ΜΑ ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ;

Τα παραμύθια δεν είναι μόνο για μικρούς, αλλά και για μεγάλους. Η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη μάς καλεί να ακούσουμε παραμύθια όπως δεν τα ακούσαμε ποτέ. «Μα πού πήγε η κοκκινοσκουφίτσα;» Απρόσμενες αφηγηματικές παραλλαγές από την λογοτεχνία και την προφορική παράδοση με πρωταγωνιστές την Κοκκινοσκουφίτσα και άλλους γνωστούς ήρωες από τα παραμύθια των αδερφών Grimm. Μια ενήλικη, διαχρονική, και διακειμενική αντιμετώπιση με κείμενα των Roald Dahl, James Finn Garner, Gilbert Lascault και άλλων, λαϊκά παραμύθια, διεστραμμένες παραλλαγές σταχυολογημένες από το διαδίκτυο, Politically Correct και άλλες εντελώς… Incorrect και ευφάνταστα γραπτά κείμενα μαθητών της Σάσας Βούλγαρη, που προέκυψαν στα σεμινάρια που διδάσκει δημιουργική γραφή.

Μια φορά κι ένα καιρό μια μικρή τρυφερή κόρη που είχε την εκνευριστική συνήθεια να φορά πρωί-μεσημέρι- βράδυ ένα κόκκινο σκουφί, πήρε τους δρόμους τους δασικούς και παρολίγο να χαθεί μέσα στο στόμα ενός αλανιάρη λύκου… Φευ! Το κοριτσάκι σώθηκε, η γιαγιά φαγώθηκε ή δεν φαγώθηκε, ο λύκος πυροβολήθηκε, ζεματίστηκε ή έγινε… γουναρικό! αλλά η Κοκκινοσκούφα  ηρωϊδα, μετρά χρόνους τώρα, να περιφέρεται αρυτίδωτη, αψεγάδιαστη και σπαστική στον αιώνα τον άπαντα! Οπότε καλά έκαναν και της άλλαξαν τα φώτα σε άπειρες παραλλαγές, ρομαντικές και περιπετειώδης, σοφιστικέ και διεστραμμένες, λογοτεχνικές και εικονογραφικές… 

kokkin

Πρωτότυπη ιδέα, σχεδιασμός προγράμματος, επιμέλεια κειμένων: Σάσα  Βούλγαρη
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Παράβας
Πότε: Τις Παρασκευές 24 Ιουνίου και 4 Ιουλίου 2014, στις 21.00 το βράδυ (ώρα προσέλευσης: 20.30)
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά περίπου
Πόσο: 10 Ευρώ 
Πού: Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, Αμαλίας 4 – 5ος όροφος

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: info@katakouzenos.gr

Info: Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου του 2013 και πάλι στην Οικία Κατακουζηνού με ενθουσιώδεις κριτικές από το κοινό. Στις δύο συγκεκριμένες βραδιές παρουσιάζεται ανανεωμένο και εμπλουτισμένο.

Η Σάσα για τη Σάσα…

Κι εγώ η Σάσα  Βούλγαρη…είμαι παραμυθού.  Το δηλώνω ευθαρσώς παραπάνω από 20 χρόνια. Μεγάλωσα με πολλά παραμύθια και θρύλους και ιστορίες της ζωής κι άλλα τέτοια, και η Κοκκινοσκουφίτσα δεν ήταν ποτέ από τα αγαπημένα μου παραμύθια. Αλλά πως να το κάνουμε… Τόσα χρόνια που αφηγούμαι μαγικά παραμύθια  – ναι, απ΄ αυτά με μάγισσες, δράκους, πρίγκιπες και βασιλοπούλες – είναι φορές που με πιάνει μια τρέλα: να τα πω… αλλιώς! Να τα αναποδογυρίσω, να τα φουσκώσω πιο πολύ κι από κει που πάει, να τα παιδέψω πέρα από κανόνες και ευπρεπισμούς, αλλά πάντα σύμφωνα με τη φύση τη δικιά τους. Και ποια είναι η φύση τους; Μα… μη με ρωτάτε…  Ελάτε να με ακούσετε!