με εικαστική έμφαση. Έχει κάνει 15 θεατρικές παραγωγές. Από το 2000 έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ. Για τις παραγωγές της έχει υποστηριχθεί από τα Ινστιτούτα της Γαλλίας, της Δανίας, της Ισπανίας (CERVANTES), τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Δήμο Αθηναίων, την Υπερνομαρχία Αθηνών, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου Ιδρύματος και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς όπως και από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Έχει συνεργαστεί με την ΕΡΤ σε παιδικές τηλεοπτικές εκπομπές. Οργανώνει σεμινάρια κούκλας για παιδιά και ενήλικες.
Της ανατέθηκε η «Λιμνοθάλασσα Δύο» από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το Δεκέμβριο του 1999 και ο «Ζαχαροζυμωμένος» από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση τον Φεβρουάριο του 2011. Έχει παρουσιάσει παραστάσεις της σε πολλούς δήμους και διεθνή φεστιβάλ.